fbpx

O întâmplare cu Jazz

  • Film documentar și sesiune Q&A

90 min.

29.11.2023

miercuri

20:00

Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez (Bvd. Dacia, 77)

Info

Filmul documentar este rezultatul întâlnirilor dintre dansatoarea și coregrafa Miriam Răducanu și fotograful Mircea Albuțiu, care timp de opt luni au lucrat împreună în 2017 pe o temă de jazz, inspirată de o înregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din NY. Fascinată de figura și gestica celebrului jazzman, Miriam Răducanu se sacrifică nopților de insomnie, scornește personaje prin dansul ei, rememorează o viață de pasiuni și trădări și cu ultimul ei dans, dedică un ”So what” (Și ce dacă) lumii.

De la început, m-a suprins teribil privirea lui Miles. O privire îndârjită, certitudinea că are ceva important de spus, că nu-l va împiedica nimeni să transmită ce are de spus. În plus, expresia asta, „So What?”, care la noi s-ar traduce cu „Și ce dacă, ei și?”. Nu-i deloc ceva frivol, are un sens profund, care ține de libertatea omului și care mi se po­tri­vește foarte bine. „Ei și”, cui îi pasă, cui dau eu so­coteală pentru ce fac? Dansez în fiecare zi acasă la mine, pentru mine, foarte rar am privitori. Și ce dacă? Nu dau nimănui nici o explicație, sunt liberă să fac ce vreau! Și am pornit de la ideea de a im­proviza un dans de jazz, doar am dansat jazz toată viața. Miles este atât de puternic, încât am vrut să intru în acea muzică, eu să devin mu­zica și instru­mentul și, pentru câteva secunde, am reușit. Nu m-am gân­dit nici o clipă că-l voi dansa eu, am vrut să fac un dans pentru Gheorghe Iancu, alt ilustru elev de-al meu. Lucru­ri­le au mers încet, încet, și s-au ros­togolit ca un bulgăre de zăpadă ce o ia la vale. Irepetabil, acesta-i cu­vântul che­ie. I-re-pe-ta-bil! (Miriam Răducanu)

Regizor: Mircea Albuțiu

Durată film: 48 min 
Anul premierei: 2023 //TIFF (TransilvaniaI International Film Festival); Dance Camera Istanbul – Impro Dance Fest Edition
Distribuție
Miriam Răducanu, Cornel Răducanu, Mircea Albuțiu
Echipă
Imagine
: Mircea Albuțiu
Montaj și colorizare: Alexandra Băbău
Design sunet: Matei Vasilache

Biografii

Miriam Răducanu (n. 1924) a revoluționat dansul modern din România prin modul în care a adus laolaltă arte precum poezia sau muzica, reunite prin forța și mesajul unei gestualități unice. Împreună cu Gigi Căciuleanu, inițiază, la finele anilor ’60, renumitele Nocturne de la Teatrul Țăndărică, manifestări artistice în care dansul, poezia și teatrul se întâlneau într-o sinteză perfectă, în care se anula granița dintre genuri. Nocturnele reprezintă o piatră de hotar pentru ceea ce avea să devină dansul în spațiul nostru cultural, prin modul în care coregrafia nu se mai definește doar ca o artă a mișcării, a gestului sau corpului, ci ca un rezervor de creație, în care sunt adunate laolaltă, în mod interdisciplinar, mesaje multiple din arte care nu pot exista izolat. Creatoarea unei poetici a dansului, descoperitoarea unei forme de prezență care eliberează corpul de constrângeri stilistice,estetice sau tehnice, Miriam Răducanu se înscrie în sfera artiștilor care depășesc cu mult granițele unui anumit domeniu de creație.

Mircea Sorin Albuțiu este fotograf independent. Are un master de film documentar la UBB. Lucrează în principal la proiecte personale. Pregătește pentru print un proiect editorial: Framing A Romanian Landscape, România socială fotografiată prin fereastra trenului. Timp de 10 ani a fotografiat dansatori. A publicat două cărți de fotografie în 2021 și 2022. Urmărește-i proiectele pe instagram @mirceaalbutiu; it’s the guy with the rooster.

Mențiuni speciale

Filmul va fi difuzat cu subtitrare în limba engleză.

Sari la conținut