Laboratorul de 3 zile – ediția a cincea
- Intersecții
- Participare pe bază de invitație
3 martie – 17:30 – 20:30
4 martie – 10:30 – 18:00
5 martie – 10:30 – 15:00
04.03.2023
sâmbătă
10:30
Info
Între 3 și 5 martie 2023, Centrul Național al Dansului București organizează a cincea ediție a „Laboratorului de 3 zile”, un program conceput cu scopul de a promova dialogul și procesul colectiv de reflecție și de a sprijini artiștii în procesul lor de creație. Laboratorul propune o extindere a dialogului cu comunitatea artiștilor din artele performative prin prezentările susținute de mai mulți specialiști din diferite discipline și arii de activitate. În ediția de anul acesta ne propunem ca temă de discuție problematica relațiilor de putere – în societate și în mediul artistic.
Despre prezentări și invitați:
Atelier de mișcare The Body as a Political Tool of Expression // Sigal Zouk
În cadrul atelierului ne vom explora corpurile în spațiul studio-ului, vom asista și monitoriza percepția, creația, potențialitățile, crearea de sens, precum și pierderile de sens care apar pe parcurs. Ce a devenit sau ce va deveni învechit în artele spectacolului? Și care ar fi noile posibilități de cercetare și împărtășire a artelor bazate pe corp?
Sigal Zouk este dansatoare/artistă care lucrează în Berlin din 1997 și predă în mai multe instituții și departamente de dans europene, precum Tanzfabrik Berlin, HZT, ZZT Hochschule für Music und dance Köln, DDSKS Copenhaga, DOCH Stokholm, Cullberg Ballet Stokholm, Academia de dans și performance din București, Ponderosa. Deține premiul „cel mai bun performer” din cadrul Festivalului din Dortmund 2010, precum și „dansatoare anului”, numită de Tanz Magazine în 2011.
Prezentare și atelier O introducere neexemplară în esteza decolonială // Ovidiu Țichindeleanu
Gîndirea decolonială a apărut în anii 1990 în Sudul Global, în special în America Latină şi Caraibe, cuprinzînd în timp mişcări sociale şi instituţii, lucrători culturali şi universitari, instituţii de învăţămînt, muzee, artişti, dar şi politicieni şi oameni de ştiinţă din toată lumea. În prezent, e o provocare cu care se confruntă numeroase instituţii din lume. Se cere schimbarea repertoriilor, a arhivelor, curiculelor şi metodelor pedagogice, în ton cu schimbări ale audienţelor şi cu schimbarea democratică, mai justă, a modurilor de organizare ale economiei, societăţii şi culturii. Specific gestului decolonial nu e însă doar critica, ci mişcarea înspre alternative şi o altă cultură a aprecierii, bazată pe o pedagogie a ascultării. Această mişcare înspre cunoaştere transformatoare şi o nouă articulare a speranţei poartă numele de esteza decolonială. În prima parte a seminarului vom face un exerciţiu de ascultare a vocilor interne, vom stabili cîteva repere internaţionale şi locale şi un vocabular comun, iar în partea a doua vom lua parte la o lectură comună a unui text în care Fabian Barba, dansator de origine ecuadoriană, rememorează şi teoretizează propriul itinerariu decolonial în dansul contemporan, încheind cu o conversaţie.
Ovidiu Ţichindeleanu este filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrie despre teorie critică socială, gîndire decolonială, filosofie interculturală, teorii istorice ale simţurilor şi percepţiei, istoria filosofiei, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Coordinator de colecţii, IDEA Design & Print, Editură (www.ideaeditura.ro); Editor, IDEA artă + societate. Doctor în filosofie, Binghamton University, State University of New York (2009). Din 2012 predă la Şcoala de vară internaţională, The Decolonial Summer School at University College Roosevelt, Middelburg, astăzi Maria Lugones Decolonial Summer School, VanAbbe Museum Eindhoven. Între 2015-2019 a cofondat şi a predat la Şcoala de vară internaţională de la Telciu.
Proiecție documentar Les Indes Gallantes // Philippe Beziat
30 de dansatori de hip-hop, Krump, break, flexing, voguing reinventează opera barocă Indiile galante, compusă de Jean-Philippe Rameau in 1735. Filmul, regizat de Clément Cogitore și coregrafiat de Bintou Dembélé, integrează întrebări despre rasism, clasism și colonialism prin punerea în scenă a unei întâlniri neașteptate între dansul urban și muzica de operă, ridicând astfel granițele dintre spectacolul urban și realitățile politice. Nuanțele coloniale le acestei opere din secolul al XVIII-lea, care i-a prezentat pe non-europeni drept „sclavi exotici”, sunt șterse, iar ringul de dans este cedat celor cărora le aparține de drept: celor care umblă liberi pe străzile orașelor cerând emanciparea față de violență, față de putere, față de stereotipurile toxice și față de regulile fără temei despre ce ar trebui sau nu ar trebui să fie dansul, arta, reprezentarea democratică, libertatea și viața în sine.
Trailerul filmului poate fi vizionat aici.
Filmul este pus la dispoziție de Institutul Cultural Francez București.
Untitled – prezentare bazată pe fragmente video din arhiva CNDB, urmată de discuție liberă cu participanții// Mihai Mihalcea și Corina Cimpoieru
În cea de-a treia zi a laboratorului, Corina Cimpoieru și Mihai Mihalcea vor prezenta câteva extrase video din arhiva CNDB, cu scopul de a invita participanții la o discuție liberă despre felul în care spectacolele și lucrările coregrafice ale autorilor români reflectă practicile și relațiile de putere în domeniul artelor performative.
PROGRAM
Vineri, 3 martie 2023
17.30 – 20.30 –Atelier de mișcare The Body as a Political Tool of Expression // Sigal Zouk
Sâmbătă, 4 martie 2023
10.30 – 12.30 – Atelier de mișcare The Body as a Political Tool of Expression // Sigal Zouk
12.30 – 13.00 – Pauză
13.00 – 15.45 – Prezentare și atelier de teorie critică O introducere neexemplară în esteza decolonială // Ovidiu Țichindeleanu
16.00 – 18.00 – Proiecție documentar Les Indes Gallantes // Philippe Beziat
Duminică, 5 martie 2023
10.30 – 12.30 – Atelier de mișcare The Body as a Political Tool of Expression // Sigal Zouk
12.30 – 13.00 – Pauză
13.00 – 15.00 – Untitled – prezentare bazată pe fragmente video din arhiva CNDB, urmată de discuție liberă cu participanții// Mihai Mihalcea și Corina Cimpoieru
03.03.2023
vineri
17:30
vineri
17:30