fbpx

Kill the Fucking Bill(s)

  • Teatru & Performance
  • +16

90 min.

02.11.2023

joi

19:00

Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei (Bulevardul Schitu Măgureanu 1)

Info

“Kill the Fucking Bill(s)” e prima experiență teatral- performatică a proiectului de cercetare “HYBRIDyo. Cuentas, restituciones y resiliencia”/ “HYBRIDeu. Note de plată, restituiri și reziliență”– din cadrul HÍBRIDOS laberintorio rizomático/ HIBRIZI labirintor rizomatic, platformă interdisciplinară fondată de Adriana Butoi, în 2014, în Ciudad de México- care trasează în diferite formate explorările sale asupra performativității gestului “de a face pace etic cu ceea ce e”, cu o privire asupra istoriei umanitații, cu bucuriile și nefericirile ei, și a efectelor ei asupra micropoliticilor. Experiența activează arhivele proiectului de cercetare, stabilind o linie narativă paralelă cu filmul “Kill Bill” de Quentin Tarantino, cu scopul de a experimenta o răzbunare simbolică împotriva sistemelor care au provocat eșecul utopiilor personale și colective în istorie.

Un spațiu de conferință este transformat într-un spațiu de luptă, un teatru și un deșert, pentru a supune discursul academic unor jocuri de reprezentări care îi permit să-și dezvolte latura cea mai sălbatică și combativă, întruchipată prin corpul unei actrițe- performer care face personale politicile care distribuie puterea și dreptatea în lume. În acest joc al aproprierilor, expresiile artistice sunt fundamentale pentru a genera rezistență în fața sistemelor de exploatare. Această autoficțiune își propune să aibă potența performativă a unui manifest personal despre gândirea rizomatică și hibridentitatea unui sine inter.multi.pluri.transcultural în plină deconstrucție, stabilind diferite relații de sens cu filmul “Kill Bill” și opunând arhiva personală, încărcată de frustrări, răni și resentimente, actelor macropolitice și micropolitice care distrug viața – cu scopul de a crea o narațiune de răzbunare necesară împotriva realității istorice, produs al capitalului, și de a obține astfel o stare de satisfacție și armonie.

Dramaturgie: Anacarsis Ramos, pe baza materialelor de laborator ale Adrianei Butoi
Performer: Adriana Butoi
Regia: Adriana Butoi și Anacarsis Ramos
Dispozitiv scenic: Mauricio Ascencio
Dispozitiv multimedia: Karla Sánchez Kiwi
Materiale audiovizuale: Adriana Butoi și Karla Sánchez Kiwi
Muzicalizare: Eduardo Garcilazo și Roko Djokovic
Producție executivă: Moisés Romero
Producție generală: Adriana Butoi

Un proiect realizat de Adriana Butoi (HÍBRIDOS laberintorio rizomático), în colaborare cu Anacarsis Ramos, Mauricio Ascencio și Karla Sánchez Kiwi.

Parteneri
Eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul Bulandra.

Biografii

Adriana Butoi este artistă interdisciplinară de origine română, care locuiește și lucrează preponderent în Mexic din 2011. Are licență și master în Arta Actorului și doctorat în teatru (magna cum laude, 2017, UNATC I. L. Caragiale – bursieră Mexic- România- în co-tutelă onorifică cu UADY și UNAM, Mexic) și a realizat, de asemenea, o specializare în Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique din Paris (bursier Franța, 2003- 2004). Actoralitățile sale hibride au la bază realismul psihologic – “personajul sunt eu și eu e (un) altul/ celălalt”- și în același timp interdisciplinaritatea: dans, pantomimă, scriitură, performance, artă video, arhivă, limbi străine și științe umaniste. Are o traiectorie profesională de 25 de ani, în care a colaborat cu creatori scenici și interdisciplinari, regizori de film și televiziune din 12 țări. Teoretician și practician de teatru performatic, Butoi se concentrează pe gesturile istorice de re-cycling și up-cycling conceptuale de teatralități și performativități generatoare de hibridități care traduc codurile ontologice ale diversității în interstițiul prezentului nostru. Recunoscută ca agent of thirdness/ agent al terțului și artivistă, cu o constantă cercetare filosofică și antropologică participativă de teren și o practică teatrală remarcabilă (performativă și didactică) bazată pe ritualuri de transgresiune, liminalități și micropolitici, îsi semnează devenirea ca mediator între grupuri sociale  și culturi, momente istorice și producția de prezență a imaterialității provocatoare. Fondatoare și coordonatoare a HÍBRIDOS laberintorio rizomático/ HIBRIZi labirintor rizomatic– o platformă interdisciplinară itinerantă de confluență de diferențe- din 2014, a dezvoltat proiecte în domeniul ‘scenei extinse’, axate pe cercetare și practică performativă, cu mai multe rezidențe artistice în Mexic, Statele Unite ale Americii, România, Peru, Chile și Columbia.

Colaboratorul principal al Adrianei în creația actualei variante a spectacolului este Anacarsis Ramos, artist performativ mexican. Dramaturg, regizor scenic, cercetător și profesor. Și-a prezentat piesele în cadrul mai multor festivaluri naționale. Printre piesele sale se numără Infierno comprendido/ Iad înțeles, Zombis Comunistas/ Zombi comuniști și Jodidxs/ Futuți rău de tot, în care investighează relația dintre realitatea socială și reprezentarea acesteia în mass-media. Este interesat de diferitele utilizări ale ficțiunii în contexte statale, comerciale și comunitare, de cadrul ideologic din spatele marilor narațiuni care ne structurează, precum și de calitatea de împuternicire pe care o are generarea de discursuri și narațiuni despre sine și despre grupurile din care face parte. Este co-director artistic al companiei Pornotráfico și scrie despre teatru pe mataclase.blogspot.com.

Proiectul “Kill the Fucking Bill(s)” a fost dezvoltat inițial de Adriana Butoi în cadrul programului Diplomado de prácticas performativas organizat de Circuito Liquen (Bogota, Columbia, septembrie- noiembrie 2022) și a participat în Festivalul Teatro Para El Fin Del Mundo/ Teatru Pentru Sfârsitul Lumii (Tampico, Mexic, decembrie 2022), având premiera în varianta sa actuală (cu acompanierea colaboratorilor din prezentare) în iunie 2023, în Foro del Dinosaurio al Museo Universitario del Chopo- muzeu de artă contemporană al UNAM (Universitatea Natională Autonomă din Mexic), în Ciudad de Mexico, și o mini-stagiune în Teatro El Galeón Abraham Oceransky al Centro Cultural del Bosque, Ciudad de México, în august 2023.

Mențiuni Speciale

Spectacolul conține nuditate.

https://www.youtube.com/watch?v=TP4lEyO2c6I&t=4s
Sari la conținut