fbpx

Fictions, my body – Toward Blank & In the language that you are/Picnic with animals

  • Dans & performance

120 min.

08.12.2023

vineri

19:00

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Eliza Trefas, Toward Blank (First the talk goes from the lips, then from the mind, then from the heart.)  

Prin Toward Blank, pun sub observație efectele uneori limitative ale limbajului în practicile de performance, precum și în viață. „Trăim în descrierea unui loc și nu în locul în sine.” (WS) Există gesturi și procese ce nu aparțin limbajului, ce nu pot fi exprimate, transcrise, observate, limitate, explicate prin cuvinte. Unele lucruri pot avea loc doar în realmul experienței. Caut un sens mai larg al „tăcerii” în contextul performance-ului, lăsând să dispară semnificația, apoi discursul, apoi spectacolul. În special pentru cei pentru care cuvintele alcătuie lumea așa cum o înțelegem, pare uneori necesară o desprindere de limbaj și sens, to remove word back from the world. Mai întâi vorbirea pleacă de pe buze, apoi din minte, apoi din inimă.

Cătălina Gubandru, In the language that you are/Picnic with animals

Cătălina îmbină conceptul prezentat anterior în cadrul Fictions, my body, de a lucra cu limbajul și a exista prin limbaj pe scenă, și conceptul dezvoltat anul acesta de a coexista, trăi și a se integra printre animale, de a face schimb de practici (performative sau nu) cu acestea, concept testat și experimentat într-o rezidență alături de animale. Este o invitație către public de a explora testa imagina pe perioada performance-ului simplitatea și autenticitatea proprie animalelor, și de a încerca un mod de comunicare specific acestora, deschiderea conceptului de limbaj către sfera animalelor, către limbajul animalelor, imaginarea limbajului din perspectiva animalelor / Ficțiune, corpul meu/ al nostru / al lor. Propun un cadru deschis și “safe” în care fiecare este liber sa exploreze relația cu animalele și ceea ce poate însemna limbajul animalelor. Mai exact, propun să fim animale. Și, pentru că majoritatea animalelor sunt cele mai fericite atunci când au ce mânca, acțiunea se va întâmpla în jurul conceptului de picnic.
Mai mult sau mai puțin ironic spus, iubesc foarte mult animalele, experiența de a trăi cu animale, mai ales animale mai mari cum ar fi măgarii (exceptându-se exploatarea de orice fel), este o experiență foarte puternica. Fiindu-mi foarte dor de ele și neavând acces imediat și facil la acestea, m-am gândit să propun acest cadru, de-a face transfer către public și de a experimenta același lucru cu oamenii, sunt curioasă ce se va întâmpla.

Biografii

Eliza Trefas, performer și coregraf, activează în dans contemporan și arte vizuale. În prezent își desfășoară propriile cercetări și proiecte în colaborare, fiind interesată de relaționarea formelor de viață vizibile și invizibile prin intermediul corpului. Suprapune convenții în încercarea de a deschide o anumită complexitate și sensibilitate în felul în care locuim natura, mediile urbane, lumea. Și-a prezentat lucrările în contexte precum Salonul de Proiecte București, eXplore Festival București, Bang Torres Vedras, Multiplicidades Festival Santa Cruz, RAKETE TQW, DO Festival Gdansk, Centrul Național al Dansului București. În 2021, primește premiul CNDB pentru contribuția adusă dansului contemporan.

Ana Cătălina Gubandru este artist independent, născută și stabilită în București, lucrează conceptual și interdisciplinar. La bază coregraf, lucrează cu diferite concepte și medii artistice printre care performance/ arta spectacolului, instalație și artă participativă. În ultimii ani îmbină lucrul în natură și site specific cu spectacolul și prezența pe scenă. Lucrările ei sunt centrate pe prezență (și absență), spațiu și relația cu publicul. Prima piesa prezentată într-un festival internațional de dans a fost în 2000. Creează și prezintă proiecte în rezidențe de artist internaționale și diferite spații- scenă, galerii, natură. Cele mai recente apariții au fost în Ostra Amtervik Suedia, Landscape Garden Rietzer Berg Germania, Sandwich Gallery CFP și Off space, Centrul Național al Dansului, atelierul personal din clădirea Malmaison București, și cadrul Art Opening.
https://catalinagubandru.weebly.com/

Despre Fictions, my body

Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale). 
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate. 
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului? 
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor. 

Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ) 
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ) 
Diego Agullo (laborator, lecture & performance) 
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance) 
Alexandra Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)

08.12.2023

vineri

20:00

vineri

20:00

Fictions, my body - Toward Blank & In the language that you are/Picnic with animals

Cătălina Gubandru, In the language that you are/Picnic with animals, 2023
(performance participativ cu transfer către public)

Fictions, my body - Toward Blank & In the language that you are/Picnic with animals
Sari la conținut