fbpx

Festival Ecoperformance

  • Film
  • Intrare liberă

11 – 14 iunie

13.06.2024

joi

16:30

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance din Brazilia în București

Pentru prima data în Europa, cea de-a IV-a ediție a festivalului va avea loc în București, în perioada 11-14 iunie 2024

Centrul Național al Dansului București va găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance alături de inițiatorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective/ Asociația Macaia.

Inaugurat în 2021 la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corp și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale.

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu anii 1990. Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii 4 ani (printre care organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective), înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative.

Pentru ediția de anul acesta au fost înscrise 760 de filme din 80 de țări și 6 continente.

Ediția a IV-a face parte din inițiativa festivalului de a se extinde și în afara Braziliei. Festivalul se desfășoară în paralel și în alte țări, cu ajutorul partenerilor implicați: Universitatea de Tehnologie Queensland (Australia), Institutul de Arte Brown (SUA) și o selecție de spații culturale din Buenos Aires și Córdoba, din Argentina.

Pe parcursul a patru zile, vor rula între 50 și 60 de scurtmetraje internaționale, cu o durată cuprinsă între 3 și 25 de minute fiecare, inclusiv filme premiate la categoriile Cel mai bun ecoperformance, Mențiuni Onorifice și Premiul Environmental Dance.

Alături de filmele ce vor fi prezentate, programul include un atelier de ecoperformance (12-14 iunie, 10:00 – 14:00) susținut de directorii festivalului, coregrafa braziliană, Maura Baiocchi și regizorul de teatru, Wolfgang Pannek, din Germania. De asemenea, vor fi și artist-talkuri cu artiști și academicieni din București, prezentări și intervenții ecoperformative.

Ediția festivalului din România este organizată de artista Alina Tofan (co-fondatoarea PLASTIC Art Performance Collective), membră a juriului festivalului.

PLASTIC Art Performance Collective, inițiat în cadrul Asociației Macaia de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, actriță/ecoperformer), introduce acest concept în România din 2020. Colectivul e singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică printr-o armătură teoretică și o metodologie proprii, în legătură directă cu fondatorii curentului artistic.

Program

11 iunie
18:00 – Live Sound Act with Plants – Ștefan Bănică
18:30 – Discursuri de deschidere
19:00Sesiunea de proiecții 1
20:30 – proiecție specială Plastic Art Performance Collective

12 iunie
16:30  –  Open Lab BLACK DELTA – working with a wounded landscape by GCV & Kero / Animație Ecovideoperformance de Plastic Art Performance Collective & MixAnthropy (Yiou Wang)
18:00 – Sesiunea de proiecții 2
20:00Sesiunea de proiecții 3

13 iunie
16:30 – Prezentare de cercetare artistică – Eco Sensoriality: Paths for Communities of the Future de Plastic Art Performance Collective (Ioana Gabriela Cherciu & Alina Tofan) / Experiență VR de Alexandru Claudiu Maxim
17:30Sesiunea de proiecții 4
19:30Sesiunea de proiecții 5

14 iunie
17:00 – Artist Talk cu invitații în festival
19:00Sesiunea de proiecții 6

Programul complet al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance – Ediția București va fi disponibil la începutul lunii iunie, pe pagina Plastic Art Performance Collective

Eveniment co-finanțat prin platforma Theatre in Palm în cadrul Local Theatre Lab, partener Homemade Culture (Cultură de Casă).

11.06.2024

marți

18:00

marți

18:00

Festival Ecoperformance

Organizat de PLASTIC Art Performance Collective

Festival Ecoperformance

12.06.2024

miercuri

16:30

miercuri

16:30

Festival Ecoperformance

Organizat de PLASTIC Art Performance Collective

Festival Ecoperformance

14.06.2024

vineri

17:00

vineri

17:00

Festival Ecoperformance

Organizat de PLASTIC Art Performance Collective

Festival Ecoperformance
Sari la conținut