fbpx

Embodying Archives

Hanna Gillgren în colaborare cu Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine
  • Parte din proiectul Trecuturi Prezente: Arhiva și corpul
  • Participare gratuită

16, 17, 18 septembrie
11:00-16:00

17.09.2022

sâmbătă

11:00

Sala CNDB „Stere Popescu” (Mărășești, 80-82)

Info

În acest atelier intensiv de trei zile vom investiga diverse relaționări posibile dintre corpul viu și imaginea de arhivă.

Prin mijloace coregrafice, de improvizație și de curatoriere, vom explora ceea ce corpurile noastre ne spun despre propriile amintiri și istorii; ce se întâmplă dacă percepem corpul în mișcare asemenea unei arhive subiective și afective? Ce delimitări, cicatrici, goluri, imagini proiectăm în spațiul din jurul nostru? Ce fel de umbre lăsăm în urma noastră?

În al doilea rând, vom analiza diferențele și punctele comune dintre arhivele „în mișcare” și cele „statice” — ce presupune să „dai viață” unei imagini? Cum poate corpul să acceseze o stare de imobilitate spațială și temporală, un „somn etern”? Ce se întâmplă când ne situăm la intersecția dintre mișcare și repaus?

Atelierul face parte din proiectul artistic ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’ (concept Ioana Marinescu), care lucrează cu relația dintre corp, memorie și arhivă în diverse comunități dislocate.

Sperăm ca acest workshop să acționeze ca punct de plecare pentru o viitoare colaborare dintre artiștii implicați în proiect și participanți.

Biografii

Hanna Gillgren este coregrafă și performer de origine suedeză stabilită în Londra. Hanna este co-director artistic al companiei H2DANCE si predă dans și coregrafie la Roehampton University. Absolventă a London Contemporary Dance School, a primit premii pentru propriile creații și a colaborat cu numeroși coregrafi și dansatori recunoscuți internațional. Cu Ioana Marinescu a lucrat la primele stagii de cercetare coregrafică în ceea ce privește lucrul cu arhiva de imagini ale „corpurilor de piatră” din Pompei.

Smaranda Găbudeanu este dansatoare, coregrafă și fondatoarea PETEC. Și-a început educația formală prin studii de actorie și mânuire de păpuși și marionete și a continuat cu dans contemporan și cu vizite în medii artistice diverse. Alături de participarea în producții artistice pe scena Centrului Național al Dansului București și în diferite teatre de stat și independente, Smaranda a dezvoltat un interes pentru arte vizuale și film ce a condus-o spre studii masterale de Teoria și practica imaginii la CESI.

Iulia Mărăcine este performer și co-fondatoare Ludic Collective. A absolvit studiile universitare (BA) Theatre Practice la Royal Central School of Speech and Drama (Londra). Ca performer, colaborează cu artiști din diferite medii artistice (artă vizuală, coregrafie, film, teatru, muzică). În cadrul colectivului, a co-creat și organizat spectacole participative, instalații audiovizuale, cât și workshop-uri somatice, în diverse spații (teatre, galerii, instituții culturale, școli) atât local, cât și internațional.

ÎNSCRIERE
Atelierul se adresează performerilor, dansatorilor, actorilor, artiștilor vizuali, precum și tuturor persoanelor interesate să lucreze cu propriul corp prin mijloace performative.

Participarea la atelier este gratuită și se face pe bază de înscriere prin email la adresa 𝐩𝐞𝐭𝐞𝐜𝐝𝐞𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦 (persoana de contact Ana Turos).

În email-ul de înscriere vă rugăm să includeți o scurtă biografie și un paragraf în care menționați de ce doriți să participați la acest program.

TERMEN LIMITĂ ÎNSCRIERI: 10.09.2022
Persoanele selectate sa participe vor primi un email de confirmare pe data de 12.09.2022.

Proiectul „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul” este produs de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) în co-producție cu /SAC @ MALMAISON (Spațiul de Artă Contemporană) în parteneriat cu H2Dance (Londra), CNDB (Centrul Național al Dansului București), Beaconsfield (Londra), comunitatea platformei Cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural.

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mențiuni speciale

Atelierul se desfășoară în limba engleză.
Număr maxim de participanți: 15.

16.09.2022

vineri

11:00

vineri

11:00

Embodying Archives

Hanna Gillgren în colaborare cu Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine

Embodying Archives

18.09.2022

duminică

11:00

duminică

11:00

Embodying Archives

Hanna Gillgren în colaborare cu Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine

Embodying Archives
Sari la conținut