fbpx

Atelier Ecoperformance

Coordonat de Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek

12-14 iunie, 10:00-14:00

13.06.2024

joi

10:00

CNDB – sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Centrul Național al Dansului București, în parteneriat cu Plastic Art Performance Collective, prin organizatoarea Alina Tofan, anunță Atelierul de Ecoperformance derulat de Compania Taanteatro
din Brazilia, la care sunt invitați să se înscrie artiști români interesați de simbioza dintre artă și ecologie. Atelierul va fi condus de Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek – artiști ai Companiei Taanteatro, originare din Sao Paolo și va avea loc în cadrul primei ediții a Festivalului de Film Ecoperformance organizată în România (a patra la nivel internațional). 

Atelierul de Ecoperformance Taanteatro este o invitație adresată artiștilor care se străduiesc să depășească conceptele și practicile excesiv de antropocentrice ale artelor spectacolului și audiovizualului. Ghidați de o abordare simbiotică practică-teorie, Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek vor oferi o imagine de ansamblu conceptuală asupra ecoperformanceului în cadrul metodologic al taanteatro și vor face o introducere în practicile care beneficiază și intensifică stările orientate pe mediu și dinamica percepției performative, a prezenței și interacțiunii. Integrând sensibilizarea, antrenamentul, teoria și creația, practicienii vor propune exerciții psihofizice precum „Mandala of Body Energy” și „Conatus (Effort)” și vor aborda conceptele de tensiune, ecoporalitate, schizoprezență, ecoperformanță și simbio-scenă. Întâlnirea va culmina cu improvizația performativă colectivă bazată pe programul atelierului.

Înscriere
Participare GRATUITĂ, maxim 20 de persoane.
Se caută: dansatori, actori, interpreti, artiști interesati de mișcare și ecologie.

Participanții trebuie să trimită o scrisoare de motivație în care să explice motivul pentru care doresc să participe, experiența pe care o au ca artiști și interesele de a face parte din acest workshop până pe 9 iunie, ora 00:00, la adresa de e-mail:

Biografii

Maura Baiocchi
Coregrafa, dansatoarea, regizoarea și actrița braziliană Maura Baiocchi este fondatorul-director al companiei Taanteatro (*1991) din São Paulo și creatorul taanteatro-ului sau teatrului coregrafic al tensiunilor. Este autoarea mai multor cărți (alături de Wolfgang Pannek) despre abordarea ei în domeniul artelor spectacolului, printre care Choreographic Theatre of Tensions: Forces & Forms (2020) și fondator-director al International Ecoperformance Film Festival. Cariera lui Baiocchi a început în anii 1970, în Brasilia, capitala Braziliei. La sfârșitul anilor 1980, a devenit pionieră a dansului butoh în țara ei, iar în 1995, a scris prima carte despre butoh în portugheză („Butoh Dança Veredas D’Alma”). Baiocchi s-a concentrat apoi pe dezvoltarea taanteatro și a companiei sale. Artista premiată a creat peste optzeci de coregrafii, piese de teatru și spectacole și și-a prezentat lucrările în Argentina, Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, Mozambic, Rusia și Statele Unite. De asemenea, a jucat în lungmetraje și scurtmetraje. Baiocchi lucrează temporar la Universitatea Națională din Brasília și deține un Master în Comunicare și Semiotică de la Universitatea Pontificală Catolică din São Paulo – PUC.

Wolfgang Pannek
Autorul, regizorul, interpretul, producătorul și editorul german Wolfgang Pannek și-a început cariera la Bremen. În 1992, după coregraful brazilian Maura Baiocchi, s-a mutat la São Paulo, unde lucrează de atunci, împreună cu Baiocchi, ca director al Taanteatro Companhia. Pannek a regizat mari producții scenice Taanteatro și a creat și coordonat proiecte internaționale, printre care Festivalul de Teatru Butoh și Cercetare (1995), Artaud 100 Anos (1996), Cucerirea (1996/96), Schimb Cultural Mazola-Brazil (2005), Hans-Thies Lehmann Brazil Tour (2010), Artaud Occupation (2016), Deleuze Occupation (2017), The Theatre and the Plague de Antonin Artaud (2020), APOKÁLYPSIS (2021) și Ecoperformance Expedition (2022). Din 2021, Pannek este director de producție al Festivalului Internațional de Film Ecoperformance. Alături de Baiocchi, a fost coautor al mai multor cărți despre taanteatro. Pannek a jucat și în seriale și filme produse de HBO Brazilia, TV Globo și Amazon Prime. Deține un master în filozofie, psihologie și literatură la FernUniversität Hagen, Germania.

Atelierul face parte din Mișcarea Teatrală Locală / cofinanțat de Theatre in Palm / colaborare cu Homemadeculture.

Partener media
Daily Magazine

12.06.2024

miercuri

10:00

miercuri

10:00

Atelier Ecoperformance

Coordonat de Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek

Atelier Ecoperformance

14.06.2024

vineri

10:00

vineri

10:00

Atelier Ecoperformance

Coordonat de Maura Baiocchi și Wolfgang Pannek

Atelier Ecoperformance
Sari la conținut