fbpx

Alice Chauchat, Collective Sensations 

Atelier de încălzire pentru Fictions, my body - facilitat de Andreea David
  • 28 și 30 decembrie
    16:00 – 18:30
  • Intrare liberă

30.11.2023

joi

16:00

Teatre /Theatres (Schitu Măgureanu, nr. 21)

Info

Alice Chauchat, Collective Sensations 
(Atelier de încălzire pentru Fictions, my body – facilitat de Andreea David) 

Practica pornește de la relația dintre imaginație si senzații, prin limbaj. Putem să diferențiem fizic experiența realității de cea a fanteziei? Dacă ne folosim capacitatea de a reprezenta informații despre corpul nostru pentru a simți realitatea lor, poate imaginația să ne ajute sa folosim mișcarea cu scopul de a produce senzații reale potrivite cu ceea ce s-a imaginat? 

Atelierul se va concentra pe modalitatea prin care limbajul poate să inducă senzații si să provoace mișcări, într-o relație ficțională dintre cuvânt si percepție. În același timp, limbajul va avea puterea de a transfera senzațiile de la individual la colectiv, pe măsură ce participanții își împărtășesc unii altora observațiile din corp și modurile în care își transformă stările si fanteziile de devenire a unor corpuri total diferite de cele care cred că le aparțin. 

Vom incorpora limbajul în experiența senzorială și astfel vom deveni conștienți de capacitatea noastră de a simți ficțiunea din corpul nostru. 

Atelierul se va desfășura în prima fază, sub forma a două întâlniri într-un grup restrâns de 5 persoane desfășurat la spațiul Teatre. Căutăm dansatori familiarizați pe cât posibil cu practica Body Mind Centering, sau alte practici somatice. Dacă sunt mai mulți doritori decât 5, nu vom face o selecție, urmând să reluăm întâlnirile cu o altă ocazie. 

Practica coregrafei e descrisă într-o broșură si ea va fi citită împreună în cadrul primei întâlniri, urmând ca în a doua întâlnire să avem un dialog online cu Alice Chauchat, în care putem să adresăm întrebări legate de experiența din timpul practicii. 

Cea de-a treia întâlnire se va desfășura la CNDB, sâmbătă 2 Decembrie de la ora 18.00 și va lua forma unui atelier de încălzire Collective Sensations pentru cadrul Fictions, my body, dedicat atât publicului, cât și artiștilor invitați în cadru.

Înscrieri
Intrarea este liberă, limitată celor 5 locuri disponibile.
Înscrierile se fac la adresa de e-mail .  

Biografii

Alice Chauchat e o practiciană de dans stabilită în Berlin din 2001. Majoritatea activităților ei se concentrează în jurul dansului și variază de la dansat la coregrafiat, de la predat la susținerea pe care o arată colegilor de breaslă în inventarea unor cadre pentru a exista și a performa împreună, de la scris la reflecția în practică asupra politicii și eticii lui împreună înăuntrul și în afara studioului de dans.

Andreea David este coregrafă, dansatoare și fostă arhitectă. Interesul ei în practici de așa-zisă divinație, manifestate prin intermediul performance-ului, începe încă din 2017, odată cu lucrarea Latent Show (o anagramă a talentului), dezvoltată împreună cu Cristian Nanculescu-Nanci. Acolo, performance-ul, performerul sau orice formă de prezență receptivă deveneau medium pentru ceea ce urma să se întâmple; pentru ceva, neîndoielnic, dincolo de sfera lor de control, dar care lua formă potențială prin “talentul lor scenic/performativ”. Lucrările si colaborările ei sunt prezentate la ccn Montpellier, Blackbox Theater Oslo, HAU2 Berlin, festival del Silencio Milano, l’abri Geneva, Temp d’image și Reactor Cluj, Teatru Fix Iași, Seoul, Bucuresti s.a. In prezent Andreea activează in grupul de acțiune Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure, a cărui misiune e apărarea si salvarea celor 12 ha de teren retrocedat ilegal din parcul IOR și supus unor otrăviri și incendieri repetate. 

Despre Fictions, my body

Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale). 
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate. 
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului? 
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor. 

Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ) 
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ) 
Diego Agullo (laborator, lecture & performance) 
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance) 
Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)

28.11.2023

marți

16:00

marți

16:00

Alice Chauchat, Collective Sensations 

Atelier de încălzire pentru Fictions, my body - facilitat de Andreea David

Alice Chauchat, Collective Sensations 
Sari la conținut