fbpx

Whales

  • Dans & performance
  • Audio session în încheierea serii – Admina (Platforma Corp.) (RO)

45 min.

©Whales, photo: Mehdi Baki

28.05.2022

sâmbătă

19:30

la sala CNDB „Stere Popescu” (Mărășești, 80-82)

Info

Cântecele emise de balene ne fascinează la fel de mult pe cât ne inspiră. Aceste sunete ancestrale par a fi capabile să distorsioneze timpul, să ne cufunde într-o stare de introspecție în care spațiul interior devine imens și dens. Spectacolul Whales [Balenele] se definește ca o experiență imersivă pentru privitor și abordează mișcarea ca un apel către celălalt, creând un anumit magnetism între corpuri. Scopul aici este de a atrage atenția asupra acestor cântece și de a dezvălui puterea lor hipnotizantă și transformatoare.

Whales are în centrul atenției îngrijorarea și fascinația pentru cântecul balenelor, văzut aici ca un ultim strigăt generic al unor specii aflate în extincție, într-o lume în plină criză și schimbare climatică. 

Întâlnirea cu bioacusticianul Olivier Adam a permis colectarea unor înregistrări ale cântecelor acestor balene, iar acest repertoriu sonor a devenit baza de la care pleacă limbajul de mișcare. Corpul este imersat în aceste sunete care curând vor rămâne doar în amintire și devine o arhivă care înregistrează și conține memoria lor. Limbajul iese din ascultarea și studierea acestor cântece, căutând la fel de mult să traducă o atmosferă, o experiență, și să genereze un sistem de compoziție bazat pe mișcare. 

În această lucrare corpul este văzut ca receptor și totodată emițător al undelor sonore provenite din cântecul balenelor, iar ascultarea este văzută ca ingestie a sunetului care provoacă un comportament și un limbaj coregrafic. Sunetul vine să servească relația și dialogul dintre corpurile performerilor, dar în egală măsură creează o conexiune directă cu corpurile spectatorilor imersați simultan în același ambient sonor. 

Hipnotizante, aceste voci ancestrale par a fi capabile să distorsioneze timpul, să ne cufunde într-o stare de introspecție în care spațiul intern devine imens și dens. Ca într-un ritual, timpul se dilată, iar corpurile se întâlnesc într-un proces de schimbare de fază spațială și ritmică și alternează neobosit în căutarea unui acord efemer. 

Whales dorește să trezească curiozitatea față de aceste ființe și puterea transformatoare a cântecului lor ca perspectivă esențială și necesară în lumea de astăzi. Lucrarea se concentrează pe construirea unor identități, comportamente și limbaj comune. Ascultarea și empatia vin să servească interactivitatea și capacitatea de a compune instantaneu împreună. Spectacolul se concentrează pe această căutare efemeră a echilibrului.

Coregrafie: Rebecca Journo (FR)
Creație în colaborare cu: Véronique Lemonnier, Chloé Zamboni & Lauren Lecrique
Interpretare: Véronique Lemonnier, Lauren Lecrique & Rebecca Journo
Creație sonoră: Mathieu Bonnafous
Creație lumini: Gildas Goujet

Biografie
Rebecca Journo este dansatoare și coregrafă din Paris. Prin practica sa, explorează un limbaj coregrafic în care mișcarea materializează legătura dintre corp, imaginație și sunet.
Absolventă a Conservatorului Trinity Laban din Londra, în iulie 2015, Journo a performat în diferite proiecte în Elveția, Belgia și Franța, alături de companii și artiști precum Brokentalkers, teatrul Konzert Berna, Tabea Martin și Michele Murray. În 2018, împreună cu Véronique Lemonnier a fondat compania La Pieuvre. Linia lor artistică de lucru se află la intersecția dintre dans, spectacol, muzică și fotografie.
Cu „La Pieuvre”, Journo a creat piesele L’Épouse (2018), La Ménagère (2019) și Whales (2020). La granița dintre scris și improvizație, Journo a creat o abordare personală a coregrafiei explorând mișcarea la un nivel micro pentru a invita privitorul în corpul trăit.
Journo lucrează îndeaproape cu platforma pentru coregrafii emergenți Danse Dense din 2018, a primit, de asemenea, sprijinul Les Petites Scènes Ouvertes în 2019, precum și fonduri pentru talentele emergente din regiunea Île-de-France (FORTE) în 2020. În În 2021, Rebecca Journo începe cercetarea și producția Portrait (titlu de lucru), un cvartet care va avea premiera în 2022.

Eveniment prezentat cu sprijinul Institut Français prin programul Relance Export 2022.

Producția
Collectif La Pieuvre

Collectif La Pieuvre este susținut Danse Dense, le Collectif 12 și cie K622 – Mié Coquempot

Co-producția
Danse Dense, Les petites scènes ouvertes, L’Échangeur – CDCN Hauts-de-France

Cu sprijinul
Ville de paris, DRAC Ile-de-France, Centre culturel Houdremont, Collectif 12, Maison Populaire de Montreuil, Réservoir Danse, CCN de Rennes, Emmetrop, Egomio, L’échangeur – CDCN Hauts-de-France, Théâtre Louis Aragon à Tremblay, L’Etoile du nord

Mulțumiri
Teatrelli & Creart – Centrul de Artă și Tradiții al Municipiului București pentru sprijinul tehnic.

Extra: Admina (Platforma Corp.) audio sesssion
CNDB a lansat invitația către platforma Corp., dedicată promovării femeilor și persoanelor non-binare pe scena muzicii electronice din România. Activitatea Corp. îmbină petrecerile cu educația politică pentru egalitate și respectarea drepturilor omului.
Colectivul de DJ format din Admina, Chlorys și von Bülove va fi prezent alături de noi pe perioada festivalului.

29.05.2022

duminică

19:30

duminică

19:30

Whales

Coregrafie: Rebecca Journo (FR)

Whales
Sari la conținut