fbpx

Trilogia postspectacol

  • Dans & performance

10.05.2011

marți

20:00

TNB, Sala Atelier

Info

“În sfârşit postspectacolul ajunge la Teatrul Naţional, trilogia se desfăşoară astfel:

1. Autorii ar dori să veniţi la spectacolul lor
2. Neocatarsis
3. Candidatura la Preşedinţie

Spectacolul s-a terminat de mult, CNDB a dispărut fizic, peregrinarea în stare precară a început. Dar noi știam că locul acela era menit să existe doar pentru o perioadă determinată, căci odată postspectacolul anunțat și pus în practică sfârşitul era iminent. Caragealiana s-a plasat la km 0 și își așteaptă clădirea căreia să-i stea pavăză. Trebuie să-i mulțumim încă o dată TNB-ului pentru grija cu care a facilitat evacuarea, pentru minuțiozitatea cu care a îndepărtat apendicele inutil numit CNDB.

Epoca distrugerii prin construcție și reconsolidare nu s-a terminat în ’89. Azi, suntem în plin avânt al epocii de aur, cartierele cad răpuse (vezi Buzeşti), avem un singur partid, FSN împărțit în facțiuni, avem din nou un singur post de televiziune, doar că azi are vreo 15 fețe și nume. Spectacolul este mult mai bogat și efervescent dar tot în fața televizorului stăm și înjurăm “partidul” și președintele țării. Printre alte legături cu trecutul traumatic a apărut și o mișcare (pe filiera neo-conservatoare americană) Pro-Vita, care încearcă să scoată în afara legii avortul.

Putem adăuga în listă și arta contemporană care a ieșit definitv (dacă a fost vreodată) din raza vizuală a ministerului patrimoniului așa cum era și normal în aceste condiții ortodoxe. Patrimoniul e întotdeauna trecutul epurat și prezentul modificat radical prin prisma acestui trecut, se operează pe ambele lungimi temporale, statul salvează ce e naţional numai atunci când îl recunoaște. TNB, ca în orice epocă, prosperă! Azi noul om nou e printre noi, noile blocuri sunt aici și ele, clădiri de birouri glossy, curate și pe lângă care, când treci, te vezi ca într-o oglindă. În plus programul de austeritate propus ca urmare a crizei seamănă grozav cu cel din anii 80 prin care ne plăteam datoriile externe.

Așadar am putea zice, fără să părem extrem de deplasați, că România a repornit proiectul totalitar. Doar că acum statul și capitalul privat merg cot la cot, legați ombilical de instituţiile supra-democratice și supra-naționale care administrează “the big picture”. Populația este motivată afectiv să suporte și să se resemneze prin proiectul anti-comunist anacronic dar eficace, astfel reprimându-și orice alternativă micro sau macro. Indivizii se adăpostesc în categoriile lor sociale, în mini cetăți-vile și așa apar polițiile secundare, BGS, Scorseze etc., gena neoliberală e cea mai adaptată la condițiile severe, rezistă cataclismelor de orice gen.

Ăsta e contextul în care trebuie să apărem pe scenă, o scenă care și-a mutat de mult cuibul în spațiul semiotic confuz privat-public care hipnotizează, ai zice că suntem la limită deși reacțiile maselor și ale intelectualilor sunt surprinzător de atrofiate. Toate lumea vorbește despre sfârşitul timpurilor, deși ele nu mai sfârșesc odată.

Postspectacol înseamnă un refuz dar şi o rezistenţă la modul curent de te plasa într-un teatru/spaţiu de reprezentare, văzând teatrul ca un loc ce trebuie să se dizolve în mediul ce-i este contemporan. Ca ultim gest am decis să ieşim din teatru şi să candidăm la preşedinţie!”
Ion Dumitrescu și Florin Flueraş

Spectacolul are loc la Sala Atelier a TNB (intrarea prin Operetă)
Preţ bilete: 20 de lei / 10 lei redus
Biletele se achiziţionează de la Casa de Bilete a TNB

Concept: Ion Dumitrescu și Florin Flueraș

În colaborare cu
Manuel Pelmuș, Iuliana Stoianescu, Iulia Popovici, Raluca Voinea, Ovidiu Țichindeleanu, Ștefan Tiron, Paul Dunca

Recomandat de RFI Romania

Parteneri media
24 Fun, Liternet, Veioza Arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Infodance.ro, Youmago.ro, Tataia, CriticAtac

Presa

TRILOGIA POSTSPECTACOL / Modernism.ro
Cosmin Năsui
Link

Postspectacolul ca deturnare a spațiului public / Scena
Iulia Popovici
Link

O nouă candidatură la preşedinţie / Critic Atac
Franco Berardi Bifo
Link

EVENIMENTE 10 MAI 2011 / goingOut
Maria Alexandrescu
Link

Sari la conținut