fbpx

Discuție cu Silvia Ghiață

  • Discuție publică
  • Intrare liberă

©Alina Ușurelu

18.03.2017

sâmbătă

17:00

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

Realizatoarea emisiunii „Lumea dansului” (TVR) vine la CNDB pentru o discuție publică despre influentul ei format/The host of the TV show “Lumea dansului” (TVR) speaks at CNDB about her influential program.

„Din copilăria mea am fost fascinată de dans. Mama m-a dus la cercul de balet de la Casa Armatei pentru a descoperi această artă. Aveam cinci ani și se întâmpla prin anii ’50. Am făcut în paralel și școala de muzică, și școala de coregrafie timp de patru ani, după care am ales Dansul. Arc peste timp – 1990. Eram crainică la TVR când a venit revoluția. Și am ales …DANSUL! Am propus proiectul Lumea dansului… A durat 15 ani! Eram fericită că pot arăta lumii și altceva decât baletul clasic. Că dansul înseamnă și altceva decât convenție, pointe, convenție, pointe.

Angelin Preljoçaj, Karine Saporta, Mats Ek, Anne Teresa De Keersmaeker, Vava Ștefănescu, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și câte și mai câte alte nume…15 ani de satisfacție și iubire pentru DANS.” (Silvia Ghiață)

Silvia Ghiaţă a absolvit Liceul de coregrafie în 1968, Facultatea de ziaristică în 1981 şi a beneficiat în 1992 de Bursa AFAA (Franţa) pentru programatori de dans contemporan. A activat ca balerină la Opera Naţională (1968-1972) şi om de televiziune între 1972 și 2003 la TVR. În calitate de producătoare a realizat sau a sprijinit proiectele „La danse en voyage” şi „Gigi Căciuleanu şi invitaţii săi”. În iulie 1999, Silvia Ghiaţă a fost directoare artistică a Festivalului Internaţional de Dans de la Constanţa. Premii pentru sprijinul dansului contemporan: APTR (1993) pentru poemul coregrafic „Toamna”, din ciclul “Anotimpuri” de Antonio Vivaldi; APTR (1995) pentru emisiuni coregrafice; Premiul Uniunii Coregrafilor şi Interpreţilor din România pentru realizarea emisiunilor coregrafice (1995 şi 2000) de către APTR. Participări internaţionale: Monaco Danse Forum, cu selecţia a patru producţii de videodans în cadrul Concursului IMZ Dance Screen (2000), şi Festivalul Internaţional FIPA – Biarritz, ca preşedintă a secţiunii „Muzică, Spectacole” (2001)

Sari la conținut