fbpx

Dirty and dark

  • Public lecture
  • În cadrul Programului curatorial al Mădălinei Dan
  • Intrare liberă

18.06.2016

sâmbătă

18:00

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

Programul curatorial realizat de Madalina Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016 (http://goo.gl/iz3gqx), a debutat cu workshop-ul “deep listening & make/do/think/say”, programat între 13 și 18 iunie și condus de profesoara Siegmar Zacharias.

Ea îl va încheia cu o prelegere publică intitulată “dirty and dark” pe 18 iunie, de la ora 18.00, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

“Într-o practică de gândire murdară, mă voi confrunta cu chestiunea întunericului în fenomenologie, ecologie și performance. Ce produce întuneric atunci când luminile sunt aprinse? Care e miza atunci când recunoaștem existența întunericului? Care ar putea fi implicațiile etice ale unei filozofii a întunericului? Și, în final, cum este produs și impus întunericul de către experiența estetică? Această discuție se va intersecta cu Timothy Morton, Steve Shaviro, David Roden, Sergiu Matiș: “Keep it real”, Jefta van Dinther: “Grind”, Siegmar Zacharias: “The Cloud”. Această discuție face parte dintr-o cercetare aflată în derulare în domeniul Ecologiei Practicii Artistice, cu care mă ocup în practica teoriei și practica formelor de artă care au legătură cu dansul.” (Siegmar Zacharias)

Siegmar Zacharias activează teoretic și practic în zona performance-ului. Ea lucrează în situații de “gândire murdară” personificată prin subiecte și materie. Această practică conjugă unghiuri de abordare filozofice cu cultura pop, știință și para-știință, observând și realizând încâlcirea relațiilor actorilor umani și non-umani din diferite constelații într-o ecologie întunecată a performance-ului.

Lucările ei dezvoltă formate de performance, instalații, formate discursive și curatoriere/ invitare, abordând noțiuni de influență, contractul suspensiei intenționate a neîncrederii și substanța critică pe care o produce. Ele se situează între muncă și umor, tehnologie rudimentară realizată prin forțe proprii și înaltă tehnologie. Au fost prezentate la nivel național și internațional în festivaluri, teatre, galerii, sere, cluburi, păduri și la mare înălțime.

Ea este o membră fondatoare a SXS Enterprise, un colectiv transdisciplinar de film/muzică/text în domeniul performance-ului. Siegmar a inițiat WOW (WomenOnWork) – WE WORK HERE, o platformă de artiști care locuiesc în Berlin dedicată cercetării și schimbului, care lucrează cu moduri și formate de situare a cercetării artistice.

Siegmar Zacharias a studiat filozofia, literatura comparată și arta performance-ului în Berlin, Londra și Amsterdam și predă în cadrul programului de master de la Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HZT)DOCH, Dans och Cirkushögskolan/School of Dance and Circus și DAS Theatre.

Sari la conținut