fbpx

Beth Soll – Tribute to Iris Barbura

  • Dans & performance

04.06.2016

sâmbătă

19:00

Premieră

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

Artista americană Beth Soll (Dance Projects Inc./ Beth Soll & Co) a creat împreună cu elevii de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” un dans inspirat de marea coregrafă avangardistă Iris Barbura.

Beth Soll a ajuns în România la jumătatea lunii mai pentru a se întâlni și colabora cu tinerii dansatori de la Liceul „Floria Capsali” din București, iar „Tribute to Iris Barbura” reprezintă reacția ei la lucrările și viața celei cu care a început să studieze dansul modern.

Iris Barbura a avut-o ca elevă pe Beth Soll la studioul de dans pe care l-a înființat în orașul Ithaca din statul New York în anii ’50. Născută la Arad, în 1912, Barbura face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România.

Această nouă colaborare între Centrul Național al Dansului București și Liceul de coregrafie „Floria Capsali” continuă o serie din care mai fac parte, printre altele, spectacolele Reenacting Lizica Codreanu (2014) şi Rythmodia / Vera Proca-Ciortea (2015).

Acest dans a luat naștere ca reacție abstractă și poetică la sentimentul pe care mi l-au lăsat munca și viața lui Iris Barbura. Când eram copil, Iris era pentru mine o femeie autentică, frumoasă și sofisticată, ale cărei dansuri izvorau din moștenirea ei românească și din perspectiva sa estetică profund spirituală. 

Imaginea lui Iris pe care o păstrez din copilărie îmi influențează lucrările coregrafice. Creațiile artistice semnate de Iris Barbura au fost îmbogățite de dragostea sa pentru superbele defileuri și cascade din Ithaca, New York, locul în care a ales să trăiască în Statele Unite. Acest spectacol începe cu o secvență onirică inspirată din dansurile populare românești, după care trece către o secțiune de dans modern kinetic, inspirat din stilurile anilor 1930 și 1940. 

Secțiunile următoare constau în solouri melancolice, duete romantice și mișcări frenetice de grup care redau tristețea de care era consumată Iris, dragostea ei pentru natură și sinuciderea eroică într-unul dintre defileurile sale iubite. Între secțiuni și în final, dansatorii realizează un model de mișcare simplu și, pe alocuri, solemn.” (Beth Soll)

Iris Barbura (n. 1912, Arad, România – m. 1969, Ithaca, SUA) face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România. Obţine o bursă de studii coregrafice în Germania în 1936, frecventând cursurile de dans ţinute de Mary Wigman și Harald Kreuzberg, Gret Palucca şi Rosalia Chladek. Revine în 1939 la Bucureşti, unde fondează un studio de dans contemporan, activând în acelaşi timp pe scena coregrafică a Teatrului Naţional, din această perioadă datând şi colaborările cu Trixy Checais şi Vergiu Cornea. Până către finele anilor ’40, creează scenografie şi costume pentru diverse spectacole de la Freien Volksbühne şi Hebbel-Theater din Berlin. Acolo se apropie de grupul suprarealist berlinez de artişti, formând în 1949 împreună cu aceştia colectivul antinazist Die Badewanne [Cada de baie], intitulat după performanceul omonim realizat alături de aceştia. Emigrează în SUA în 1951, în Ithaca, New York, unde pune bazele unui studio de dans şi avându-le ca eleve pe Beth Soll şi Hannah Kahn. Moare în 1969.

Beth Soll (Ph.D.) și-a început studiile în Ithaca, New York, la clasa profesorilor români de dans modern Iris Barbura și Vergiu Cornea, după care a continuat să studieze dansul în Europa, la Essen Folkwangschule și la Kreutzbergschule în Elveția. A absolvit dans modern la Universitatea din Wisconsin. A predat la peste 10 universități, printre care Centrul de Dans de Vară de la Harvard, Universitatea din California, Santa Barbara. Universitatea Hofstra University, New School și Manhattanville College, unde este, în prezent, Profesor Asociat. A condus timp de 20 de ani Programul de Dans al Institutului pentru Tehnologie din Massachusetts. D-na Soll a dansat alături de Compania Ina Hahn, Colectiv de dans, Compania Centrului de Dans de Vară de la Harvard și altele, colaborând de asemenea cu mulți coregrafi, compozitori și artiști vizuali independenți. În 1977, a înființat Dance Projects, Inc./Beth Soll & Compania în Boston, Massachusetts. Ca primă solistă, a dansat alături de compania sa pe nenumărate scene din S.U.A., Europa și Asia. Lucrările sale au beneficiat de impresionante aprecieri critice și de peste 80 de premii și grant-uri. Începând cu anul 2000, compania s-a mutat în orașul New York, unde Beth Soll prezintă anual o lucrare nouă. În 2002, a publicat cartea Will Modern Dance Survive? Lessons to be Learned from the Pioneers and Unsung Visionaries of Modern Dance [Va supraviețui dansul modern? Lecțiile pionierilor și vizionarilor necunoscuți ai dansului modern].

Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti a fost fondat în 1948, având ca prime directoare pe coregrafele Miriam Răducanu şi Esther Magyar. Printre absolvenţii de dans contemporan ai instituţiei se numără Gigi Căciuleanu, Ruxandra Racoviţă, Gheorghe Iancu, Dan Măstăcan. Tot mediului şcolii de coregrafie se datorează şi efervescenţa anilor ’70-’80, care a făcut posibilă apariţia grupului Contemp, fondat şi condus de Adina Cezar şi Sergiu Anghel, cât şi a coregrafilor Ioan Tugearu, Raluca Ianegic sau, mai recent, Vava Ştefănescu, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea ş.a.

Coregrafia: Beth Soll
Dansatori: Denisa Anastasiu, Raluca Adomnicăi, Carmen Mărgărit, Monica Agarici, Ana Mihai, Daiana Popescu, Cristian Danu, Dan Matei
Profesor responsabil: Cristi Marin
Documentare: Corina Cimpoieru, Igor Mocanu
Asistent producţie: Maggie Chiţoran

Parteneri
Centrul National al Dansului Bucuresti, Beth Soll & Dance Projects Inc. NY, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Parteneri media
AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front

Sari la conținut