fbpx

American Gypsy

  • Teatru

60 min.

03.09.2019

marți

19:30

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

American Gypsy este o explorare performativă a temei migrației din România, inspirată de romanul autobiografic cu același nume al scriitoarei rome Oksana Marafioti – Author și de date oficiale care afirmă că în 2017 românii au fost cei mai mulți europeni expulzați din Statele Unite. Spectacolul aduce în scenă povestea românilor plecați în SUA, văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale, în special cele din muzică, urmărind în același timp și încercările ei de a fi parte din noul context.

American Gypsy îmbină elemente de teatru, performance, dans contemporan, biomecanică și cercetare culturală și reimaginează serii de mișcări inspirate din pop culture, care împreună reușesc să pună accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă.

EXTRA

American Gypsy este o continuare a unui proiect regizoral mai amplu, de cercetare performativă a adolescenței rome, a regizorului Mihai Lukács. Primul spectacol din această serie, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, produs în 2017 de Compania de Teatru Giuvlipen spune povestea unei tinere rome care se sinucide în satul Frumoasa, județul Harghita. Proiectul dezvoltă narațiuni despre adolescenții uitați de societate care, deși alături de noi, cresc și trăiesc nevăzuți, fapt care adeseori duce la drame, dificultăți afective și uneori chiar la tragedii.

Cu
Raisa Mihai, Răzvan Rotaru

Producția
PARADAIZ

Data premierei
2.09.2019

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri
Centrul Național al Dansului București, Policy Center for Roma and Minorities București, Teatrul Independent Budapesta, Teatrul Spinoza Budapesta, Universitatea Central Europeană Budapesta, Conglomerat Space București

02.09.2019

luni

19:30

luni

19:30

American Gypsy

teatru
Concept, text și regie: Mihai Lukács

American Gypsy
https://www.facebook.com/conglomeratspace/videos/2360504154057521/
Sari la conținut