fbpx

Știri

27.9.2021

back

Artiștii îți spun istoria dansului în tururi ghidate performative prin București – Corpuri și povești (in)vizibile

Artiștii îți spun istoria dansului în tururi ghidate performative prin București – Corpuri și povești (in)vizibile

În luna octombrie, Centrul Național al Dansului București lansează proiectul Corpuri și povești (in)vizibile.

Până nu demult, istoria dansului românesc părea mai degrabă suma absențelor și a gesturilor invizibile, decât o serie de evidențe materiale. Însă, încă de la înființarea sa, Centrul Național al Dansului București (CNDB) a derulat proiecte de recuperare a istoriei dansului românesc și de reactivare a memoriei colective. O parte din urmele rămase au fost recuperate din arhive personale și atent inventariate în Arhiva CNDB. Proiectul „Corpuri și povești (in)vizibile” se desfășoară pe parcursul lunii octombrie și este o continuare a proiectului „Dancing walks”, când CNDB a invitat oameni să iasă la plimbare cu dansatori care i-au ghidat prin mai multe exerciții transformatoare ale relației cu propriul corp, cu spațiul, cu mediul înconjurător.

„Corpuri și povești (in)vizibile” adaugă o dimensiune nouă și oferă publicului o serie de tururi performative ghidate de 10 artiști/performeri din sfera dansului contemporan care activează memoria coregrafică a orașului București. Pornind de la experiența propriului corp și a relației cu orașul, artiștii vor ghida participanții spre spațiile în care de-a lungul timpului dansul și-a făcut simțită prezența în viața Capitalei. Memoria creatorilor, energiile și istoriile care au contribuit la construcția culturii coregrafice de astăzi, vor fi reactivate performativ prin texte, imagini, story-telling și enactments. Corpul viu devine astfel o arhivă mobilă care conectează spații/locuri, istorii/evenimente și oameni din București, care au marcat istoria dansului românesc. Fiecare tur durează între 2 și 3 ore și presupune vizitarea a trei astfel de locuri. 

CNDB nu își propune o abordare istoricizantă de recuperare formală a memoriei, ci acționează performativ, angajând participanții într-un proces care îi implică fizic și emoțional. CNDB propune participanților un proces de chestionare a relației lor cu orașul și o serie de exerciții de activare a propriei memorii corporale. Corpul dansatorului, privit ca o arhivă mobilă, rescrie fragmente de istorie pe care le transmite către participanți și le înscrie în corpurile acestora, reînnoiește modalitățile de conservare, prezentare /reprezentare și circulație a cunoaşterii.

Artiștii invitați de către CNDB să susțină aceste tururi ghidate performative sunt: Denis Bolborea, Catrinel Catană, Simona Dabija, Simona Deaconescu, Paul Dunca/Paula Dunker, Virginia Negru, Andreea Novac, Maria Mora, Valentina De Piante, Arcadie Rusu.

Înscriere: Pentru fiecare artist/artistă, ai 5 opțiuni de date în care să participi la tururile performative ghidate de acesta/aceasta – (click aici pentru link). Te rugăm să selectezi doar turul la care ești sigur/sigură că poți să participi.

Tururile ghidate au loc în aer liber și sunt în grupuri restrânse, fiecare tur având maxim 7 participanți. Participarea este gratuită în baza înscrierii, accesul se face în baza green pass-ului, iar purtarea măștii este obligatorie.

Proiect co-finanțat în cadrul programului „București – oraș deschis” 2021. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Sari la conținut