“Dancing on the edge is the only place to be.” (Trisha Brown)
Pentru că v-am anunțat deja despre proiectul Modina, care în luna februarie îi va aduce împreună pe artiștii 𝐒𝐚𝐫𝐚𝐡 𝐅𝐝𝐢𝐥𝐢 𝐀𝐥𝐚𝐨𝐮𝐢, 𝐉𝐨𝐡𝐧 𝐒𝐮𝐥𝐥𝐢𝐯𝐚𝐧, 𝐁𝐚𝐫𝐭𝐨𝐬𝐳 𝐎𝐬𝐭𝐫𝐨𝐰𝐬𝐤𝐢 și 𝐋𝐞́𝐨 𝐂𝐡𝐞́𝐝𝐢𝐧 într-o rezidență la CNDB pentru a-i dedica o lucrare Trishei Brown, astăzi vă recomandăm, din Mediateca CNDB, trei cărți despre celebra coregrafă și dansatoare americană, membră fondatoare a grupului de performeri de la Judson Dance Theatre (1962-1967), care a revoluționat dansul modern prin inventarea unui nou limbaj performativ, bazat pe jocuri gravitaționale și mișcare în flux.
Mesquita, André (ed.),Trisha Brown: Choreographing Life, Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, 2020 Cartea prezintă o arhivă considerabilă despre Trisha Brown, cu desene și fotografii care prezintă contribuțiile la construirea principiilor dansului postmodern. Coregrafia lui Brown demonstrează o cunoaștere a spațiului și vizualității, așa cum este indicat de procesul artistic evident în desenele și diagramele incluse în această publicație. Lucrările ei arată măsura în care mișcarea este un limbaj artistic care reflectă relația complexă dintre corp și minte. Volumul reprezintă un tribut cuprinzător adus uneia dintre figurile centrale ale dansului postmodern din America. “Do my movement and my thinking have an intimate connection? First of all, I don’t think my body doesn’t think.”
Histoire(s) et Lectures: Trisha Brown/ Emmanuelle Huynh, Les Presses du Réel, 2012
Din 1992 până în 1999, Emmanuelle Huynh a realizat o serie de interviuri cu Trisha Brown. În această lucrare descoperim un dialog între artiști, în care întrebările lui Emmanuelle Huynh dezvăluie preocupările sale de tânără coregrafă și evoluția ei, precum și natura viziunii ei asupra dansului în general și o abordare personală a operei semnate de Trisha Brown.
Eleey, Petre (ed.), Trisha Brown: So That The Audience Does Not Know Whether I Have Stopped Dancing, Walker Art Center, 2008
Trisha Brown a realizat de mulți ani desene și alte lucrări performative dincolo de scenă, care integrează artele spectacolului și artele vizuale. Desenul a ocupat mult timp un loc proeminent în practica ei, trecând de la un instrument de compoziție schematică la o investigație mai amplă asupra limitelor propriului ei corp. Fie că lucrează în cadrul unei foi de hârtie, pe perete sau pe scenă, Brown se bucură de jocul dintre structură și improvizație, dintre repetiție și invenție și dintre alegere și întâmplare. Acest volum, publicat pentru a însoți o expoziție la Walker Art Center dedicată coregrafei americane, prezintă un studiu amplu al practicii ei vizuale. Cu peste 40 de desene, include eseuri ale curatorului expoziției, precum și un studiu despre vocabularul desenelor lui Brown.
Descoperă și alte cărți depre artele performative accesând Mediateca CNDB aici.
Seria recomandărilor Books on the dancefloor continuă și în luna martie!