fbpx

Știri

31.1.2023

back

Începem Programul pentru producători!

Începem Programul pentru producători!

Luni, 6 februarie, începem Programul pentru Producători din Academia de Dans și Performance, dedicat celor care vor să se profesionalizeze în producția artelor performative, cu focus pe dans și performance.

Fomare nouă, cursanți noi

Selectați în urma apelului deschis, cei 7 cursanți cu background-uri profesionale diferite, dar complementare – management, producție culturală, regie film, curatoriat, educație – vor intra într-un parcurs de învățare teoretic și practic, structurat pe module și desfășurat pe 3 luni, până în mai.

Astfel, Alexandra Manole, Anca Turtoi, Dan Iliuță, Daniel Dragomir, Marta Gheleșel, Teona Milicevic și Elena Peneva alcătuiesc prima generație de producători pe care o formăm.

Modulul 1: Contextul general al producției în artele performative/dans contemporan

Cu accent pe noțiunile teoretice pe care orice bun producător trebuie să le stăpânească, primul modul face o panoramare a domeniului: politici publice și practici creative, producția de dans în spațiul internațional, conceperea unui festival de dans ori a unui portofoliu artistic, rolul rețelelor internaționale în mobilitatea culturală.

Dintre profesorii invitați să susțină cursuri și ateliere în cadrul modulului, îi menționăm pe Corina Șuteu (expert în politici culturale), Marijana Cvetkovic (fondatoarea Nomad Dance Academy și co-fondatoarea Stanica-Service for Contemporary Dance), Alexandra Schmidt (manager cultural) și Miki Braniște (manager cultural și curatoare de arte performative).

Lor li alătură parte din echipa noastră (în prelgerile introductive) și numeroși profesioniști din mediul artistic (în ateliere cu q&a).

Modulul 2: Instrumente de lucru ale producătorului

Oana Radu (manager și consultant cultural), Elena Calistru (președinte Funky Citizens), Raluca Iacob (manager și expert cultural), Lucian Vărșăndan (director Teatrul German din Timișoara), Demeter András (Secretar de Stat la Ministerul Culturii) sau Ștefan Teișanu (antreprenor cultural, director executiv Centrul Cultural Cluj) sunt doar câțiva din invitații care vor acompania cursanții în aprofundarea și exersarea chestiunilor practice ale sistemului cultural, de la contractualizare/bugetare și scrierea cererilor de finanțare, până la administrație locală/centrală și dezvoltarea publicului.

Modulul 3: Instituții

Instituții precum ICR, AFCN, INCFC, UMP, dar și instituții europene vor fi survolate în cadrul ultimului modul, în întâlniri cu experți ca Irina Cios, Delia Mucică, Ovidiu Dajbog Miron sau Sorin Enuș.

Tot aici, cursanții vor efectua stagii de practică în diverse instituții de profil. Spațiile invitate în program constituie oportunități pentru beneficiari de a asista cu producția unor lucrări de dans, teatru-dans sau performance și de a-și exersa cunoștințele & competențele dezvoltate în tot acest timp.

Un parcurs ghidat

Elaborată de Corina Șuteu, ca director de program, arhitectura Programului pentru Producători reprezintă un parcurs ghidat dinăuntrul căruia cursanții își pot accesa și îmbunătăți abilitățile organice.

Cei 7 beneficiari vor primi feedback constant din partea noastră, prin echipa de mentori formată din Carmen Coțofană, Andreea Andrei și Laura Trocan, și vor avea parte, pe lângă cursuri și ateliere, și de sesiuni de tutorat, întâlniri de networking sau probe impromptu.

Căutări și mize

Prin Academia de Dans și Performance, cu cele două sub-programe, Programul pentru Dansatori și Programul pentru Producători, încercăm dezvoltarea unei noi generații de performeri și producători, după cele mai înalte standarde.

Celor din urmă le punem la dispoziție resurse consistente, un mediu prietenos și întreg sprijinul nostru spre a reuși în peisajul performativ actual.

Sari la conținut