fbpx

Știri

14.12.2021

back

Premiile CNDB au subliniat în 2021 rolul artei pentru oameni și societate. Descoperă câștigătorii din acest an!

Premiile CNDB au subliniat în 2021 rolul artei pentru oameni și societate. Descoperă câștigătorii din acest an!

După un alt an în care artele spectacolului au fost grav afectate de pandemie, premiile oferite anul acesta de Centrul Național al Dansului București au adus în discuție capcana de a considera cultura și creația artistică drept ”neesențiale”. Ediția din acest an a Premiilor CNDB a subliniat rolul artei, reamintind că este cea care ne permite să înțelegem prezentul și să imaginăm un viitor mai bun, și cea care creează bunăstare în viața noastră de zi cu zi. 

În acest an, Premiile CNDB au fost acordate, ca de obicei non-ierarhic, către trei câștigători, iar evenimentul prezentat aseară, 12 decembrie, de actorul Alex Bogdan a putut fi vizionat online, marcând și încheierea „Laboratorului de 3 zile, un format menit să sprijine artiștii în procesul lor de creație, la care au participat, la invitația CNDB, coregrafi și dansatori din toată țară.

Primul dintre Premiile CNDB a fost acordat ca o formă de încurajare pentru ”Noi voci în dansul contemporan”. Premıul i-a fost decernat Elizei Trefaș, o foarte tânără artistă care își manifestă deja prezența în mai multe proiecte artistice de pe scena coregrafică românească, dar și în contexte internaționale. 

Al doilea premiu a fost acordat pentru contribuția deosebită adusă la construcția dansului contemporan și a mers către Ștefania Ferchedău, manager cultural freelance, co-fondatoare a Institutului Prezentului și un profesionist cu o experiență îndelungată în dezvoltarea de proiecte în domeniile artelor spectacolului, management și politici culturale, dar și în educație și intervenție culturală, unele cu o componentă importantă de cooperare internațională. Ștefania Ferchedău acompaniază de mulți ani multe fenomene artistice diverse. Este cercetător, editor, scrie și generează idei. Contribuie la expoziții și publicații, creează contexte pentru ca ceilalți și creația lor să apară în cea mai bună lumină posibilă. Nu este doar un administrator, ci un om cu viziune, care cu sensibilitate și știință contribuie la conceperea și realizarea multor proiecte consistente din domeniul culturii vizuale și performative, fără de care scena locală ar fi mult mai săracă. 

Al treilea premiu decernat de CNDB a fost acordat tot pentru contribuția deosebită la dezvoltarea dansului contemporan și mers către Jan Burkhardt, artist german și pedagog internațional, un conector de oameni și instituții din spații geografice diferite, un creator de oportunități și cadre de lucru și de producție a cunoașterii. Jan Burkhardt este cel care a sprijinit scena românească de dans contemporan coordonând programul de ateliere al Academiei de Dans și Performance CNDB și cel datorită căruia academia a beneficiat de prezența profesorilor internaționali. Jan Burkhardt continuă să creeze legături între structuri, artiști și instituții din mai multe țări și tot lui i se datorează faptul că în 2022, CNDB împreună cu Universitatea Națională de Teatru ”Ion Luca Caragiale” și Universitatea de Muzică București vor participa într-un amplu proiect de cooperare internațională numit ”Relay”.

Mulțumirile au mers nu în ultimul rând către publicul care a fost și în acest an alături de CNDB și care dă sens, de fiecare dată, întregului sector cultural.

Sari la conținut