fbpx

Știri

12.4.2023

back

Orașul vorbește: În trei zile aici va crește iarba… 

Orașul vorbește: În trei zile aici va crește iarba… 

Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? În timpul săpăturilor arheologice din Pompei din sec. XIX, sub straturile de lavă întărită au fost descoperite goluri formate în urma descompunerii în timp a materiei organice. Odată umplute cu ipsos, s-a obținut o serie de mulaje, de ‘corpuri de piatră’ prinse într-un somn etern. Ca într-o oglindă răsturnată, în urma distrugerii programatice a dealului Uranus din anii ’80, nu a rămas aproape nimic tangibil, doar câteva fragmente fizice; s-a creat în schimb o comunitate cu amintiri extrem de vii.
Care este potențialul unei explorări somatice și afective de a genera noi raportări față de un trecut  istoric traumatic? Performance-ul În trei zile aici va crește iarba… propune o pendulare între uitare și recuperare, ștergere și reconstituire. Spații, obiecte și povești trecute sunt aduse în prezent. Reconfigurarea lor produce noi experiențe, care, la rândul lor, ajung să fie noi surse de arhivă. Conceptul îi aparține Ioanei Marinescu, artistă vizuală și arhitectă. Performeri: Smaranda Găbudeanu, Iulia Mărăcine, Katia Pascariu, Andreea David. În trei zile aici va crește iarba… va fi prezentat pe 20 și 21 aprilie, de la ora 19.30, la Spațiul de Artă Contemporană / SAC – Atelierele Malmaison.

Luana Pleșea a stat de vorbă cu actrița Katia Pascariu și cu dansatoarea și coregrafa Smaranda Găbudeanu.


Realizatoare: Luana Pleșea
Producătoare: Gabriela Mitan

Jurnal de dans, rubrică difuzată în cadrul emisiunii Orașul vorbește, este realizată în urma colaborării dintre Academia de Dans și Performance CNDB și Radio România Cultural.

Academia de Dans și Performance face parte din proiectul South-East European Dance Stations (SEEDS), coordonat de Centrul Național al Dansului București și derulat în parteneriat cu organizațiile Brain Store Project Foundation (Sofia) și Stanica – Service for Contemporary Dance (Belgrad) în perioada 2022-2025. Proiectul SEEDS este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. 
Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Sari la conținut