fbpx

WOMEN IN THE ARTS IN AFRICA

  • Simona Deaconescu în dialog cu Gaby Saranouffi
  • Intrare liberă pe bază de înscriere

75 min.

Info

În anticiparea premierei internaționale a spectacolului de dans contemporan RAMANENJANA, co-creat de Simona Deaconescu și de coregrafa și activista culturală malgașă Gaby Saranouffi, vă invităm la o întâlnire cu cele două artiste, având ca subiect ”Femeile în artă în Africa”.

RAMANENJANA este un spectacol bazat pe evenimentele care au definit epidemia de dans din 1863 din Madagascar. Performance-ul analizează un eveniment istoric necunoscut care a contribuit la răsturnarea unui regim politic, punând sub semnul întrebării probleme care

influențează major modul în care percepem societatea noastră astăzi: ambițiile coloniale, rolul femeilor în generarea schimbărilor sociale și înțelegerea unei epidemii ca un fenomen complex care declanșează traume sociale.

Gaby Saranouffi este una dintre cele mai importante voci artistice și feministe în domeniul dansului, din Madagascar și o artistă cu un vast angajament cultural și politic în țara ei, în Africa și nu numai.

Statutul de femeie în artă îmi declanșează o mulțime de întrebări dat fiind că interesul meu este în primul rând despre modul în care societatea apreciază sau pur și simplu privește femeile, în general. Prioritatea în lucrările și declarațiile mele artistice este, și a fost întotdeauna, să vorbesc despre problemele femeilor în societate, despre încercările și necazurile lor, să fac din proiectele mele vocea acelor femei care nu pot vorbi de la sine.

Gaby Saranouffi

Plecând de la observațiile proprii și călătoria personală, Gaby Saranouffi va aborda în dialogul cu Simona Deaconescu subiecte/probleme ”așa cum le-au îndurat femeile din scena artistică”: provocările zilnice și greutățile din cauza genului sau rasei, bătălia perpetuă în domeniul artei, revalorizarea și progresul femeilor în arte.

Biografii 

Gaby Saranouffi este dansatoare, coregrafă, activistă artistică, fondatoare și Directoare de creație a Festivalului Internațional de Dans I’TROTRA din Madagascar – unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de dans care se desfășoară de 19 ani în centrul peisajului de artă malgașă. Locuiește în prezent în Africa de Sud și a fost recent numită să se alăture comitetului artistic al unuia dintre cele mai renumite festivaluri de artă din Africa de Sud – Festivalul Naţional de Arte (NAF) pentru secțiunea Dans. 
Necruțătoare în lupta ei pentru dans, Gaby Saranouffi continuă declarația artistică politică prin lucrările sale, abordând cele mai perpetuate probleme ale violenței de gen împotriva femeilor.

Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru. A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București. A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca Artistă Aerowaves în 2018 și 2022 și ca Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019. În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits și Biofrictioni, iar în 2021 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier și Artistă asociată la Centrul Național al Dansului București. Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud. 
În 2014, a fondat Tangaj Collective, iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival.
https://www.tangajdance.com/

Participare

Participarea este gratuită, pe bază de rezervare, prin completarea formularului.

Extra

Premiera oficială a spectacolului RAMANENJANA va avea loc pe 8 aprilie 2022, la radialsystem, în Berlin, unul dintre cele mai titrate spații de artă contemporană din Europa. Pe 14 și 15 aprilie 2022 spectacolul va avea premiera românească la Centrul Național al Dansului București, iar în toamnă va fi prezentat în turneu în Africa, în 3 orașe din Madagascar (Antananarivo, Majunga și Diego Suarez) și în Johannesburg (Africa de Sud). Proiectul este susținut și co-produs în cadrul Forecast, o rețea interdisciplinară de transfer de cunoștințe și dezvoltat sub mentoratul renumitei coregrafe franceze Mathilde Monnier.

WOMEN IN THE ARTS IN AFRICA e un eveniment organizat în cadrul programului „Simona Deaconescu – artistă asociată CNDB”, ca parte din proiectul ”Corpul în criză – rezidență de cercetare și creație în dans”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut