TransLucid
- Teatru & Performance
- Intrare liberă
- Bucharest Pride 2024
90 min.
25.06.2024
marți
20:00
Bilete
Info
Spectacolul este dedicat artistei trans rome Naomy Moldovan, care s-a stins din viață pe data de 19 aprilie 2024 la 46 de ani. Cântăreață, compozitoare și actriță, cariera ei a inclus numeroase apariții la festivaluri de muzică, multe premii, roluri în mai multe filme, participarea la selecția națională pentru Eurovision în 2014 și un album solo „Un nou început” în 2006. Pentru comunitatea queer ea fost o deschizătoare de drumuri, fiind în anii 2000 singura femeie trans vizibilă de la televizor, un rol care i-a adus multă transfobie din partea lumii. Îi mulțumim ei pentru reziliența de care a dat dovadă și pentru că a luptat ca vocile trans să fie auzite!
TransLucid este un performance care explorează aspecte semnificative din viața persoanelor trans în România, cu accent pe multiplele transformări pe care le-au experimentat.
TransLucid este o arhivă istorică amplă, de la primele operații care au avut loc, la sistemul legislativ, la dezbateri publice și alte forme dureroase de discriminare a persoanelor trans.
TransLucid folosește narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative pentru istoria comunității trans. Să ne știm istoria e eliberator. Ne scoate din invizibilitatea în care coduri penale, politici abuzive, media mânjită de ideologii conservatoare ne-au împins constant. Să ne știm istoria e eliberator. O revendicăm, o știm, o spunem, o punem în scenă, o dansăm, ne folosim corpurile noastre queer pentru a o reprezenta, o plângem, o schimbăm. Să ne creăm istoria este și mai eliberator. TransLucid își imaginează un viitor în care ne scriem propriile narațiuni și ne construim lumea pe care noi o vrem și de care avem nevoie.
TransLucid devine scena în care persoanele trans își pun istoria într-un performance manifest.
Echipa proiectului: ADAM/ Ada Mușat (performerx), Andrei Dinu, (scenografie) Andy Andreea (text), Arhanghela (performerx), Aron Madon (performerx) / Damian Nichita Ursu (performerx), Dragoș Petrișor (light design), Evelyn Homeghiu (performerx), Mihaela Michailov (text), Patrick Brăila (performerx), Paula Dunker (text+regie), Raj/ Ramya (text+performerx) & Renate Dinu (performerx).
Muzică: Chlorys, Sofia Zadar, Borusiade, Teo Retegan, Admina & Alex Bălă
Rezervări
Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.
Rezervări aici:
Biografii
Ada Mușat / ADAM
Artist multidisciplinar, „a jack of all trades” care de-a lungul anilor a experimentat și creat în medii precum ilustrație, bandă desenată, street art, fotografie, instalație, tattoo art, performance și teatru. Temele abordate sunt mereu personale, indiferent de mediu, iar în arta performativă a colaborat cu alți artiști, alături de care a explorat relația cu propriul corp și tema identității de gen.
Andrei Dinu este designer și scenograf. El este designerul mărcii de modă Prosper Center și al proiectul de design de interior Atelier Brut. A colaborat cu artista Alexandra Pirici pentru diverse lucrări care au fost prezentate la Art Basel Messeplatz, Bienala de la Veneția, Bienala de la Berlin, New Museum New York, printre altele. A lucrat cu regizoare și regizori de teatru cum ar fi Gianina Cărbunariu, David Schwartz, Paula Dunker, Alexandru Berceanu. În 2011, a fost designerul pavilionului românesc la „Prague Quadriennal of Performance Design and Space”.
Andy Andreea este născuta în 1989 și încearcă să scrie. Face parte din galaxia Lumi Posibile, o platformă online de ficțiune speculativă. A creat meme, eseuri, povestiri, poeme, fan fiction. Este și DJ amatoare câteodată.
Arhanghela– O târfă cu Comportament Iconic.
Aron Madon este artist visual, performer și, în prezent, are două proiecte muzicale: Admina și Lili Putana, fiecare entitate fiind diferențiată nu numai de genurile muzicale, ci și de gender performing. În amândouă, viziunile politice sunt importante pentru a contura personajele. De asemenea, este membru fondator Corp. alături de Cosima Opartan și Chlorys – un colectiv independent care reprezintă persoanele care se identifica ca femei și persoanele non binare pe scena de Djing și muzica electronica. Direcția platformei este să creeze o experiență de clubbing mai sigură pentru persoanele queer. Printre proiectele personale se mai numără poezii feministe, experimente audio, video și perfomance-uri de dans și teatru.
Damian Nichita Ursu este autor de bandă desenată și animator. De-a lungul vieții, a fost ilustrator la mai multe reviste de și pentru liceeni. Arta lui este influențată de tematicile majore din viața sa, precum individualizarea și dezvoltarea sa ca tânăr bărbat gay și trans sau explorarea relațiilor de prietenie care se simt până în sânge. În timpul liber, îi place să țină discursuri filosofice, să creeze colaje și zine, să asculte muzică și să scrie poezii ca să se înțeleagă mai bine pe sine.
Dragos Petrisor e lighting designer pentru spectacole de teatru, concerte si performance-uri. Bazat la Point Hub, colaborator apropiat al Centrului de Teatru Educational Replik. A lucrat in proiecte ale regizorxlor Eugen Gyemant, Judith State, Gabriel Sandu, Raul Coldea, Selma Dragos.
Evelyn Homeghiu: un suflet întâi de toate, fata trans, o Lucefăriță ce strălucește din ce în ce mai puternic și cu entuziasm … motto: „UNA E, MAI MULTE SUNT”.
Mihaela Michailov este dramaturgă și analistă de Artele spectacolului. Este co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika și co-inițiatoare a platformei Literatură și feminism. A scris peste 20 de texte de teatru educațional și politic, montate în teatre din România și din străinătate. Piesele ei sunt traduse în bulgară, franceză, germană, greacă, maghiară, portugheză, spaniolă. Ține ateliere de teatru educațional în școli și licee.
Patrick Brăila: activist trans, regizor și performer.
Paula Dunker lucrează în zona de live arts ca poetă, actriță, dramaturg și coregraf. Dansează neîntrerupt, creează performance-uri și costume, organizează evenimente, scrie, cântă, dublează desene animate, joacă în filme și pune muzică. Activist/ă a corpului queer este cel mai des întâlnit/ă pe scena dansului contemporan local, în inima teatrului politic din București și pe dancefloor-urile LGBTQIA+.
Raj/ Ramya: Artistix multidisciplinarx; o persoană fluidă în gen, timp și spațiu, o implozie de emoții, o explozie energetică pozitivă, un amalgam de sentimente organizate, o posesoare a unui templu neconform, o ploaie de dragoste și un ocean de iubire infinită.
Renate Dinu este o artistă și lucrătoare culturală versatilă, ce îmbrățișează multiple roluri. După ce a studiat economie, a urmat cursuri de artă și cultură vizuală, aprofundând impactul practicilor participative asupra realităților sociale. Din 2016, Renate a susținut spectacole pe scenă, în spații convenționale și neconvenționale, în galerii și festivaluri. Prezența ei transmite un mesaj ce pune în evidență corpul ca fiind instrumentul principal de percepție și producere a realității și consideră scena un spațiu politic.
Parteneri
Centrul Replika, ADO – Artă Pentru Drepturile Omului.
Mențiuni Speciale
Spectacolul conține stroboscop și fum.
Performance-ul va fi în limba română.