Open Call: The Sequencer
11, 12, 13 și 14 Martie
Info
Laboratorul THE SEQUENCER pornește printr-o acțiune de cercetare artistică care investighează interacțiunea dintre Arta GIF, Dans, Muzică și Teatru. Orientarea estetică a atelierului de lucru se formulează în jurul principiilor de creație specifice Artei GIF și urmărim, pe întreaga derulare a lui, să găsim cele mai organice soluții de a prezenta un conținut performativ, live, într-un tipar estetic nou și original, rezultat prin “încrucișarea genetică” a unui format digital de imagine (GIF) cu forme de artă organică (dansul, teatrul, muzica). Laboratorul ne dă posibilitatea să experimentăm noi modalități de elaborare și performare a unui conținut pe care îl vom putea prezenta mai apoi în contextul stabilit al unui spectacol. Încercăm totodată să ne debarasăm de tehnicile de lucru specifice artelor clasice. Vom integra în procesul de elaborare a conținutului artistic o metodologie nouă, inspirată din instrumentarul de lucru specific programelor de animație. Pentru asta vom inventa un instrument nou, virtual, pe care o să-l denumim generic SECVENȚATOR.
Secvențatorul este un fel de instrument virtual de lucru, (un mod de a ne autoprograma corpul să se miște în secvențe repetitive sau să secvențeze orice acțiune fizică) cu ajutorul căruia împărțim un conținut coregrafic (sau de mișcare) în mai multe fragmente. Fiecare fragment urmează să fie supus unui proces de „optimizare” în timpul căruia, asemenea unei fotografii, îi vom dezvolta în plan expresiv (corporal) conținutul și semnificația pornind de la procedeele tehnice pe care le întâlnim în instrumentarul de lucru specific programelor de animație sau de editare audio-video. Secvențatorul este procesul de ELABORARE a unui conținut. Ne folosim de secvențator (un set de reguli prestabilite) pentru a construi, altera, recompune, redimensiona conținutul inițial. Baza performării LIVE este construită exact în jurul acestui proces de reformulare în timp real a conținutului pe care mi l-am ales. Am o activitate corporală pe care o supun unui procedeu de transformare în care folosesc ustensile specifice soft-urilor foto sau de animație. Accelerez, Pauzez, Intensific, Descresc, Colorez emoțional, Spațializez…etc.
Secvențatorul își creează propria estetică prin suprapunerea mai multor discursuri și elemente estetice într-un cadru vizual focusat, delimitat de structura spațială (în cazul în care avem decor) sau aria sălii de spectacol. Acțiunile fizice (rezultate în urma procesului de optimizare) au durate de maxim 3 secunde și sunt performate în loop, adăugând variații de energie și „temperatura” psihologică, ce pot schimba conținutul inițial sau pot duce către descoperirea și apoi performarea secvențială a unui nou conținut.
Urmărind acest demers artistic, potențialul spectator nu primește un mesaj de tip narativ, concret, ci i se expun foarte multe idei, asemeni unui puzzle sau a unor ferestre care se deschid și se suprapun, exprimate în imagini sau micro-acțiuni care vor fi asamblate într-un context non-narativ, poate chiar aleator. Compusul coregrafic (chiar și aleatoriu) nu poate avea, în consecință, un fir epic ci, mai degrabă se va ghida după vinele energetice ale fiecărei acțiuni. Coregrafia nu are fundamente care țin de latura narativă ci poate porni de la o construcție vizuală, dinamică, sonoră sau psiho-emoțională.
Secvențatorul (sequencer) poate fi înțeles ca fiind un fel de auto-programare corporală („software”) integrată în modul nostru de funcționare sau ca un sistem de fragmentare prin care alegem să prezentăm o acțiune fizică mai complexă. Creăm o imagine/micro-acțiune cu ajutorul corpului pe care o secvențăm, (sequencer) o „optimizăm” (optimiser) reproducând-o repetitiv, („loop”), folosindu-ne de diverse instrumente virtuale („tools”) inspirate din programele specifice de animație sau editare audio-video.
Biografie
Florin Fieroiu a absolvit Liceul de Coregrafie Floria Capsali și Academia de Teatru și Film, secția coregrafie din București. A obtinut « Le prix individuel d’interpretation » în cadrul celei de a 5-a ediții a Rencontres Chorégraphiques Internationales de SEINE-SAINT-DENIS și Premiul UNITER pentru coregrafie. Este inițiatorul multor proiecte de educație artistică din România (Performing the body, Corpul și coregrafia, The shaker, Real vs Realism, numeroase ateliere de dans deschise dansatorilor, actorilor și persoanelor profesioniste). A lucrat cu Dominique Bagouet, Christian Trouillas, Miriam Raducanu, Eduard Gabia, Steve Paxton, Vlaicu Golcea, Alexandru Dabija, Radu Nica, Gianina Carbunariu, Radu Afrim, David Doiashvili,. A fost profesor invitat la Montana University, unde a predat diverse tehnici de mișcare pentru actori și dansatori și a creat piese coregrafice la secțiile de dans și teatru. În 2015 primește Premiul CNDB pentru contribuția extraordinară adusă la construcția dansului contemporan. Ultimul său spectacol se numeste Urban Gif Show și a avut premiera în Noiembrie 2019, la Teatrelli – București.
Laboratorul de cercetare artistică are structura unui atelier intensiv.
Participarea este gratuită, iar selecția participanților se face în baza unui CV/portofoliu trimise pe adresa , până pe 7 martie 2022.
11.03.2022
vineri
18:00
vineri
18:00
12.03.2022
sâmbătă
11:00
sâmbătă
11:00
13.03.2022
duminică
11:00
duminică
11:00