muncă, marfă, bani, durere
- Poezie feministă și concert #FLUID
3 ore
16.10.2022
duminică
19:00
Bilete
Info
Organismele noastre, cu felurile lor de a se mișca, de a relaționa, de a iubi, de a afecta mediul și de a se lăsa afectate, sunt formate prin acțiunea unor moduri complexe de producție și reproducere. Dar suntem ceea ce suntem nu doar din cauza acțiunii unor sisteme asupritoare, precum patriarhatul și capitalismul, ci și datorită luptei continue, personale și colective, împotriva acestei asupriri. Ce roluri pot să aibă cuvintele noastre în aceste lupte? Cum putem crea o literatură care să critice eficient capitalismul și patriarhatul, și modurile în care acestea limitează atâtea forme de existență la posturi subalterne? Cum putem forma rețele noi de relații, unele în care rezultatele muncilor noastre să nu mai fie transformate în marfă și să primească o altfel de valoare, alta decât cea estetică sau de piață? Cum pot primi rezultatele muncilor noastre – fie că vorbim despre scris sau despre orice altă muncă – o valoare care să susțină viața-împreună, fericirea și prosperitatea tuturor? Cum ne găsim cuvintele pentru o literatură revoluționară care critică idealizarea și „naturalizarea” muncii de îngrijire și invizibilizarea muncii de reproducere; sau idealizarea creației literare și justificarea cvasi-inexistentei sale remunerări? Cum putem critica sistemul care ne înstrăinează de produsele muncii noastre, care pune pe ele prețuri de piață, revendicându-ne în același timp dreptul de a trăi, acum, în prezent, din munca noastră?
Evenimentul „muncă, marfă, bani, durere”, care aduce laolaltă mai multe voci ale poeziei feministe, queer și de stânga contemporane, are loc la Centrul Național al Dansului din București și face parte din festivalul Zilele literaturii feministe (ediția a treia).
Concept eveniment: Andreea Andrei
Poezii de: Elena Vlădăreanu, Medeea Iancu, Iulia Militaru, Mihaela Michailov, Alexandru Adam, Veda Popovici
Concert: #FLUID
Gazda evenimentului: Paul Dunca / Paula Dunker
Curatoare: Laura Sandu
Biografii
alexandru adam este student la Filosofie, în Cluj. A debutat anul acesta cu volumul stilizări, ap., apărut la editura fractalia, în cadrul căreia a publicat sub formă de broșură și un text-performance intitulat mediux. Tot anul acesta a contribuit cu un text în antologia Luminișuri, scrisă și editată de membrx ale Cenaclului X.
Veda Popovici lucrează ca artistă politică, teoreticiană angajată și activistă pe baza unor principii și practici anti-capitaliste, anti-autoritare și comunitare. Munca sa navighează aceste câmpuri de acțiune concentrându-se pe posibilități materiale ale resurselor comune și practici decoloniale, queer și feministe. Munca ei politică s-a dezvoltat în cadrul mai multor inițiative autonome, anarhiste, decoloniale și feministe: colectiva Bezna, Gazeta de Artă Politică, comunitatea Dysnomia și centrul Claca, Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), cooperativa Macaz și Centrul Macaz Autonom. După ce și-a susținut dizertația doctorală despre naționalism în arta anilor 80 din România, a ținut cursuri despre gândire decolonială, naționalism și teorie feministă la Universitatea Națională de Artă din București și Universitatea California Santa Cruz. Dedicată mișcării pentru dreptate locativă, Popovici e membră a FCDL din 2013, co-organizatoare a acțiunilor Blocului pentru Locuire din 2016 și a fost facilitatoare a Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și Oraș din 2019.
Din 2021 este cercetătoare post-doctorală în cadrul proiectului ERC, „Inhabiting Radical Housing” la Universitatea Politehnică din Torino. Este membră principală a Beyond Inhabitation Lab. Trăiește în București.
Elena Vlădăreanu scrie poezie, proză și texte pentru performance-uri teatrale sau coregrafice.Este interesată să creeze poezie prin instrumente specifice altor medii, creaţia sa are în centru deseori corpul şi limitele sale, chestionând în acelaşi timp dimensiunea politică a acestuia. Este jurnalistă la Radio România Cultural.
Iulia Militaru este scriitoare şi editoare la frACTalia Press. A publicat câteva volume de literatură experimentală și de teorie critică, printre care Literatura și fenomenul alienării, în 2020. În 2021, traducerea volumului Confiscarea bestiei. O postcercetare a apărut la editura argentiniană: Ediciones Hasta Trilce. Interesată de Noul Materialism şi de Queer Theory, va începe să lucreze încă din 2018 la proiectul Maia Şerbănescu, pentru a experimenta noi forme de existenţă materială, sexualităţi alternative şi transformări corporale la imersiunea în diferite medii. Maia Şerbănescu este o xeno-entitate hibridă, cu o fascinație deosebită pentru ero guro nansensu și gurlesque poetry, şi autoare a volumului: Fuck off, Mr. Charcot! (2019).
Medeea Iancu este poetă și regizoare feministă, este autoarea a patru volume de poeme, printre care: Delacroix este tabu: Suita romînească (CR, 2017), Delacroix este tabu: Amendamentele lirice (frACTalia, 2019). A coordonat volumul Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (EPLF, 2019, frACTalia, 2020). În 2022 a publicat Sonet de interval [Și ce face primăvara cu cireși. Dacă versurile au fost rătăcite sau au fost curmate. Dacă sufletul meu e în toate] (broșură, LitFem/ frACTalia).
Mihaela Michailov este dramaturg și critic de arte performative. Este interesată de artă educațională și artă politică, de dramaturgii performative fluide, de teoria performance-ului și de pedagogii emoționale. A ținut, începând cu 2007, conferințe și prezentări centrate pe evoluția artelor spectacolului din România la Avignon, Paris, Nancy, Viena, Tokyo. Piesele ei de teatru au fost traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, greacă, spaniolă.
Laura Sandu este preocupată de posibilitățile revoluționare ale scriiturii queer-feministe și de crearea spațiilor pentru dezvoltarea acesteia. Este autoarea mai multor texte apărute online și în volume colective, și una dintre inițiatoarele platformei Literatură și feminism.
#FLUID (n.2016) – un queer act bucureștean – este colaborarea dintre Paula Dunker (performer, actriță, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe . Folosind sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice, #FLUID este mama neo-genul techno-faggothique. Aparițiile live ale duo-ului includ scene și evenimente cât mai diverse: Barul Teatru Coop. MACAZ, Teatrul POINT, Sala Dalles în cadrul proiectului Eco Delta Dunării, Street Delivery 2016, Bucharest Pride 2016, Queer Night, Spitalul de Psihiatrie Voila (pentru proiectul ”Normalitatea, ce cuvânt brutal!” – MNAC), Teatrul de Vară CAPITOL, Galeria Nicodim, Festivalul Amural 3 & 4 /2017+2018 (Brașov), expoziția WE WILL NOT CHANGE OUR SHOW – Brno, Cehia – One Gallery, Sofia, Control Club, Deschiderea Festivalului de Film OWR 2019, OWR 2020, anim’est 2019, Institutul Goethe, Bienala de Artă de la Veneția 2022 și două nunți.