fbpx

For Patricia

  • Dans & performance
  • Intrare liberă pe bază de rezervare

90 min.

Info

„For Patricia” este o odă adusă postmodernismului în dans. „Pentru Patricia”, sau pentru Trisha, este în onoarea uneia dintre inventatoarele postmodernismului, Trisha Brown (1936-2017), ale cărei stiluri coregrafice au contestat noțiunile tradiționale despre dans și au împins limitele dansului prin extinderea a ceea ce înseamnă mișcare și coregrafie.

La fel ca Brown, care a explorat structuri coregrafice precum acumularea, repetarea, inversarea etc, și noi explorăm modalități în care putem folosi structuri compoziționale generate prin Inteligență Artificială (IA) pentru a organiza modele coregrafice și sonore simple. Vedem IA ca pe un schelet al piesei, în loc să preia rolul unei scenografii interactive. IA creează partitura pe care dansatorii și muzicienii o interpretează pe scenă.

Fiecare reprezentație este o piesă reînnoită în care atât dansatorii, cât și muzicienii interpretează o partitură nouă pe care IA îi conduce să o interpreteze. Aceste partituri sunt afișate vizual pe scenă pentru ca publicul să descifreze modul în care se dezvoltă dansul și muzica, menținând totuși un sentiment de ambiguitate care oferă o experiență estetică a mișcării și muzicii în sine.

Piesa este un cvartet între doi dansatori, Sarah Fdili Alaoui și Bartosz Ostrowski, și doi muzicieni, John Sullivan (pian și electronică) și Léo Chédin (tobe și electronică).

Coregrafia: Sarah Fdili Alaoui
Muzica: John Sullivan
Dansatori: Sarah Fdili-Alaoui and Bartek Ostrowski
Muzicieni: John Sullivan and Léo Chédin
Dezvoltare AI: John Sullivan, Léo Chédin și Sarah Fdili Alaoui
Cercetare: Corina Cimpoieru

Rezervări
Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor în formularul disponibil AICI.
*Înscrierile au fost închise deoarece evenimentul a atins numărul maxim de participanți.

Biografii

Sarah Fdili Alaoui este cercetătoare, coregrafă și dansatoare de origine franceză-marocană. Este profesor asociat la Universitatea Paris Sud / Paris Saclay în domeniile interacțiunii om-calculator, designului interacțiunii, dansului și tehnologiilor. Este artistă de dans, coregrafă, dansatoare și analist de mișcare Laban. A fost cercetătoare la Școala de Artă Interactivă și Tehnologie de la Universitatea Simon Fraser din Vancouver. Deține un doctorat în Artă și Știință de la Universitatea Paris-Sud 11, institutele de cercetare IRCAM-Centre Pompidou și LIMSI-CNRS, un MSc de la Universitatea Joseph Fourier și o diplomă de inginerie de la ENSIMAG în Matematică Aplicată și Informatică, precum și peste 30 de ani de formare în balet și dans contemporan. A completat o certificare de analist de mișcare Laban la Institutul de Studii ale Mișcării Laban/Bartienieff din New York, SUA. Sarah a creat mai multe proiecte de artă și știință care integrează tehnologiile în creație, de la lucrări coregrafice interactive la instalații interactive și instrumente pentru susținerea coregrafiei și a arhivelor de dans. Lucrările sale complete pot fi găsite AICI.

John Sullivan este un designer de interacțiune, cercetător și muzician. În prezent, este bursier postdoctoral la Universitatea Paris Sud / Paris Saclay, unde cercetarea sa se concentrează pe designul interacțiunii multimodale și dezvoltarea de noi tehnologii pentru muzică, dans și performance multimedia. Cu o experiență în interpretarea muzicală și interacțiunea om-computer, munca sa include cercetarea utilizatorilor, ateliere de design participativ și colaborări cu muzicieni și artiști interpreti pentru a înțelege și sprijini mai bine practicile profesionale de performance. În plus, el a desfășurat cercetări în domeniile analizei capturii de mișcare a performanței live, interacțiunii haptice și designului de instrumente muzicale digitale accesibile. Ca muzician, John a făcut parte din mai multe grupuri de indie rock din nord-estul SUA. A lansat mai multe albume sub diferite nume și a efectuat turnee extinse în SUA, Canada și Europa. John deține un doctorat în Tehnologia Muzicii de la Universitatea McGill și un M.F.A. în Intermedia de la Universitatea din Maine.. (https://www.johnnyvenom.com)

Bartosz Ostrowski este coregraf, dansator, performer și actor. Absolvent al Academiei de Arte Teatrale din Cracovia, Departamentul de Dans din Varșovia și PACAP 1&5 la Forum Dança din Lisabona. Este interpret în turneul internațional „Cezary Goes To War” al trupei Komuna Warszawa, în lucrările duetului Godowska/Krawczyński (Fundația Art Station și Cricoteka), precum și în creația artistei portugheze Diana Niepce „Anda, Diana” de la TBA Lisabona. Din 2023 face parte din distribuția spectacolului „Una Isla” al Agrupación Señor Serrano. Printre alții, a colaborat cu: João Fiadeiro, Gustavo Ciríaco, Daniel Pizamiglio, João Estevens, kainkollektiv, Cezary Tomaszewski, Magda Szpecht, Wiktor Rubin și Maja Kleczewska. A participat la numeroase ateliere și laboratoare: la festivalul b12, Impulstanz, la CND Pantin și EVC Lisboa. Lucrările sale se caracterizează prin coexistența vorbirii și dansului într-un dialog direct cu publicul. Este unul dintre inițiatorii proiectului de cercetare artistică „Blurrylingualism encounter in between languages” în domeniile coregrafiei și lingvisticii. Din 2021, dezvoltă un alt proiect de cercetare în calitate de artist rezident în programul “Nature of us” la Workshop Foundation Budapest. (https://ostrowskibartosz.com)

Léo Chédin este doctorand la LISN, Universitatea Paris-Saclay, unde lucrează la intersecția practicilor artistice (muzică, dans și artă digitală) și interacțiunii om-mașină. Este muzician și percuționist, creând coloane sonore pentru teatru și instalații, folosind frecvent înregistrări de teren și audio spațial. Léo deține o diplomă în inginerie electrică de la ENS Paris-Saclay, unde a participat și la un program de cercetare-creație, și un master în tehnologia muzicii la IRCAM și Universitatea Sorbonne.

Partener media principal
Radio Guerrilla

Parteneri media
Agerpress, Elle, Happ.ro, Liternet, Radio România Cultural, Revista Arta, The Institute, Zile și nopți, Zeppelin, Iscoada

Prezentarea este rezultatul rezidenței din cadrul MODINA. Proiectul „Mișcare, inteligență digitală și public interactiv” (MODINA) își propune să extindă posibilitățile creative ale spectacolelor de dans contemporan și să sporească experiența publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și a interacțiunii cu publicul, la fața locului și online. Partenerii proiectului sunt 3 instituții academice și 5 centre de dans, din 6 țări.
Proiectul MODINA este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Sari la conținut