Fictions, my body – Unimages & cip și urmărire
- Dans & performance
120 min.
Info
Florin Flueraș, Unimages
Unimages sunt devieri de la stări corporale și prezentări de sine plauzibile, anomalii performative ce afectează percepțiile automate. Reprezentările nu se se stabilizează, acțiunile își retrag sensul, scapă citirii, joacă feste minților și corpurilor noastre. Capacitatea de a percepe și înțelege, de a forma imagini coerente despre ceea ce avem în fața ochilor, poate fi chestionată și reînnoită. De obicei ne conformăm imaginilor personale și culturale despre noi înșine și realitate, devenind imagini, identități solidificate în acest proces. Unimages ne pot devia în afara imaginilor, identităților și, uneori, în afara minților noastre, intervenind în procesul implicit de transformare a realității în imagini și certitudini. Unimages sunt documentate ca text scris din interiorul lor.
Pe durata performance-ului se poate intra și ieși oricând
Performeri: Martina Piazzi, Eliza Trefas, Florin Flueras’
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (cadru binevoitor – participativ)
Propunerea amestecă într-un cadru binevoitor-participativ intențiile unui performance-petrecere-formă de rugăciune. Căutăm, totodată, perspective empatice și oneste de lucru cu spațiul, în condițiile în care acesta nu e ocupat decât în momentul evenimentului: cum se întâmplă dăruirea reciprocă foarte brusc? Doar semnificațiile, încă misterioase, ale unei memorii geometric-afectate pot dezvălui treptat o astfel de relație volatil-pulsatilă. Din ea se pot naște meta-arhitecturi, contururile unui etern loc/ne-loc, o tandrețe mai spontană a intervențiilor. Când presiunea huruie, procesul invizibil de transubstanțiere a ei devine un interes profund. Printre și între toate: Clarice explorând mări, sunet-franj, parantezele sparte ale unor contexte lingvistice vag moi.
Biografii
Florin Flueraș își extinde practica artistică în filosofie, politică, spiritualitate, mass-media, educație, literatură, sănătate – produce întâlniri performative între artă și exteriorul ei, afectând convenții și certitudini din ambele sfere prin entități ca Artwork, Unsorcery, Clinica, Black Hyperbox, Postspectacle, Art Opening. În lucrările recente explorează situații și capacități corporale ce acționează meta, afectând ce e posibil de gândit, văzut și simțit în diferite contexte. În unele contexte lucrările apar neinvitate – Unofficial Unworks. Mai mult decât vizuală sau conceptuală, Florin Flueras își vede practica sa recentă ca affect art. A prezentat în contexte ca MAB FAAP Sao Paulo, DEPO Istanbul, Jardim Equatorial Sao Paulo, MUMOK Kino Vienna, HAU Berlin, TQW Vienna, Karas Zagreb, DeSingle Antwerp, Suprainfinit Bucharest, MNAC Bucharest, Salonul de Proiecte Bucharest, Berardo Museum Lisbon, Aleppo Brussels, Hordaland Kunstsenter Bergen, Akademie Solitude Stuttgart, Europalia Brussels, Swimming Pool Sofia, Bozar Brussels, Centrale Fies, Matter of Art Prague Biennale.
Cosmina Moroșan lucrează cu poezia și arta performativă (mișcare și text), operând prin filosofie ca intensitate riscată / virtualitate afectivă / posibilitate de a fora întâlniri. În 2017, publică volumul de poezie Beatitudine (eseu politic) și în 2021 încheie teza de doctorat A simți deleuzian. Schizanaliza practicilor literare experimentale. Trăiește și cercetează teritorii dintre orașe / provincii, între concepte / senzații, preferând practici formulate în micro-echipe deschise (din 2018 colaborează cu Anticorp Solar). Din 2016 performează în spații din București precum: galeria ODD, Tranzit, Salonul de Proiecte, Centrul Național al Dansului, Galeria Anca Poterașu, Cabinet 44/ Atelierele Malmaison.
Anticorp Solar lucrează în mediul vizual, sonor (înregistrări de teren, acțiuni acustice) și performativ cu o preocupare pentru text (notițe, etimologie plurală). În practica sa străbate conceptul de vitalitate a spațiului, ludic, populat de entități-evenimente: obiecte (congregații de fotoni, spărturi și dâre), inter-ființe (gândirea cu ȘI) și micro-zgomote (iterări deraiate, asimetrii la mantinelă). În 2017 a participat la expoziția Inhabitants la Make a Point, în București. A început să colaboreze activ cu spațiul de artă ODD publicând o serie tematică vizuală în publicație The Good Life, în cadrul Festivalului Liminal de artă și tehnologie. A publicat lucrări vizuale în ODD Theory 2018. Din 2018 Anticorp Solar și Cosmina Moroșan colaborează (trans-)performativ în parcurgerea cartierelor, observări domestice, accelerări nomade și spații de artă (precum ODD, Meet Factory Praga sau CNDB).
Despre Fictions, my body
Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale).
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate.
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului?
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor.
Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ)
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ)
Diego Agullo (laborator, lecture & performance)
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance)
Alexandra Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)
09.12.2023
sâmbătă
19:00
sâmbătă
19:00