fbpx

Fictions, my body – Teatre

  • Dans & performance

60 min.

15.12.2023

vineri

19:00

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

„Teatre este un spațiu de tip artist-run pe Schitu Măgureanu 21. Este dedicat cercetării performativității la granița cu alte medii artistice. Teatre este un protocol performativ de întâlnire între procese și artiști. Și, nu în ultimă instanță, este o extensie a practicii mele performative, care, prin spiritul ei, poate deveni gazdă altor practici artistice și prezențe poetice. Performance-ul Corul, prezentat anul trecut în același cadru, are la bază un mod specific de a lucra cu limbajul verbal în relația sa cu registrul experienței, deopotrivă puternic instaurator și destabilizator și propunând o reorganizare a relației interior-exterior. Teatre continuă această practică și are nevoie de multe voci și orizonturi ca să ia formă. La propriu, vocile noastre pot crește lucruri sensibile – adăuga copaci în curtea CNDB, o pădure întreagă, un munte.
La fel cum dansul poate avea nenumărate surse de mișcare, vizibile și invizibile, la fel și textul, scris sau vorbit, poate avea puncte de generare multiple. În cadrul atelierului, voi facilita modul meu de lucru bazat pe disociere, paradox și contraintuiție și un mod de întâlnire într-un spațiu afectiv-abstract – o viață corală.” (Adriana Gheorghe)

Biografie

Adriana Gheorghe lucrează la granița dintre performance, poezie, teorie gravă și pedagogie speculativă. Își folosește propria practică artistică pentru a curatoria procese și constelații și pentru a imagina noi moduri de transmisie și de co-existență. În prezent este gazdă la spațiul plural Teatre din București. Pentru mai multe info, câteva link-uri:
https://swimmingpoolprojects.org/projects/come-our-voices-form-a-mountain
https://p-u-n-c-h.ro/distri…/false-hours-adriana-gheorghe/
youtube.com

Despre Fictions, my body

Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale). 
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate. 
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului? 
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor. 

Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ) 
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ) 
Diego Agullo (laborator, lecture & performance) 
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance) 
Alexandra Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)

Sari la conținut