Fictions, my body – Collective sensations & Somatic freaks 1.0
- Dans & performance
120 min.
02.12.2023
sâmbătă
18:00
Bilete
Info
Alice Chauchat via Andreea David, Collective Sensations
Cea de-a treia întâlnire se va desfășura la CNDB, sâmbătă 2 Decembrie de la ora 18.00 și va lua forma unui atelier de încălzire Collective Sensations pentru cadrul Fictions, my body, dedicat atât publicului, cât și artiștilor invitați în cadru.
Practica pornește de la relația dintre imaginație si senzații, prin limbaj. Putem să diferențiem fizic experiența realității de cea a fanteziei? Dacă ne folosim capacitatea de a reprezenta informații despre corpul nostru pentru a simți realitatea lor, poate imaginația să ne ajute sa folosim mișcarea cu scopul de a produce senzații reale potrivite cu ceea ce s-a imaginat?
Atelierul se va concentra pe modalitatea prin care limbajul poate să inducă senzații si să provoace mișcări, într-o relație ficțională dintre cuvânt si percepție. În același timp, limbajul va avea puterea de a transfera senzațiile de la individual la colectiv, pe măsură ce participanții își împărtășesc unii altora observațiile din corp și modurile în care își transformă stările si fanteziile de devenire a unor corpuri total diferite de cele care cred că le aparțin.
Vom incorpora limbajul în experiența senzorială și astfel vom deveni conștienți de capacitatea noastră de a simți ficțiunea din corpul nostru.
Mihaela Dancs & Vlad Benescu, Somatic Freaks
Practica lor somatică și-a făcut loc în tot ce ține de mișcare, fie ea domestică, sportivă sau artistică. Trec prin filtrul ei tot ceea ce fac, practica devenind astfel un proces permanent de antrenament, întreținere, dar și de recuperare ce evoluează constant, printr-o continuă reciclare a senzațiilor și a cunoștințelor somatice. Cei doi caută eficientizarea mișcărilor și acțiunilor pe care le întreprind și își împărtășesc zilnic revelațiile. Nu e obsesie, dar, din afară, cei doi ar putea părea Somatic Freaks.
Într-un context performativ, Alexandra și Vlad sunt interesați de tipul de prezență și de eventuala coregrafie generate de această practică, de cum anume expunerea ei este influențată de public, dar și de posibile ecouri pe care mișcarea conștientă și eficientizarea motrică le trezesc în spectatori.
Somatic Freaks 1.0 dezvăluie o realitate internă greu de perceput din exterior. Cei doi descriu continuu ceea ce fac și simt că se petrece în interior cu structurile musculo-scheletale și nu numai, întrând într-un dialog generat de mișcarea conștientă, de verbalizarea fiecărui detaliu observat la nivel fizic, dar și a imaginilor și senzațiilor născute de aceasta.
Biografii
Alice Chauchat e o practiciană de dans stabilită în Berlin din 2001. Majoritatea activităților ei se concentrează în jurul dansului și variază de la dansat la coregrafiat, de la predat la susținerea pe care o arată colegilor de breaslă în inventarea unor cadre pentru a exista și a performa împreună, de la scris la reflecția în practică asupra politicii și eticii lui împreună înăuntrul și în afara studioului de dans.
Andreea David este coregrafă, dansatoare și fostă arhitectă. Interesul ei în practici de așa-zisă divinație, manifestate prin intermediul performance-ului, începe încă din 2017, odată cu lucrarea Latent Show (o anagramă a talentului), dezvoltată împreună cu Cristian Nanculescu-Nanci. Acolo, performance-ul, performerul sau orice formă de prezență receptivă deveneau medium pentru ceea ce urma să se întâmple; pentru ceva, neîndoielnic, dincolo de sfera lor de control, dar care lua formă potențială prin “talentul lor scenic/performativ”. Lucrările si colaborările ei sunt prezentate la ccn Montpellier, Blackbox Theater Oslo, HAU2 Berlin, festival del Silencio Milano, l’abri Geneva, Temp d’image și Reactor Cluj, Teatru Fix Iași, Seoul, Bucuresti s.a. In prezent Andreea activează in grupul de acțiune Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure, a cărui misiune e apărarea si salvarea celor 12 ha de teren retrocedat ilegal din parcul IOR și supus unor otrăviri și incendieri repetate.
Vlad Benescu este un artist independent din București. El a studiat actoria la UNATC între 2011 și 2016. Din 2012 a început să lucreze și ca dansator și performer. A colaborat cu WASP – Working Art Space and Production unde a lucrat cu coregrafi precum Marten Spangberg, Valentina de Piante, Sergiu Matis, Inger-Reidun Olsen, Florin Fieroiu, Andreea Căpitănescu. În 2016 a participat cu spectacolul M.E.L.T., realizat de Valentina de Piante, la Festivalul Impulstanz Vienna în secțiunea 8-tension. În 2019 a fost bursier DanceWeb la Impulstanz sub indrumarea lui Anne Juren, Mette Edvardsen și Annie Dorsen. El a lucrat și ca artist de circ în perioada 2016 – 2020 la Circul Metropolitan din București, colaborând ca actor, monociclist și jongler în cadrul a două producții. Ca actor a colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Ion Creangă și cu teatrele independente Unteatru, Asociația Hearth, Teatrul Elisabeta, Teatrul Godot, Artist Cafe, Teatrul Stela Popescu, Teatrul Apropo. În 2018 a demarat o cercetare doctorală la UNATC în colaborare cu Cinetic în domeniul artei și al tehnologiei. În 2023 finalizează doctoratul cu teza intitulată „Noile tehnologii în artele spectacolului contemporan”, lucrare coordonată de prof.univ.dr. Bogdana Crețu. Cele mai recente producții din care a făcut parte sunt: Trei surori, spectacol de teatru experimental co-produs și jucat cu Ionut Anghel, Transsystemic Signals 2.0, Luați de VAL..s și Somatic Freaks 1.0 & 2.0 în colaborare cu Alexandra Mihaela Dancs.
Alexandra Mihaela Dancs, dansatoare și coregrafă independentă, colaborează cu Vava Ștefănescu, Cosmin Manolescu, Florin Flueraș, Cătălina Gubandru, Doris Uhlich, Mădălina Dan, Andreea David, Zan Yamashita, Rui Catalao, Carmen Coțofană, Robert Bălan, Jean Lorin Sterian, Florin Fieroiu, Urvi Vora, Vlaicu Golcea, Nicoleta Lefter etc. În 2010 și 2012 este bursieră DanceWeb la Impulstanz Vienna. În 2014 primește Premiul de Excelență pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan românesc din partea Centrului Național al Dansului București. În 2016 concepe “Totul pentru Endorfine”, un program produs de CNDB, adresat tuturor amatorilor de dans. Din 2019 face parte din “pj.lo & the accidentals”. Din 2021 este artist asociat AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică. In 2023 semnează coregrafia spectacolelor de teatru “Frici” de Ana Sorina Corneanu și “Lizica” de Alex Tocilescu, in care si joacă, nu doar dansează. Solo-ul “În căutarea dansului” și duetele “Luați de VAL…s” și “Somatic Freaks 1.0 & 2.0” în colaborare cu Vlad Benescu sunt cele mai recente creații ale sale. De câțiva ani se dedică cu aceeași pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului.
Despre Fictions, my body
Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale).
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate.
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului?
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor.
Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ)
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ)
Diego Agullo (laborator, lecture & performance)
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance)
Alexandra Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)