fbpx

Cyber-Body-Systems

  • Dans & performance
  • Discuție
  • Intrare liberă

50 min.

05.11.2024

marți

19:30

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Pe măsură ce corpurile fizice și digitale sunt din ce în ce mai interconectate, ajungem rapid la un moment în care cele două devin inseparabile și aproape indistincte, fie în industrie, social media, artă, politică sau asistență medicală. Dar cum înțelege corpul nostru această nouă versiune digitală a lui însuși, cum crează sens pentru ea? Schimbă această digitalizare modul în care reacționăm la mediile noastre interioare și exterioare? Ne face să ne simțim mai mult sau mai puțin controlați? Și cum ne înțelegem cu procesul de digitalizare?

Cyber-Body-Systems explorează aceste întrebări, recunoscând aspectele invizibile ale corpului nostru, care sunt, de asemenea, digitalizate – procesele noastre interioare, gândurile, stările mentale, ritmurile și reacțiile naturale ale creierului nostru. Dintr-o perspectivă psihologică, ne propunem să înțelegem modul în care percepem versiunea digitală a corpului nostru, mai ales când această versiune include procese interne de care de obicei suntem conștienți doar prin autopercepție, dacă este deloc.

Performerul, care își cunoaște bine corpul, se confruntă cu o provocare atunci când atât elementele fizice, cât și cele invizibile sunt transformate într-o reprezentare digitală a ei înșiși sub forma unui mediu virtual. Ea trebuie să dea sens corpului ei atunci când acesta este reflectat înapoi la ea ca peisaj pe care îl generează în timp real. Fiecare acțiune, gest ascuns sau gând creează o buclă de feedback, amplificând aspectele incontrolabile ale procesului. Cum dă sens acțiunilor și reacțiilor uneori contraintuitive și neașteptate pe care le generează? Când clipitul are un impact mai mare decât, de exemplu, mișcarea întregului corp? Acest proces de înțelegere a acestui set specific de abilități și limitări implică o buclă de învățare bazată pe imaginație, memorie și repetiție, în timp ce performerul își observă sinele fizic și mental atât din exterior, cât și din interior.

În acest proces, ea întâlnește mai multe versiuni ale ei: corpul fizic pe care îl cunoaște, corpul invizibil format din gânduri, impulsuri și acțiuni inconștiente și corpul virtual. Este ca și cum te-ai uita într-o oglindă mai avansată, atotvăzătoare și ai încerca să dai un sens a ceea ce ea creează în timp real prin propriile procese biologice.

Performance-ul explorează paradoxul navigării într-o lume generată de propriul corp – o lume modelată prin clipire, gândire, mișcare, toate capturate de senzori și traduse în forme digitale. Fiecare mișcare și gând, fie conștient sau inconștient, voluntar sau involuntar, înregistrat prin EEG și senzori de captare a mișcării, schimbă peisajul virtual emergent în timp real (o colecție în continuă evoluție de puncte de date, linii, sunete și spații virtuale), creând un mediu care este în continuă schimbare și imposibil de controlat pe deplin.

Echipa artistică: Daniela Brill, Cip Făcăeru, Raluca Ghiță, Andrei Raicu
Constultanți științifici și pentru tehnologie: Alexandra Sofonea, Sabin Șerban, Dan Făcăeru
Curatori: Claudia Schnugg, Andrei Tudose

Despre proiect

Cyber-Body-Systems este un proiect de cercetare și producție artistică care investighează relația pe care o avem cu tehnologia mereu prezentă din jurul nostru, pentru a evalua impactul acesteia asupra modului în care ne relaționăm și ne conectăm cu mediul înconjurător (atât digital, cât și non-digital), printr-o abordare transdisciplinară, invetigând ce înseamnă interactivitatea în artă, rolul acesteia atât în ​​creația artistică, cât și în expunerea lucrărilor artistice. Este construită ca rezidență artistică bilaterală, între București, România, și Linz, Austria.

Cyber-Body-Systems este un proiect Marginal, o organizație culturală non-profit din România, care își propune să susțină, să promoveze și să extindă legături între artiști și diverși specialiști din alte domenii, urmărind implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale.

Mai multe detalii AICI.

Cu sprijinul
Ministerul CulturiiAerowavesCreative EuropeStarea NaţieiTeatrul OdeonTeatrul Național BucureștiCINETic (UNATC), LINOTIP – Centru Independent CoregraficLes Films de Cannes à Bucarest,Goethe-Institut BucureștiCinema UnionCărturești1000 de Chipuri5 to go

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
AdevărulAgerpressElleHapp.roLiternetTVR CulturalRadio România CulturalRevista ArtaThe InstituteZile și nopțiZeppelinISCOADARevista GolanFeederVisit BucharestZiarul MetropolisScena9IQadsCeașca de CulturăModernism.ro

Cyber-Body-Systems este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele  programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Centrul Național al Dansului București, Johannes Kepler University Linz – Institute of Business Informatics – Data & Knowledge Engineering, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Forumul Cultural Austriac, Augmented Space Agency.
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Curatorial, Mindcraft Stories, Munteanu.

Sari la conținut