fbpx

Cu cât dansez, atâta sunt

  • Diurn de dans și de bucurie, omagiu colectiv pentru Miriam Răducanu

4 ore

17.10.2024

joi

16:00

Rezidența9 (str. Ion Luca Caragiale 32)

Info

Ziua de 17 octombrie este una în care celebrăm împreună aniversarea de 100 de ani a artistei Miriam Răducanu. Și cum mai bine să facem asta decât prin dans? 

Între 16:00 și 20:00, punem în boxe melodiile pe care a dansat Miriam în spectacolele ei și lăsăm covorul de dans din holul expoziției la dispoziția voastră, fie că sunteți dansatori, amatori sau doar curioși. Oricine este binevenit! Performerele Mihaela Dancs, Paula Dunker și Valentina de Piante vor fi la fața locului pentru a vă invita la dans, pentru a vă ajuta să vă imersați în atmosferă, sau, de ce nu, a vă instiga să vă depășiți temerile legate de mișcare.

L-am numit „Diurn” de dans, pentru că aducem un omagiu colectiv, pe zi, programului iconic „Nocturn 9 ½” al lui Miriam Răducanu de la Teatrul Țăndărică, care a inspirat generații de tineri artiști din toate domeniile. Titlul „Cu cât dansez, atâta sunt..” este o referință la un spectacol Nocturn din 1972, „Cu cât cânt, atâta sunt…”, dedicat folclorului, descifrat într-o notă modernă prin marca unică a lui Miriam. 

Vă așteptăm așadar să vă alăturați pentru o experiență plină de emoție, dans și inspirație, la acest diurn de dans, parte din expoziția dedicată unei vieți pline de mișcare, conexiune și senZ.

Două zile mai târziu, pe 19 octombrie, de la ora 12:00, am pregătit pentru finisajul expoziției o masă rotundă „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea”, cu sprijinul UNITER și în cadrul FNT24. Invitații speciali sunt artiștii Gigi Căciuleanu, Mariana Mihuț, Raluca Ianegic, Vava Ștefănescu, iar discuțiile sunt moderate de Michaela Michailov, care a curatoriat partea dedicată colaborărilor lui Miriam Răducanu cu teatrul din această expoziție. 

Masa rotundă va fi urmată de un performance-lectură al lui Lari Giorgescu – „Poezia visului”, de Miriam Răducanu, produs de  Unteatru (2013). 

Expoziția se încheie pe 19 octombrie, ora 20:00, după care publicul mai are șansa să vadă spectacolul „Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni” după coregrafiile lui Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu, prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru, pe 20 octombrie, ora 21.30 – sala Izvor. Performerii sunt Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrică și soprana Oana Berbec, cu participarea excepțională a maestrului Virgil Ogășanu. 

Expoziția poate fi vizitată conform programului Rezidenței 9 (marți – vineri 16:00 – 20:00/ sâmbătă – duminică 13:00 – 20:00) până pe 19 octombrie 2024. Intrarea este liberă.

Concept: Corina Cimpoieru și Vava Ștefănescu
Curatoare: Corina Cimpoieru, Suzana Dan
Curatoare activitate în teatru: Mihaela Michailov
Artiști invitați: Alexandra Gulea (video-montaj), Vlaicu Golcea (restaurare sunet & muzică), Mircea Albuțiu (film), Gigi Căciuleanu (spectacol), Mădălina Dan (performance), Ștefania Ferchedău (prezentare), Lari Giorgescu (performance).
Identitate vizuală: Andrea Nastac

Cu sprijinul
Fundația 9 | BRD – Groupe Société Générale, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Cultural Român, DACIN SARA

În parteneriat cu
UNITER/ Festivalul Național de Teatru (FNT).

MIRIAM RĂDUCANU: o expoziție – arhivă cu „senZ” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri instituționali
Televiziune Română, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, DACIN SARA, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Animaţie Țăndărică, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), Cinema Union

Parteneri media
Radio GuerillaScena 9, Adevărul, Agerpres, Revista Arta, Zile și Nopți, ELLEZiarul Metropolis, Happ.ro, The Institute, ISCOADA, Revista Zeppelin, Agerpres, LiterNet, Radio România Cultural, Revista Golan, Feeder, Visit Bucharest, Empower Art & Artists

Sari la conținut