fbpx

Collective Cadence

  • Conferință performativă
  • În limba engleză

60 min.

10.11.2024

duminică

19:30

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Bilete

Collective Cadence (Festivalul Iridescent - CNDB)
10 noiembrie 2024 Ora: 19:30
CNDB - Sala Stere Popescu

Info

„Collective Cadence” examinează dinamica complexă dintre dansurile în masă, identitatea individuală și sistemele de control. Conferința perfomativă subliniază rolul crucial al ritmului în capturarea și diseminarea dorințelor și temerilor colective. Împletind elemente de istorie, etnomuzicologie și co-creație AI, investighează modul în care performarea ritmului funcționează ca mecanism de răspuns societal, susținând, evitând sau combătând structurile dominante.

Integrând Inteligența Artificială ca instrument speculativ de generare de sunet și text, „Collective Cadence” creează spațiu pentru cadențe nedisciplinate și imprevizibile. Încurajând potențialul de a devia de la normele stabilite, duo-ul românesc combină artistic sunetul și mișcarea pentru a pune sub semnul întrebării și a sfida ritmurile omogenizate impuse asupra noastră.

„Collective Cadence” se bazează pe cercetările Simonei Deaconescu despre evenimentele de dans de masă în perioadele liminale și pe cele ale lui Grigore Burloiu în generarea de muzică interactivă și ritm. Lucrarea chestionează ideea utilizării AI în creația artistică, împărtășește perspective asupra procesului creativ și discută deschis provocările și revelațiile întâmpinate de cei doi artiști. Această transparență invită participarea publicului, transformând spectatorii în colaboratori temporari și creatori parțiali ai conținutului spectacolului.

Această conferință performativă este inspirată de conversațiile pe care artiștii le-au avut cu analistul politic și profesorul Matt Davies și cu artistul și curatorul Bogomir Doringer.

Creat și interpretat de: Simona Deaconescu & Grigore Burloiu

Biografii

Simona Deaconescu este coregrafă și regizoare de filme experimentale, lucrând transdisciplinar, la granița dintre performance, instalație și cinematografie. A studiat coregrafie la Universitatea Națională de Teatru și Film din București și regie de film la Universitatea Media. Este fondatoare a Tangaj Collective și Bucharest International Dance Film Festival. De-a lungul timpului a fost nominalizată ca Artistă Asociată a CNDB, Forecast Mentee și Artistă Aerowaves. Lucrările sale au fost prezentate internațional, ajungând la public din Europa, America de Nord și Africa de Sud.

Grigore Burloiu este lector la Universitatea Națională de Teatru și Film din București, unde predă Programare Creativă, Sisteme de Muzică Interactivă și Dezvoltare de Jocuri. Grigore dezvoltă sisteme pentru acompaniament expresiv și interactivitate cu inteligența artificială în artă. A colaborat la lucrări prezentate internațional la Ars Electronica (AT), Vivid Festival (AU), Fete des Lumieres (FR), Prague Quadrennial of Performance Design and Space (CZ).

Cu sprijinul
Ministerul Culturii, Aerowaves, Creative Europe, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, CINETic (UNATC), LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Les Films de Cannes à Bucarest, Institutul Goethe București, Cinema Union, Cărturești, 1000 de Chipuri5 to go

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
Adevărul, Agerpress, Elle, Happ.ro, Liternet, TVR Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, The Institute, Zile și nopți, Zeppelin, ISCOADA, Revista Golan, Feeder, Visit Bucharest, Ziarul Metropolis, Scena9, IQads, Ceașca de CulturăModernism.ro, Starea Naţiei

Spectacol prezentat în cadrul MODINA. Proiectul „Mișcare, inteligență digitală și public interactiv” (MODINA) își propune să extindă posibilitățile creative ale spectacolelor de dans contemporan și să sporească experiența publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și a interacțiunii cu publicul, la fața locului și online. Partenerii proiectului sunt 3 instituții academice și 5 centre de dans, din 6 țări.

Proiectul MODINA este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin doar autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Realizat în cadrul proiectului RITMURI ȘI MULȚIMI, un proiect cultural produs de Asociația Tangaj Collective și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național — AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut