Când atitudinea devine formă: Un act de empatie radicală
- Artist Talk Va-Bene Elikem Fiatsi
- Intrare liberă
90 min.
Info
Va-Bene Elikem Fiatsi, cunoscută și sub numele de crazinsT artisT (sHit/she), va împărtăși experiențele sHit, artivismul și călătoria artistei ca intervenție radicală. sHit va detalia arta spectacolului ca instrument politic empatic și armă pentru schimbare socială. Va-Bene este în prezent una dintre principalele activiste din prima linie care luptă împotriva proiectului de lege anti-LGBTQ+ propus în Ghana, denumit “PROMOTION OF PROPER HUMAN SEXUAL RIGHTS AND GHANAIAN FAMILY VALUES BILL, 2021” (proiectul de lege privind promovarea drepturilor sexuale umane și a valorilor familiei din Ghana, 2021), care va incrimina viața homosexualilor, acțiunile de advocacy, solidaritatea etc.
Artist-talk-ul va fi moderat de Paula Dunker.
Biografie
Născută în 1981 în Ho, Ghana, Va-Bene Elikem Fiatsi [crazinisT artisT] lucrează la nivel internațional, dar locuiește în Kumasi, Ghana. sHit este o artivistă multidisciplinară, curatoare, mentor și fondator și director artistic al perfocraZe International Artists Residency (pIAR), care are ca scop promovarea schimburilor între artiști, activiști, cercetători, curatori și gânditori internaționali și locali. În calitate de performer și artistă care creează instalații, crazinisT investighează stereotipurile de gen, prejudecățile, homosexualitatea, politicile și conflictele identitare, stigmatizarea sexuală și consecințele acestora asupra grupurilor sau indivizilor marginalizați. Cu ajutorul ritualurilor și a unei persoane cu genul fluid, sHit folosește propriul corp ca instrument de reflecție în performance-uri, fotografii, videoclipuri și instalații, “life-and-live-art” care se confruntă cu probleme precum privarea de drepturi, justiția socială, violența, obiectificarea, opresiunea internalizată, anti blackness, îndoctrinarea sistemică și multe altele.
crazinisT a susținut spectacole și a expus în întreaga lume, inclusiv în țări precum Nigeria, Togo, Ghana, Elveția, Africa de Sud, Germania, Olanda, Capul Verde, SUA, Spania, Brazilia, Franța și Marea Britanie. sHit a apărut, de asemenea, în mai multe publicații și reviste, precum I-D Vice London, I-D Vice Dutch, Financial Times, King Kong Magazine, CCQ London, Maimi Rails, “Freeflowingvisuals”, TRT WORD Film Documentary, This is Africa, Art Ghana, Lost At E Minor, CNN, The Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Tageszeitung (TAZ), Horizonte da Cena, Radio FRO etc.
Presa
“Re-born to die” / People’s Stories Project (PSP)
Evans Kafui Offori
Link