BPM — Beats per Millennium
- Dans & performance
40 min.
01.11.2024
vineri
19:30
Info
„BPM – Beats per Millennium” explorează evoluția scenei de clubbing în România din perspectiva practicilor sociale și culturale pe care le-a cunoscut în ultimele decenii. Reflectând asupra istoriilor ritmice și corporale ale mulțimilor din cluburi, spectacolul navighează diferite perioade de transformare socială în care scena de clubbing s-a construit ca un spațiu al exprimării libere, unde muzica și dansul deveneau mijloace de rezistență în fața unui context socio-politic ostil.
BPM se concentrează asupra importanței și rolului acestor spații în care diferențele sociale se estompează, iar corpurile se lasă conduse de ritmuri diverse, de mișcări spontane și de nevoia de apartenență la o comunitate.
Pentru coregrafă, ringul de dans devine un spațiu de întâlnire și schimb de experiențe, un cadru lipsit de prejudecăți în care identitatea individuală poate fi remodelată, iar comunitățile se construiesc firesc.
de/cu: Simona Dabija
muzică: Vlaicu Golcea
suport dramaturgic: Andreea Novac
suport cercetare: Ionuț Dulămiță, Bogdan Iancu
design lumini: Marius Costache
producător: Simona Deaconescu
Biografie
Simona Dabija a absolvit licența și masteratul în Artele Spectacolului – secția Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Este co-fondator al Asociației Delazero, o asociație care iși propune ca direcție artistică proiecte ce au ca temă prezentul social și modalitățile individuale de raportare la acesta, legătura dintre corp și percepție. Lucrează cu Simona Deaconescu din 2015, fiind una dintre principalele dansatoare ale colectivului Tangaj Collective, performând în spectacolele „BLOT – Body Line of Thought”, „Ramanenjana”, „Daughters”, „Birdville”, „Counterbody”, „Aftertaste”, în instalațiile performative „Isolation in a Series of Liminal States”, „Retro Walk Decades to the Sun”, precum și în filmul de dans „Sonder.” Are colaborări recurente cu instituții independente și de stat: Linotip – Centru Independent Coregrafic, Centrul Național al Dansului București, Teatrelli, Teatrul Odeon, Teatrul Masca. În 2020, i-a fost acordat Premiul pentru Contribuția adusă Dansului Contemporan, de către Centrul Național al Dansului, București.
„Îmi place să lucrez cu variații de viteză și să folosesc articulațiile atipic, în raport cu suprafețele pe care le întâlnesc. Metodele prin care mișcarea se poate deconstrui, prin izolarea extremităților corpului și a coloanei vertebrale, dau naștere la o corporalitate puternică și un dans plin de volum.”
Cu sprijinul
Ministerul Culturii, Aerowaves, Creative Europe, Starea Naţiei, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, CINETic (UNATC), LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Les Films de Cannes à Bucarest,Goethe-Institut București, Cinema Union, Cărturești, 1000 de Chipuri, 5 to go
Partener media principal
Radio Guerilla
Parteneri media
Adevărul, Agerpress, Elle, Happ.ro, Liternet, TVR Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, The Institute, Zile și nopți, Zeppelin, ISCOADA, Revista Golan, Feeder, Visit Bucharest, Ziarul Metropolis, Scena9, IQads, Ceașca de Cultură, Modernism.ro
Spectacolul a fost produs în cadrul „Ritmuri și mulțimi”, un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Partenerii proiectului sunt Centrul Național al Dansului București și Clubul Expirat.