fbpx

Books on the Dancefloor

  • Dans & performance
  • Intrare liberă

3 ore

Info

Books on the Dancefloor (Cu cărțile pe covorul de dans) este o instalație participativă și acțiune performativă ce constă în jocuri și scoruri individuale și colective create în jurul proceselor de deteritorializare cognitivă și senzorială a bibliotecii fizice. Spațiul de lectură se transformă într-un ring al unor posibile coregrafii dansate prin cuvinte, gesturi și emoție. Lucrarea funcționează ca un spațiu deschis care oferă o experiență participativă și un cadru non-intruziv. Publicul poate petrece oricât timp dorește în interiorul lucrării, poate pleca și reveni. Mediateca este un spațiu inerent performativ, care facilitează inovația, creativitatea și gândirea critică a vizitatorilor și reprezintă o infrastructură extrem de valoroasă pentru interacțiunile culturale.

Oracolul Cercetării Performative

În cadrul Iridescent – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, Books on the Dancefloor prezintă un nou exercițiu performativ în cadrul formatului cu care operează. 
Un sistem de cărți oracol reprezintă o structură similară cu tarotul sau alte cărțile de divinație, un cuvânt derivat din latinescul „divinare” care se traduce prin „a prezice, a fi inspirat de necunoscut”, o practică de descoperire a cunoștințelor despre viitor sau de înțelegere a relațiilor și circumstanțelor actuale. Legătura dintre card/fișă și bibliotecă este implicită. Toate bibliotecile folosesc fișe pentru a-și indexa, organiza și localiza materialele. Aceste carduri conțin elemente precum autorul, titlul și subiectul și combină aceste informații în sisteme particulare care sunt site specific. „Oracolul Cercetării Performative” își propune să extindă funcția performativă a unui obiect care are deja un rol prestabilit și fundamentat în cadrul sistemului bibliotecii.
Exercițiul implică lecturi performative one-to-one bazate pe un nou concept și un set de cărți oracol care au ca bază numere din publicația Performance Research. Pachetul de cărți de oracol are ca referință conceptuală și se concentrează în jurul mai multor teme adresate în cadrul publicației   – precum, medicina, empatia, generozitatea, singularitatea, timpul, consumul, tehnologia, etc. Unui participant i se oferă un set de instrucțiuni pentru a formula o întrebare. Apoi, îi este oferit un răspuns performativ. Scopul acestor întrebări și răspunsuri este de a stabili o legătură între cercetarea performance-ului și performarea cercetării. Un nou scor performativ este generat și improvizat dintr-o serie de elemente prestabilite bazate pe perspective specializate care mediază un schimb dinamic între cercetare academică, teorie, gândire critică și aplicarea acestora prin practici corporale. 

Pentru ca Mediateca CNDB să devină un spațiu al tranzițiilor potențiale și al întâlnirilor neașteptate, vă invităm să participați la o serie de lecturi, acțiuni și scoruri performative, metode ingenioase de reconfigurare a cărților și a ideilor pe care le conțin și multiplele experiențe generate de toate aceste intersecții. Puteți afla aici mai multe despre Mediateca CNDB.

*La sfârșitul performance-ului, participanții se pot înscrie pentru a împrumuta cărțile de care s-au simțit conectați, inclusiv cele 83 de numere ale publicației Performance Research, de care CNDB dispune.

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker
Co-autoare texte: Ilinca Micu
Graphic design: Cristiana Costin

Biografii
Corina Cimpoieru are studii în antropologie culturală și în prezent lucrează ca cercetător și coordonator al Mediatecii și Arhivei din cadrul Centrului Național al Dansului București. În ultimii ani și-a dedicat timpul identificării documentelor despre dans, cercetând în arhive atât private, cât și instituționale, cu scopul recuperării istoriei dansului românesc și a performance-ului prin practici de arhivare a acestora care reconfigurează potențialul lor pentru proiecte contemporane: reenactment-uri performative, expoziții de dans și performance,  proiecte editoriale.

Renate Dinu este performer independent, aflată într-un proces continuu de formare și transformare. După absolvirea științelor economice, a făcut un master în artă și cultură vizuală. S-a specializat în practici participative, studiind modul în care acestea influențează și sunt influențate de realitățile sociale, cu accent pe caracterul lor performativ. A participat la laboratoare practice de cercetare în dans contemporan, explorând performativitatea postumanistă, compoziția în timp real și cultura techno, în cadrul formării sale la Centrul Național al Dansului București (CNDB), unde lucrează de asemenea ca și consultant artistic din 2018. Din 2016, a dansat în spații convenționale și neconvenționale, galerii și festivaluri. În prezent locuiește în București.

Paula Dunker promite că munca ei (artistică) se bazează pe analiza sistemelor de reprezentare, producție și creație. Lucrează cel mai des cu corpul. Este fiică a dansului contemporan românesc, soră a teatrului politic local, mamă în scena de clubbing queer bucureșteană și (alături de Alex Bălă) inițiatoarea genului muzical techno-faggothique. Confruntă tiparele existente, ajută la clădirea unor posibile lumi noi și la vindecarea acesteia.

Ilinca Micu este documentaristă, colaborează la dezvoltarea de filme documentare, campanii online și proiecte editoriale. Printre ele se numără – Brașov 1987. Doi ani prea devreme (r: Liviu Tofan); Aniversare (r: Claudiu Mitcu); Procesul (r: Ileana Birsan și Claudiu Mitcu); Cinema, mon Amour (r: Alexandra Belc); 8 Martie ( r: Alexandru Belc); Lumea văzută de Ion B (r: Alexander Nanau); Afacerea Tănase (r: Ionut Teianu), Campania  Salvați marele ecran  (Asociatia pentru promovarea filmului romanesc). În 2020 și 2021 a colaborat impreuna cu Stefan Constantinescu și Corina Ilea la cartea Noah’s Ark – An Improbable Space Survival Kit.

Performance prezentat în cadrul proiectului Corpuri Sonore.

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

11.06.2022

sâmbătă

19:30

sâmbătă

19:30

Books on the Dancefloor

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker

Books on the Dancefloor

12.06.2022

duminică

19:30

duminică

19:30

Books on the Dancefloor

De/cu: Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker

Books on the Dancefloor
Sari la conținut