Atelierele Întrupatx – Identităţi, Emoţii, Comunităţi
- Ateliere de dezvoltare şi conexiune comunitară
16, 17 august
16.08.2023
miercuri
15:00
Info
Ateliere de dezvoltare şi conexiune comunitară între persoane din grupuri sociale marginale care vor să exploreze creativ împreună, printr-o lentilă feministă şi queer.
ÎNTRUPATX: IDENTITĂȚI, EMOȚII, COMUNITĂȚI este deopotrivă un manifest și o invitație la dezvoltare și închegare comunitară.
Vom susține o serie de ateliere transdisciplinare ce chestionează și explorează relația individului cu propriul corp, cu comunitatea din care face parte, dar și factorii care influențează modelele sociale de raportare la corp, emoții și la imaginea de sine. Astfel, vom încerca să oferim spațiu unor modele sociale de bună practică pentru întărirea toleranței, solidarității și demnității fiecărei persoane.
Atelier de scriere creatoare, cu Carolina Vozian:
Pornind de la ideea că toată lumea știe să scrie (adică să se exprime așa) și de la scrisul ca activitate de ancorare și autoreglare somatică, vom explora scrisul din, pentru și despre corp, senzații, limpezire emoțională și căutare a jocului/plăcerii. Spațiul atelierului va facilita conexiunea între persoane care au trăit diverse discriminări și marginalizări, însă mai puțin prin împărtășirea unor experiențe traumatice și mai mult prin recunoașterea resurselor, experiențelor generatoare, expansive, de reziliență și imaginarea unor viitoruri mai juste. Vom construi un spațiu comunitar temporar, în care vom explora împreună prin discuții și tipuri de text diverse, în special cele care se scriu fără multe reguli și nu se încadrează în genuri literare fixe. Atelierele de scris se vor conecta direct cu atelierele de mișcare și teatru senzorial, dezvoltând această scriitură experimentală venită direct din limbajele corpului.
Atelier Ideiile corpului și fizicalitatea senzațiilor, cu Nanci:
Atelierul de mișcare/performance facilitat de Nanci propune o abordare somatică condusă și coordonată, ce are ca scop crearea unei zone de explorare prin interconexiunile și schimburile realizate spontan, la fața locului, între participantx. Premisa atelierului este că mintea și fizicalitatea nu sunt niște entități separate, ci elemente ce se integrează perfect în ceea ce numim corp, iar corpul este într-o interdependență constantă cu spațiul, cu elementele și persoanele prezente în acel spațiu. Vom construi narațiuni noi și vom crea noi resurse de expresie corporală și emoțională. Vom căuta răspunsuri performative la limitările și libertățile corpului nostru.
Atelierul va avea o parte de discuții în care cine își dorește poate sa împărtășească experiența avută sau să spună ceea ce consideră că merită dezbătut sau doar verbalizat.
Atelier de senzații, facilitat de alini (Alina Medoia):
Ne activăm simțurile. Atelierul este bazat pe orientarea atenției care zone mai puțin cognitive și mai mult abstracte, non-verbale ale percepției. Acesta va conduce către conexiunea cu celalaltx din acest loc deschis către explorare, bazată pe consimțământ și explorări imersive (ale contextului înconjurător imediat). Vom deschide spațiul imaginativ și al poveștilor co-create, folosind sunete, mirosuri, mișcări și atingeri.
Atelierul de conștientizare, condus de Venera Dimulescu:
Va aborda teoretic și informativ ideea controlui: cum îl pierdem și cum îl recuperăm în relație cu propriul corp. Pornind de la cercetarea ei academică și munca jurnalistic, va deschide o discuție interactivă despre cum se conturează identitatea în jurul celor doi poli și cum ne influențează asta ca persoane private și ca cetățenx.
Împreună, vom vedea care sunt factorii și riscurile, ce putem face pentru a ne recupera autonomia și cum ne putem proteja, online și offline, având la dispoziție practici și resurse la care putem apela pro bono.
Atelier MUZICA CORPURILOR NOASTRE, cu Raj:
Acest atelier își propune să exploreze și să descopere noi mijloace de exprimare, noi sunete pe care corpurile noastre le poate produce, dar și noi mecanisme de re-healing.
Corpul nostru, templul nostru, înmagazinează toate trăirile, emoțiile și gândurile noastre, fiind în sine o un amalgam de imagini, sunete și senzații ale tuturor situațiilor/acțiunilor la care suntem părtașx în fiecare zi.
Explorarea, augmentarea, descoperirea, imaginarea și reimaginarea unor senzații pot fi transpuse ușor prin sunete care să facă trăirea sau retrăirea acestora mult mai lină, mai ușoară, mai lejeră.
Management: Lavinia Ionescu
Grafică: Cătălin Medoia
Comunicare: Ioana Chițu
Despre trainerx
Carolina Vozian este scriitoare, lucrătoare culturală, facilitatoare, activistă. Îi place să stea degeaba, să se uite la valuri, râuri, brazi, salcii, pisici, păsări.
Facilitează ateliere de scriere creatoare, organizează evenimente, a publicat o carte și alte texte în volume colective. Împreună cu Andy Andreea, îngrijește platforma de artă speculativă radicală lumiposibile.ro.
E interesată de vindecarea colectivă ca activism. Caută des să ajungă într-un ritm mai lent și în conexiune, de unde speră să învețe cum transformăm politicile fricii în ecosisteme ale grijii.
Nanci este o locuitoare ambiguă, versatilă și queer, a unui corp cartografiat și coregrafiat recurent. A fost acordată și aliniată corporal de primele cursuri de dans contemporan inițiate la CNDB în 2006, iar în continuare s-a auto-indisciplinat alături de artiști și artiste cu abordări diverse din arta dansului, performance-ului, teatrului și artelor vizuale. Din 2018 este co-fondatoare și coordonator al grupului Descentrat: Întâlnirile indisciplinate. Tot din 2018 face parte din colectiva care a inițiat revista CUTRA, o platformă editorială dedicată exclusiv mișcării feministe și queer. În 2020 primește premiul Centrului Național al Dansului București pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan din România.
alini (Alina Medoia) – actrițx, scriitoare, crede în interdisciplinaritate, fluiditate și explorare prin joacă. A muncit în teatru de animație, teatru imersiv, teatru politic și e curioasă de toate cele, combinate în tot felul de moduri încă nedescoperite.
Venera Dimulescu este jurnalistă independentă. A debutat în jurnalism în 2016, cu un proiect amplu despre pornografia non-consensuală, la publicația Casa Jurnalistului. Între 2017 și 2019, a contribuit ca cercetătoare independentă în cadrul unui think tank al Universității din Cambridge, unde a scris despre violența online și feminism. Timp de aproape patru ani, a lucrat la publicația culturală Scena9 iar în 2021, a ținut un seminar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. În prezent, lucrează freelance și explorează în continuare subiecte legate de nedreptatea socială.
Raj: un artistx multidisciplinarx, trainer, performer, MC, actor & dragqueer person.
O persoană fluidă în gen, timp și spațiu, o implozie de emoții, o explozie energetică pozitivă, un amalgam de sentimente organizate, o posesoare a unui templu neconform, o ploaie de dragoste și un ocean de iubire infinită.
16.08.2023
miercuri
11:00
miercuri
11:00