fbpx

Știri

05.4.2015

back

MAI CNDB

MAI CNDB

Expozitia DANSUL CONTEMPORAN IN INTREBARI SI RASPUNSURI produsa de Institut Français Paris & Centre National de la Danse, Pantin Paris, in 2014, se deschide pe 16 mai la CNDB cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti si va ramane la Sala Stere Popescu pana la finalul anului. Ce este dansul contemporan? De mai bine de treizeci de ani, aceasta sintagma se refera la o multitudine de propuneri si directii din creatia coregrafica. Dincolo de diversitatea de forme, expozitia sintetizeaza cateva linii directoare in peisajul coregrafiei franceze contemporane si va invita sa descoperiti prin texte si imagini evolutia acestei discipline artistice incepand cu anii 80 si pe cei mai importanti artisti coregrafi. Hraniti cu multiple tehnici, dansatorii contemporani exploreaza miscarea sub toate formele. Ce corp/ce tip de corporalitate si ce pregatire, ce abilitati si ce antrenament sunt astfel activate? Coregrafii contemporani deplaseaza si schimba codurile spectacolului si ale reprezentarii – cum si in ce directii? Care mai e pozitia/rolul spectatorului – cum e acesta pus sub semnul intrebarii? Ce interactiuni se dezvolta cu celelalte arte (muzica, artele plastice, literatura, cinema)? Cum se raporteaza dansul contemporan la valorile si reperele societatii in care traim? Iata cateva dintre intrebarile in jurul carora se structureaza cele 12 panouri ale expozitiei.

Ca o pregatire pentru lansarea Arhivei Dansului pe care CNDB o pregateste pentru a doua jumatate a anului 2015, in Noaptea Muzeelor organizam MUZEUL DANSULUI MODERN SI CONTEMPORAN – o initiativa expozitionala documentar-experimentala ce isi propune sa atraga atentia publicului asupra cercetarii istoriei dansului romanesc modern si contemporan, cu accente asupra unor coregrafi precum Esther Magyar, Trixy Checais, Floria Capsali, Vera Proca-Ciortea, Miriam Raducanu, Grupul Contemp si multi altii. Conceptul Muzeului Dansului Modern si Contemporan, initiat de CNDB, porneste de la premiza scrierii active a propriei istorii pana acum absente, pe modelul altor initiative similare occidentale sau neoccidentale, cum sunt muzeele dansului impostate de MoMA NY, Tate Modern sau Centrul National al Coregrafiei din Rennes si Bretagne. Instalatia video va fi predominanta, aceasta punand in circulatie mai multe documente cinematice inedite. Curator Igor Mocanu, asistent Corina Cimpoieru.
Parteneri ai evenimentului: Arhiva Nationala de Filme din Romania, Cinemateca Romana, Centrul National al Cinematografiei.

Performance and the choreographic imagination este un seminar teoretic sustinut intre 18 si 22 mai de profesorul si teoreticianul André Lepecki (New York University), unul dintre cele mai importante nume din domeniul teoriei dansului si performance-ului la nivel international. Seminarul face parte din programul E-Motional si abordeaza relatiile dintre performance art si performance theory in legatura cu practicile coregrafice ale ultimei jumatati de secol. Pe 20 mai, in conexiune cu atelierul Performance and choreographic imagination, André Lepecki va sustine la CNDB conferinta In the dark, un evenimentul organizat de Fundatia Gabriela Tudor. CNDB este partener al evenimentului.

Prezentam, incepand cu a doua jumatate a lunii, spectacole create de Florin Flueras si Alina Popa (Eternal Feedind si Dead Thinking), Cristina Lilienfeld (Lay(ers)), Mihaela Dancs (Out of Order) si Paul Dunca (The Institute of Change) si continuam intalnirile Dance Encounters, ce le au ca invitate pe Gina Serbanescu si Iulia Popovici, deschidem din nou Laboratorul de Practici Comune publicului si ne revedem cu Adriana Gheorghe pentru continuarea Prelegerilor Grave.

In cadrul programului Biroul permanent CNDB la Cluj, coregrafa Andreea Novac va sustine un atelier de dans contemporan la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica “Octavian Stroia” Cluj Napoca si va prezenta spectacolul Despre Tandrete in cadrul Liniei de Productie, Fabrica de Pensule.

Incepand cu ultima saptamana din mai si pana la finalul lunii iunie, continuam cursurile de dans contemporan pentru copii si adulti conduse Arcadie Rusu, Catrinel Catana, Smaranda Gabudeanu si George Turliu. Inscrierile sunt deja deschise si se pot face la adresa .

Sari la conținut