Schimbăm idei
1 martie – 26 martie 2017
Lumea în care trăim azi pare să se întoarcă spre ea însăși. Atenția noastră este obligată să fie distributivă, bombardați de toate tipurile de informații, de schimbări importante, uimiți de gesturi radicale, atinși de nesiguranță și neîncredere.
În acest context vorbim încă în 2017 despre principii integratoare. Expresia artistică este în principiu apolitică, dar este din principiu critică. Nicio expresie artistică nu este, nu ar trebui să fie inocentă.
În ce măsură arta coregrafică contemporană filtrează și critică astăzi, adună idei și generează altele noi?
În ce măsură artiștii se uită la oamenii din jur, citesc și lucrează cu semnele actualității?
Și, în oglindă, în ce măsură publicul filtrează și critică, adună idei și generează altele noi?
În ce măsură se uită publicul la creațiile artiștilor, citeşte și integrează semnele artei contemporane?
Artiști. Publicul activ. Public și artiști împreună.
Cine are puterea? Publicul sau artiștii? La Centrul Național al Dansului București (CNDB) credem că, împreună, publicul și artiștii fac spectacolul, dacă un spectacol este așteptat.
De ce atât de multe evenimente anul acesta în LIKE CNDB? Pentru că dialogul are valența pluralității și este important schimbul de idei, de forme de expresie, nuanțe și perspective.
Și pentru că toate formele de expresie articulate artistic contează.
În 2017, CNDB este pregătit să întâlnească un public cât mai numeros şi cât mai divers. Festivalul LIKE dă tonul, fiind primul eveniment de anvergură al acestui an pe care îl dedicăm întâlnirii dintre public și scenă.
Întâlnirea este importantă, dar și mai important este ce rezultă din această întâlnire.
Mi-aș dori ca publicul să nu vină la CNDB din inerție. Mi-aș dori să vină la CNDB din curiozitate, din pofta de a te delecta cu idei noi, cu perspective noi, de a participa la discuții în diferite forme (un fel de discuție este și ceea ce gândești după ce ieși de la spectacol).
Sala noastră de 70 de locuri este insuficientă pentru câte au de spus, de arătat artiștii, iar numărul artiștilor activi este acum vizibil mai mare decât anii trecuți. De aceea am invitat mai multe spații în care vor avea loc aceste „dezbateri”.
Această diversitate și spiritul integrator nu sunt menite să aducă expresii diferite ale gândirii artei coregrafice contemporane în același loc, unic, al dezbaterii, fiindcă ar fi absurd, ci să dea posibilitatea publicului să aleagă; orice dezbatere, chiar dacă începe cu I like/I dislike, este de aceea pozitivă.
Această diversitate, care poate părea un fel de tabula rasa, riscă să pună CNDB într-o stare non-identitară.
Argumentul meu este: CNDB are rolul de a oferi cadrul în care artiștii și publicul să se simtă reprezentați și să aibă libertatea de a fi autentici în expresia gândirii individuale.
Vava Ștefănescu
Coregraf, manager CNDB