fbpx

Știri

06.2.2020

back

Greva continuă. CNDB cere soluții de la Ministerul Culturii.

Comunicat de Presă
București, 6 februarie 2020
Spre publicare imediată


În așteptarea rezolvării situației cronice de subfinanțare, CNDB organizează o conferință de presă marți, 11 februarie, de la ora 11:00,  la sediul instituției din Bd. Mărășești 80-82.

În urma comunicatului din 4 februarie 2020, echipa CNDB a avut miercuri, 5 februarie, o întâlnire cu domnul Secretar de Stat Cosmin Marcovici și cu doamna Roxana Bălăuță, Director Buget-Finanțe în cadrul Ministerului Culturii,. În cadrul acestei discuții, reprezentanții ministerului au promis găsirea unor soluții pentru remedierea subfinanțării instituției, în concordanță cu specificul și misiunea instituțională, până luni, 10 februarie 2020.

Din subvenția solicitată pentru Programe și Proiecte pentru anul 2020, CNDB a primit doar 13% (167.000 lei), o sumă absolut insuficientă pentru derularea activităților. Această situație se perpetuează. În ciuda faptului că este o instituție de rang național, în 2019 bugetul CNDB a fost echivalentul a 4% din bugetul Teatrului Național București. În aceste condiții precare, CNDB a fost nevoit în 2019 să anuleze 70% din proiectele stagiunii de spectacol, precum și unicul festival de dans contemporan derulat de o instituție publică din România, Festivalul Like CNDB 2019. Ediția din 2020 a festivalului se află la momentul actual în aceeași situație.

Reamintim că până la finalizarea lucrărilor pentru viitorul sediu, Sala Omnia, CNDB plătește chirie pentru spațiul în care activează. În perspectiva deschiderii Sălii Omnia, sub-bugetarea CNDB-ului aduce instituția în imposibilitatea de a dezvoltata programe și proiecte care să atragă un public pe măsura viitoarei locații.

Neavând artiști angajați, misiunea CNDB este de a sprijini sectorul independent, colaborând anual în medie cu 300 de artiști. În situația dată, aceștia sunt în riscul de a nu putea beneficia de spații de lucru, de sprijin financiar și logistic pentru proiectele lor.

Totodată, CNDB este partener în rețele internaționale de profil, fiind în imposibilitatea de a-și onora obligațiile pentru al doilea an consecutiv.

Este mai mult decât evident că pentru a-și dezvolta programele și derula proiectele este nevoie de o subvenție adecvată, care i-ar permite CNDB-ului să atragă alte surse de finanțare din fonduri europene. Problema bugetului redus de la an la an, o stare agravantă pentru toate instituțiile din subordinea Ministerului, necesită o discuție mai amplă despre criteriile pe baza cărora sunt alocate aceste sume, discrepanța substanțială afectând cronic activitatea unora dintre ele, cum este în special cazul CNDB.  

Drept la replică:

În legatură cu afirmația apărută în articolul publicat în 4 februarie 2020 de news.ro și preluat de Adevărul și de bewhere.ro facem următoarele precizări:

  • Citatul din articol este din raportul Curții de Conturi venită în control la Ministerul Culturii în anul 2019, nu în 2018 și nu la CNDB, iar informația publicată este scoasă din context. Excedentul rezultat din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, menționat în articol, este în realitate în valoare de 1786 ron și reprezintă o situație excepțională din 2015, rezultată din lipsa unei metodologii la nivel de conturi de trezorerie – situație în care se află mai multe instituții subordonate Ministerului Culturii. CNDB a înaintat scrisori către Trezorerie pentru soluționare, acestea fiind până la momentul prezent fără rezultat.
  • Includerea acestor informații în articolele publicate mută atenția publicului de la fondul problemei (subfinanțarea cronică) către alte aspecte care nu sunt specifice CNDB-ului și țin de un complex de factură procedurală.
Sari la conținut