fbpx

Știri

19.7.2023

back

Gestures Blooming – Întărirea ecosistemului dansului în România 

Gestures Blooming – Întărirea ecosistemului dansului în România 

În loc de introducere …
Dacă s-ar face un documentar despre dansul contemporan din Franța sau Germania, ar fi un film despre marile figuri de creatori și creatoare, despre spectacole care au făcut istorie și despre demersuri sau stiluri revoluționare estetic. 

În România însă ar fi vorba de un film despre încăpățânarea câtorva artiști de a depăși lipsa de mijloace, despre reușita, dincolo de așteptări și obstacole, de a face ca dansul să fie recunoscut instituțional ca artă de sine stătătoare – prin înființarea unui centru național al dansului -, despre lupta constantă pentru vizibilitate și recunoaștere în ciuda precarității. 

Proiectul
Goethe-Institut și lnstitutul Francez din România derulează de mai mulți ani proiecte de cooperare culturală co-finanțate de Fondul cultural franco-german, fond ce are ca misiune susținerea inițiativelor prin care artiști și structuri din Franța și Germania colaborează cu artiști și structuri din alte țări din Europa, printre care și România.  

Anul acesta, în parteneriat cu CNDB, Goethe-Institut și lnstitutul Francez din România au conceput și derulează un proiect dedicat dansului conemporan: Gestures Blooming– Întărirea ecosistemului dansului în România.Proiectul își propune să stimuleze scena și creativitatea locale prin transferul de cunoștințe și practici în dans, făcând apel la expertiza artiștilor și structurilor din Franța și Germania.

Gestures Blooming se declină pe două axe principale:

Pentru dansatori și coregrafi:

  • Vizite exploratorii
    Două coregrafe și dansatoare din România, Eliza Trefaș (Ro) și Mariana Gavriciuc (Ro-Md), au participat între 21 si 30 iunie, cu sprijinul Institutului Francez din România, la programul Camping la CND Paris. Acest format, origanizat anual de Centrul Național al Dansului – CND Paris, include o serie consistentă de workshopuri pentru profesioniști, spectacole, proiecții de filme, întâlniri, acces la resurse teoretice și de specialitate, ca și consultanță în ceea ce privește statutul de artist(ă) profesionist(ă) în dans.
    Prezentare CND Paris Camping 23 AICI.

  • Ateliere de dans
    Ateliere intensive la Târgu-Mureș, Iași, București, Constanța
    Info despre ateliere AICI.

Pentru profesorii de dans:

Ecosistemul dansului în România trebuie să facă față multor provocări – începând cu infrastructura și conținuturile educaționale, până la mijloace de producție și de prezentare publică -, dar asta nu înseamnă că este lipsit de potențial artistic și fără conexiuni la nivel internațional. Proiectul de față a fost conceput plecând de la nevoile sistemice, dar și de la punctele pozitive existente și își propune să contribuie la întărirea scenei de dans locale prin diferite forme de intersectare, transfer și conexiuni cu artiști și structuri din Franța și Germania. 

Sari la conținut