Zmeul sau ce este dansul contemporan
- Dans & performance
- Program artistic IETM
45 min.
21.04.2017
vineri
19:30
Info
„zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie.
Spectacolul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție – înălțatul zmeului. Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale sau probleme legate de ecologie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu, Dilema Veche).
Spectacolul reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita și a avut premiera în 2015 în cadrul programului de schimburi româno-japoneze Eastern Connection (2013-2015). Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.
Începînd cu 2016, piesa este prezentată și în alte formate, solo sau în cadrul unor ateliere dedicate. Filmul „ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului.
„zmeul” a fost premiat în decembrie 2015 cu premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans.
Cosmin Manolescu este coregraf și director artistic al companiei Paradis Serial/ Fundația Gabriela Tudor. Din 1997 a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național al Dansului București. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes în festivaluri și spații importante din New York, San Diego, Paris, Lyon, Londra, Dublin, Porto, Roma, Florența, Amsterdam, Rotterdam, Malmo, Luxemburg, Barcelona, Bremen, Riga etc. A primit diverse premii și burse printre care marele premiu pentru “Paradis Serial” la Festivalul Experimental de Teatru “Atelier” (Sf. Gheorghe, 2003), “Nouveau Talent Choregraphie” (SACD Paris, 2005), un premiu de excelență acordat de Centrul Național al Dansului București (2014) pentru dezvoltarea dansului contemporan în România și un premiu pentru 20 de ani de rezistență culturală din partea Administrației Fondului Cultural Național (2017). Proiectele sale artistice recente includ: “Camera 1306 (I Am Myself)”, spectacol-instalație pentru o cameră de hotel, “Piesă cu responsabilitate limitată”, creat și interpretat împreună cu Mihaela Dancs, [Fragil], o co-producție europeană în cadrul programului E-Motional, și „the kite”, în colaborare cu Zan Yamashita și PARTYing – un format de atelier-spectacol-petrecere performativa. Cosmin Manolescu a inițiat și contribuit la o serie de proiecte de cooperare artistică internațională, între cele mai recente aflându-se Moving Dialogue (RO-SUA, 2010-2011), E-Motional (RO-LV-PT-LU-CY-IE-UK-TR), pe care l-a condus ca director artistic între 2011-2015, sau platforma de cooperare româno-japoneză Eastern Connection. În 2012 a inițiat împreună cu Ștefania Ferchedău studioul ZonaD, care din 2015 a devenit o platformă mobilă de dans contemporan și dezvoltarea publicului.
Regie artistică & performance: Cosmin Manolescu
Documentar video: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu
Producător: Ștefania Ferchedău
Producția
Paradis Serial/ Gabriela Tudor Foundation
Cu sprijinul
ZonaD, Centrul Național al Dansului București, Morishita studio – The Saison Foundation, Tokyo, Dance New Air Festival, Tokyo, Kinosaki International Arts Center
Finanțatori
The Saison Foundation, Tokyo, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului București
Credit foto: Alina Uşurelu