Consultații poetice și coregrafice
- Dans & performance
- Intrare liberă
- În cadrul Zilelor Europene ale Consultațiilor
20 min.
04.07.2021
duminică
17:00
Info
Consultațiile poetice, muzicale și dansate, inițiate de Théâtre de la Ville – Paris la începutul pandemiei, sunt celebrate prin Zilele Europene ale Consultațiilor în aer liber, în 3 și 4 iulie, în toată Europa și în București.
Peste 100 de artiști din „trupa imaginarului” – creată la începutul pandemiei – se mobilizează simultan în pentru a oferi consultații. O consultație este o experiență gratuită de 20 de minute între un artist și un participant, o întâlnire individuală bazată pe ascultare, un timp acordat celuilalt, un moment de a împărtăși viața, poezia, muzica și dansul.
În București, CNDB te invită să iei parte la Zilele Europene ale Consultațiilor și îți propune consultații coregrafice / dansate alături de Valentina de Piante și Mădălina Dan. Sesiunile de consultații coregrafice / dansate de la CNDB se întâmplă de această dată în aer liber, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) dar păstrează formatul intim și presupun o întâlnire fizică 1 la 1 între artist și participant.
Consultația începe cu o primă întrebare „Cum ești?”, apoi urmează o discuție, iar în cele din urmă consultația se încheie cu oferirea unui remediu poetic. Dacă în versiunea inițială a proiectului se recita o poezie, la CNDB artiștii coregrafi propun participanților un remediu coregrafic / dansat.
Program Zilele Europene ale Consultațiilor în București (4 iulie)
Duminică, 4 iulie, 17:00 – 20:00
”Consultations in parks and gardens” cu Mădălina Dans (6 consultații)
Cum participi?
Participarea este gratuită iar distribuirea consultațiilor disponibile pentru toate cele trei evenimente se face prin tragere la sorți, în concursurile care vor fi anunțate în pagina evenimentului de pe Facebook și pe contul de Instagram al CNDB, @cndb.ro .
Întâlnirile vor fi live-streamed, simultan, de către toți partenerii implicați, pentru a marca Zilele Europene ale Consultațiilor.
Cum au pornit consultațiile poetice?
Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultații poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. Principiul era foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se continuă prin recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.
La începutul pandemiei, Théâtre de la Ville – Paris a reinventat consultațiile poetice pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. O inițiativă de solidaritate europeană, proiectul pornit inițial prin intermediul telefonului a pus în legătură oameni, indiferent de țara de origine, accentuând importanța creativității ca generator al unui dialog care vindecă și chestionând, totodată, rolul și spațiul artei în societatea europeană.
Consultațiile poetice în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42 și PEN România, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.
Mai multe informații despre consultațiile poetice, aici:
https://www.theatredelaville-paris.com/…/consultations…
Biografie Valentina de Piante
Valentina de Piante este lector universitar, doctor în artele perfomative, coordonator de proiecte, coregraf și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură.A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București- Budapest și la Centrul Cinetic.
În 2016, a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi de la Festivalul International de la Viena. Ca artist, studiază o abordare circumferențială asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice intedisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul în educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500, sau Family Arts Project.
Este membru fondator al asociației Viu Grai, artist Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și colaborează cu Indie Box, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm, cu asociația Dante Alighieri-București și CNDB.
În decembrie 2020, primește Premiul CNDB pentru activitatea sa ca artist independent.
Biografie Mădălina Dan
Mădălina Dan este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secția coregrafie; tot la UNATC a absolvit și un master în scriere dramatică.
Din 1998 pînă în 2003 este membră a companiei de dans „Oleg Danovski” din Constanța. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan „DanceWeb Scholarship” – Viena. Mădălina Dan a fost artistă invitată la Școala de Dans din cadrul Arizona State University şi artistă asociată a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2016.A studiat în Berlin la HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin) la programul SoDA (Solo/Dance/Authorship).
Lucrările sale au fost prezentate la Springdance Festival Utrecht, Balkan Dance Platform – Novi Sad, eXplore Dance Festival – București, Temps d’Images – Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space – Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer – Berlin, TanzFabrik-Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop – New York, Firkin Crane-Cork, Alta Theater – Praga, Art Stations Foundation – Poznan, Sophien Saale – Berlin, FFT Düsseldorf, Impulse Festival, Mulheim, Lyon Dance Biennale, Schauschpiel Leipzig, Hellerau – Dresda etc.
În 2015 a primit Premiul CNDB, pentru contribuţia sa în dans şi performance prin spectacole, ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.
Cu
Valentina de Piante Niculae, Mădălina Dan
Parteneri
Théâtre de la Ville – Paris, Insula42, PEN Club România
Mențiuni speciale
Distribuirea consultațiilor disponibile se face prin tragere la sorți în evenimentul de pe pagina de Facebook a CNDB și pe contul de instagram @cndb.ro