Corp_Spațiu_Imagine
Cu Alina Ușurelu, Simona Deaconescu, Corina Cimpoieru
Miercuri, 30 noiembrie 2016, începând cu ora 14:00
Info
Atelier Corp_ Spațiu _Imagine (coordonat de Alina Ușurelu și Simona Deaconescu)
Prin intermediul unor exerciții practice și teoretice va fi analizat specificul unei lucrări video care folosește limbajul corpului: relația spațiu-corp-timp, abordări interioare și de contextualizare a mișcării în raport cu lumea exterioară, elemente de compoziție video precum ritmul și dinamica, atmosfera sonoră, încadraturi, unghiulații și mișcări de aparat. Atelierul va oferi informații de bază care țin de producția unei lucrări low budget destinate experimentului cât și modalități de distribuire la nivel național și internațional a unei astfel de lucrări.
Se va dezbate și se va experimenta diferența dintre diverse medii de expunere: cinematografic, expozițional și destinat spațiului public și felul în care mediul de expunere poate influența compoziția materialului video. Participanții vor fi încurajați să exploreze camera de filmat fie ca pe o prelungire a corpului, fie ca o pe o completare a mișcării prin exerciții structurate progresiv astfel încât la finalul atelierului să dețină un bagaj de cunoștințe care să le permită să dezvolte proiecte personale.
*Pentru modulul de explorare video putem pune la dispoziție un Canon 5D Mark II cu obiective si două GO PRO-uri.
Sertarul ART Your Step (realizat de Corina Cimpoieru)
„…it is by means of the body that space is perceived, lived and produced” (Henri Lefebre)
Proiectul UP STAIRS aduce împreună percepțiile senzoriale și performative ale dansatorilor și coregrafilor din filmul experimental UP STAIRS, incursiunile îndrăznețe ale exploratorilor urbani, poveștile antropologilor despre biografia socială a scării de bloc din comunism până în prezent, iniţiativele creative şi curajoase de artă stradală ale artiștilor plastici sau cercetările inedite ale arhitecților despre contribuția și influența coregrafiei în arhitectură şi posibilități arhitecturale în artele performative.
Sertarul ART your STEP, a fost gândit și asamblat ca un colaj de scurte povestiri performative despre relația simbiotică și simbolică dintre spațiu și corp. De la „simulacrul mișcării”, căutat și reprezentat de Marcel Duchamp în Nud coborând pe o scară, la coregrafiile inedite semnate de Trisha Brown, Pina Baush, Sasha Waltz, Naomy Lafrance, la frumusețea cinematică a coregrafiei seducției pe scara din In the mood for love (Wong Kar-Wai) – pentru a da doar câteva exemple – Sertarul ART Your STEP surprinde, printr-o privire caleidoscopică, percepții alternative ale scării, re-vizitate și re-inventate simbolic prin intersecția și complicitatea dintre mișcare si spațiu, prin gesturi senzoriale microscopice care nu doar „ocupă” spațiul, ci îl și „produc”.
14:00 – 16:00 Atelier Corp_Spațiu_Imagine cu Alina Ușurelu și Simona Deaconescu
16:00 – 17:00 Sertarul ART Your Step cu Corina Cimpoieru
Structurat pe trei dimensiuni: artistic, educație și cercetare, UP STAIRS încearcă să descopere, performativ, practic și teoretic, modalități de a reactiva, reinterpreta și repoziționa arhitectura internă în relație cu cea exterioară.
UP STAIRS își propune găsirea unor noi modalități de a interacționa cu spațiile personale și publice și de a reacționa la particularitățile arhitecturale ale acestora, folosind limbajului vizual ca mijloc și mediu integrativ al experiențelor interne și exterioare.
Alina Ușurelu este artist vizual independent. A absolvit programul de master – Spectacol. Multimedia. Societate – din cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. Este consultant artistic în cadrul Centrul Național al Dansului București și colaborează ca artist vizual cu membrii comunității de dans contemporan. În portofoliul ei se numără fotografii de spectacol, creații video pentru promovarea și documentarea produselor artistice contemporane și este una din inițiatoarele proiectului cultural Up Stairs. Mai multe despre proiectele Alinei pe dreamsart.org.
Simona Deaconescu a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, elaborând proiecte în care arta și știința se completează. Este coregraful colectivului Tangaj Dance, cunoscut pentru spectacolele “0001 | Fabrica de Vise”, “0002 | Birdville”, “0003 | Aftertaste” și filmul de dans “Silent Places”. Din 2015 Simona este directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, organizator al Dance Film Platform în cadrul Anualei de Arhitectură din București și co-producător al Plaformei X, proiect expozițional dezvoltat în regim de rezidență artistică. În 2016 Simona lansează un al doilea film de dans – „Sonder”, realizat în colaborare cu directorul de imagine Tudor Panduru și începe colaborarea cu București 2021 în calitate de curator. Mai multe despre proiectele Simonei pe tangajdance.com.