There’s an Elephant in Every Room…
- Dans & performance
- În cadrul RE//Dance – Bienala Regională de Coregrafie
40 min
06.11.2016
duminică
19:30
Info
Recunoaştere şi influenţă sociale, auto-justificare, empatie, agresiune, prejudecăţi şi temeri… Ne-am dori, prin intermediul mijloacelor fizice, să facem palpabile toate acele procese externe (adică deprinse social) care influenţează dorinţele şi valorile individului și felul în care se vede el însuși. Scopul nostru este de a afla mai multe despre natura şi cauzele deformărilor interioare pe care le creăm înăuntrul nostru; de ce sunt faptele finale atât de îndepărtate de ideile noastre iniţiale? În ce măsură putem vorbi obiectiv despre auto-determinare şi liber arbitru? În ce măsură suntem influenţaţi de mediul social şi de circumstanţele în care trăim?
Scheleții din dulap, elefanţii din toate încăperile, ca să nu mai amintesc de acea ridicolă bârnă din ochiul meu şi de bufniţa spunându-i vrabiei că are un cap prea mare, aşa că pur şi simplu spargem acele ulcioare unul după altul, în timp ce sărmanul câine depăşeşte pe stânga şi bineînţeles că nu poţi cuprinde totul dintr-o înghiţitură, şi ai putea să cumperi un trandafir fără spini, dar asta ar fi inclus în preţ.
Care e scopul atunci? Să găsim în această ceaţă deasă măgarul sur dispărut (sau elefantul) şi să-l prindem între două clipiri, încruntături, înghiţituri, oftaturi sau țuguieli din buze. Deoarece, chiar în acest moment, totul ar putea fi la locul lui. Sau poate că nu.
Bio
László Fülöp s-a născut în 1987 în Budapesta, Ungaria, şi este coregraf, performer şi profesor de dans contemporan. Din punct de vedere creativ, principala lui temă de cercetare este fiinţa umană în plenitudinea ei, fără ingerinţa ideologiilor sau prejudecăţilor, ci într-o manieră simplă, pură şi personală. Se concentrează pe personalităţile performerilor şi evită orice generalizare, elemente spectaculoase sau elemente clasice de estetică a dansului care îndepărtează atenţia de la performeri şi simplifică fenomenele analizate. Operele lui sunt şi studii sociologice şi psihologice, din moment ce întotdeauna cooptează un psiholog care să-l ajute în timpul procesului de documentare.
Concentrându-se pe acțiunea de mişcare, este interesat să traducă mişcările şi gesturile cotidiene în dans, experimentând cu ritmuri, distanţe şi dimensiuni extreme, mişcări atât de rapide încât creierul nu le poate urmări, tehnci de izolare, conexiuni automate dinăuntrul corpului, pierderea suflului, odihnă, interdependență, lipsa de apărare şi felurile, diferite calitativ, de contact. Îi place să folosească improvizaţii bine-structurate care se dezvoltă organic, să interacţioneze live cu publicul şi, pentru a furniza un contrapunct, să intercaleze scene idealiste, supra-aglomerate din punct de vedere al compoziţiei, cu detalii de tip publicitar, puternic supra-accesorizate. Ca performer şi co-creator freelance, a lucrat în decursul ultimilor 6 ani cu o mulţime de alţi coregrafi: HODWORKS, Eléonore Valére Lachky, Vicky Shick, Eva Duda Dance Company etc. Recent, a plecat în turneu cu Granhoj Dans Company.
Acest eveniment face parte din ediţia-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie „RE//Dance”, curatoriată de Iulia Popovici și de Marta Keil și Goran Injac, în calitate de co-curatori, ce va avea loc între 1 şi 6 noiembrie 2016 şi va include spectacole şi performance-uri din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi România.
East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia) este co-organizator al primei Bienale Regionale de Coregrafie, iar Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia) este partener instituțional.
Coregraf: László Fülöp
Interpreţi: Anna Biczók, Emese Cuhorka, László Fülöp
Cosultant ştiinţific: Luca Hajnóczy
Muzica: Zoltán Mizsei
Lumini: Orsolya Pete
Manager de producţie: Dóra Trifonov
Producător: SÍN Culture Centre
Coproducţia
SÍN Production şi Timothy and the Things