The Thing doesn’t Touch Me
- Dans & performance
- În cadrul Dragă Spectatorule
120 min.
Info
La aproape 40 de ani, m-am trezit cu o nouă identitate, un nou buletin, într-un nou context bio-politic. După 3 nașteri, creșterea celor 3 prunci, lupta pentru cetățenia română, coregrafia și cercetarea pedagogică, trupul meu a acumulat niște semne foarte ciudate, contradictorii… Cine sunt eu de fapt? Am fost sfătuită să caut ceva pe care l-am uitat: femeia sălbatică din mine, dublul meu ascuns, animus masculin… Avându-i pe copii drept punct de referință, “m-am aruncat” în corp unde se întrepătrund experiențele mai multor vieți, într-o conviețuire a biologicului, culturalului, emotivului, biograficului. Încerc să caut în trup semnele de gen și de putere, senzualitatea și sexualitatea, copilăria și bătrânețea… Cu o distanțare Brechtiana mă analizez în timp ce performez. Nu există un înainte, un după și un acum, ci un prezent dilatat, unde conștiința e dincolo de granițele corpului.
„Spectacolul The Thing Doesn’t Touch Me dezvăluie valențe noi cu privire la funcția corpului performativ. Acest demers artistic este o inverstigare pe multiple planuri a naturii corpului integrat spațiului scenic: prezența sau absența corpului, ceea ce este vizibil și ceea ce se ascunde privirii în actul artistic, corpul ca produs istoric, corpul ca instanță în care se înmănunchează expresii-cheie ale umanului, corpul biologic, corpul social, corpul metafizic sunt anumite ipostaze la care ne putem gândi dacă suntem martorii spectacolului. The Thing Doesn’t Touch Me este, așadar o cercetare transpusă în performance, prin care ni se dezvăluie interogații cu privire la complexitatea abordării corpului. Corpul, prin angrenarea lui într-un act artistic de acest gen se dezvăluie ca esență, ca loc de manifestare a ceea ce este profund uman.”
Gina Șerbănescu, critic de dans
”De-a lungul piesei, ele nu comunică: sunt două vieţi paralele care se întâlnesc fără să-şi dea seama”, susține Valentina. Este un moment de meditație, de gândire, de emoție.“
„O schimbare în constantă evoluție ”
Chloé Murat, LA VOIX
Valentina De Piante Niculae a absolvit U.N.A.T.C I.L Caragiale, secția Coregrafie. Din 2004, predă în aceeași facultate. Doctorand în teatru-studii aplicate, cercetează tehnologiile corporale organice, emoționale și imaginare adresate performerului. Sursa ei de inspirație o constituie perspectiva psihopedagogică și practicile corporale din educația somatică. În postura de coregraf, studiază diferitele inteligențe ale trupului, căutând o retrezire a unor corpuri antice și actuale, integrând nivele diferite ale conștiinței: emoționale, senzoriale, intelectuale. Obține o rezidență la C32 Performingartworkspace, Forte Marghera-Venezia unde lucrează la o creație nouă împreună cu artistul vizual Gaetano Liberti. Aici se explorează conceptul de trance(n)dance, de transcendență unde nivelul dramaturgic constituie un pretext și o limită care trebuie depășite de către corp. În primăvara 2013 e invitată la seminarul de cercetare în artele performative ȚȚȚ de la Budapesta.
Timea Kovacs a absolvit în anul 2011 secția de Coregrafie la UNATC București, clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic. A primit premiul pentru Cel mai bun Coregraf și Interpret, în cadrul Galei Absolvenților. A participat la ateliere de practici teatrale și de dans cu: Frans Winther (Odin Teatret), Billy Cowie, Angie Hauser, Gilbert Coutrin, Kristin Rennack, Valentina de Piante. Este interesată de dansul prin care poate să-și acceseze inconștientul. În prezent colaborează cu Valentina De Piante Niculae și cu Compania PASAJ din Cluj Napoca și studiază la Universitatea de Fizioterapie din Szeged (Ungaria).
Conceptul şi coregrafia: Valentina De Piante
Dramaturgia: Serenella Fonzar
Lumini: Cătălin Nicolescu
Cu
Valentina De Piante, Timea Kovacs
Co-producția
Jardin d’Europe, 4Culture Bucureşti, Centrul de Cultura „G. Apostu” Bacău, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, trois C-L Luxemburg, Associazione Avenal – A.S.D. Cervignano del Friuli Italy.
Parteneri
WASP, ArCuB
Cu sprijnul
Programul Cultura al Uniunii Europene, Centru Național al Dansului București (CNDB), Paf-Performing Arts Forum
Mulţumiri
U.N.A.T.C I.L.Caragiale – Bucureşti, Maria Fanin, Mariagrazia Cicuto