fbpx

superGabriela

  • Dans & performance

65 min.

Info

superGabriela cuprinde dreams.land (un duet creat în 2007) și superGabriela (un solo realizat în 2010). Alternativ sexi, răvășitoare și de un umor negru, această seară în două părți explorează rînd pe rînd expresii ale iubirii și ale pierderii, stări intense și iluziile vieții de zi cu zi. superGabriela este un spectacol dedicat Gabrielei Tudor.

Partea 1: dreams.land
Amintirea viselor și a felul în care cineva le poate reda lumea: poate fi scăldată în fum, poate veni în flash-uri, fragmente de imagini, sunete și cuvinte, senzații și emoții puternice. Prin „dreams.land” Cosmin Manolescu își continuă investigația și dorința de a aprofunda relația dintre performeri și public prin legarea la ochi a participanților la spectacol și conducerea lor într-un spațiu hiper-intim, unde aceștia pot alege să experimenteze dreams.land cu sau fără văz.

Partea a 2-a: superGabriela
Legătura dintre performeri și public din prima piesă continuă în partea a doua a spectacolului, superGabriela, un solo personal despre dragoste și durere. superGabriela reprezintă repunerea în scenă a unui spectacol cu patru interpreți ce a avut premiera în 2009.

“Seara a fost compusă din două părți – dreams.land, în coregrafia lui Cosmin Manolescu și interpretarea lui Camille Mutel și Litsa Kiousi, urmată de superGabriela, un solo în coregrafia și interpretarea lui Cosmin Manolescu. (…) A fost tulburător, frumos și straniu. Cu tot fumul și muzica, contopite cu lipsa mișcării și disperarea, atmosfera a fost ca într-un fel de purgatoriu suprarealist sau într-un club de noapte plin de amenințări sinistre. (…) Duetul a explorat emoții primare precum dorința, frica și despărțirea; solo-ul a vorbit despre pierdere și singurătate. Dar împreună cele două piese au căpătat o coeziune intrinsecă, în afara logicii. Iar prin dispunerea publicului pe scenă, în mijlocul acțiunii, s-a creat un sentiment de intimitate și includere – nu de distanțare și de excludere a publicului. Pare că am fost martor la o serie de piese despre suferință, însă superGabriela vorbește mult despre dezorientare și instabilitate emoțională, despre năvala amintirilor, despre haos și confuzie – încheindu-se într-o o acceptare plină de ezitări. Spectacolul a fost ca un fel de happening. Frumos, emoționant și tulburător, cu un sens absolut dincolo de puterea noastră de înțelegere”.
Andy Horwitz – Supergabriela at PS122, CultureBot, noiembrie 2010

“Plasarea publicului în întuneric a reprezentat un mod de a evoca senzația că atunci cînd mori, ești singur; cînd un partener se stinge, este un alt fel de întuneric. În partea a doua a spectacolului, superGabriela, [Manolescu] s-a abandonat suferinței în termeni mai clari, interpretând un solo marcat de acest sentiment al pierderii”.
Gia Kourlas, The New York Times, After a Lone Hand Beckons, Grief, and Lipstick on a Naked Woman, noiembrie 2010

“A fost ca la un film de David Lynch – noir, cu muzică învăluită în fum, atmosferă stranie, sugestii erotice confuze, lipsite de urmări și fără un fir narativ explicit – și totuși o lume care m-a lăsat pe gînduri, în liniște, pînă tîrziu în noapte. Partenerul meu a vorbit despre experiența sa ca despre un tablou de Mark Rothko – câmpuri de culoare și lumini. În orice caz, amândoi am simțit fascinația întunericului”.
Aaron Mattocks – Seeing What No One Else Did: Dance from Bucharest and Berlin, CultureBot, noiembrie 2010

Cosmin Manolescu este coregraf, performer și manager cultural. Este director executiv al Fundației Gabriela Tudor și al Asociației ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști în România – rețea fondată de Gabriela Tudor în 2006. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes în importante festivaluri și teatre de dans din Amsterdam, Barcelona, Bassano del Grappa, Beirut, Bremen, București, Dublin, Florența, Liverpool, Lyon, New York, San Diego, Paris, Porto, Roma, Rotterdam etc. În 2005, Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Paris îi acordă premiul Nouveau Talent Choregraphie, pentru spectacolul Paradis Serial și proiectul Don’t Ask the Blond. Împreună cu Gabriela Tudor, Cosmin Manolescu a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și crearea Centrului Național al Dansului București.

Conceptul și coregrafia: Cosmin Manolescu
Consultant: Gabriela Tudor
Lumini: Cătălin Nicolescu

Cu
Camille Mutel, Litsa Kiousi, Cosmin Manolescu

Finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Susținut de
Sibiu & Luxembourg et Grande Region – Capitale Culturale Europene 2007, Centre de Creation Choregraphique Luxemburgeoise – 3 CL, Centrul Național al Dansului București, Institutului Cultural Român – Programul Cantemir

Recomandat de RFI Romania

Parteneri media
24 Fun, Liternet, Veioza Arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Infodance.ro, Youmago.ro, Tataia, CriticAtac

Presa

SUPERGABRIELA / modernism.ro
Cosmin Năsui
Link

După primele semne, se pare că 2011 va fi un an de criză pentru dansul contemporan românesc / Agentia de carte
Andra Rotaru
Link

SUPERGABRIELA – un spectacol ce explorează expresii ale iubirii, ale pierderii și iluziile vieții de zi cu zi / webRelease
Link

Mențiuni

Spectacolul conține nuditate.

Sari la conținut