Sertar 2 -Trixy Checais
- Discuție publică
- În cadrul Sertar – vorbim despre cei care au mişcat lumea
60 min.
Info
Miercuri, 17 ianuarie, orele 18:30, Centrul Naţional al Dansului vă invită la cea de-a doua întîlnire din cadrul proiectului Sertar.
Întâlnirea este dedicată lui Trixy Checais (1914-1990), personalitate artistică importantă a anilor ’30-’40, precursor al dansului contemporan românesc. Destinul său artistic a fost întrerupt cu brutalitate în anii ’50, când a fost arestat şi condamnat la muncă silnică la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Trixy Checais revine în anii ’60 ca maestru de balet, dar nu va fi lăsat să-şi ducă opera până la capăt.
Sertar – vorbim despre cei care au mişcat lumea este un proiect de documentare și, în egală măsură, un proiect care doreşte să pună într-un mediu activ resursele istoriei contemporane. Este un exerciţiu de a pune în discuţie oameni, poveşti şi fapte care, într-un anumit moment al devenirii lumii coregrafice, au însemnat mult, au mişcat lucrurile într-un sens uneori de necrezut.
Unul dintre dezideratele prioritare ale CNDB este crearea unei platforme de dezbatere, de discuţie de fond, care să participe la consolidarea culturii coregrafice, pentru că dansul are dreptul să-şi revendice locul său în cultură. Punerea în discuţie nu este un act izolat, accidental. Există multe lucruri şi gesturi din domeniul coregrafic care nu sunt ştiute, dar care au avut aceeaşi importanţă ca apariţia unei cărţi importante sau a unui nume din domeniul teatrului.
”Sertar este, poate, pornit dintr-o nevoie subconştientă – aş spune, a generaţiei noastre, cu scuzele de rigoare, dacă vorbesc în numele comunităţii şi dacă îmi arog apartenenţa la o idee – o nevoie de a sonda memoria, o nevoie de « rădăcini »; este un apel la memorie şi un efort de transmisie. De ce de câte ori ne întoarcem dintr-un turneu internaţional ne simţim străini? De ce nu avem « acasă » ? Poate tocmai pentru că am pierdut sau n-am avut niciodată în câmpul privirii noastre puterea de a recunoaşte şi de a reţine acele semne care de fapt stau la baza construcţiei noastre ca artişti sau, pur şi simplu, ca oameni.”
Vava Ştefănescu, director artistic CNDB
Sertar se desfăşoară sub forma unor întâlniri între publicul larg şi « povestași », martori care au participat la istorie/istorii.
Cu
Miriam Răducanu, Răzvan Mazilu şi Gina Şerbănescu
Presa
Trixy Checais şi misterul dansului originar – Sertar 2 / Agenda LiterNet
Gina Șerbănescu
Link 1