Retrospective: Miriam Răducanu, Chris Haring și Ohad Naharin
- Proiecții de film
- În cadrul Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF)
Info
BIDFF dă startul proiecților de filme la Centrul Național al Dansului printr-o seară dedicată coregrafilor care reușesc să schimbe percepția asupra dansului, prin inovație și perseverență.
Începem seara cu Miriam Răducanu, dansatoare și coregrafă care a format generații și care și-a pus amprenta incontenstabil asupra coregrafiei din România. Gina Șerbănescu și Alina Ușurelu expun în fața publicului fragmente din procesul de cercetare ințiat de ele, concretizat în scrierea unei cărți și realizarea unui documentar dedicat doamnei dansului românesc. Vom descoperi dansul prin ochii doamnei Papa, un artist cu o personalitate incredibilă și cu puterea de a influența cursul istoriei.
Continuăm cu Chris Haring, unul dintre cei mai populari coregrafi din Europa, care aduce pe scenă o lume complexă inspirată de felul în care reacționează societatea contemporană la noile media. Chris își va deschide laboratorul în fața publicului și ne va explica ce se ascunde în spatele procesului de lucru al companiei Liquid Loft.
Seara se va încheia cu proiecția documentarului Mr. Gaga, un film extraordinar despre coregraful Ohad Naharin, „unul dintre cei mai cunoscuți creatori de dans de pe planetă” (Roslyn Suclas, New York Times). Catalogat de Variety ca probabil „cel mai incitant documentar dedicat iubitorilor de dans contemporan de la Pina până în prezent”, Mr. Gaga este un film care a cucerit continente.
BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociația Tangaj Dance și finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. BIDFF este un proiect cultural finanțat în cadrul programului „București – Orașul In-Vizibil” de către ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei. Gazdele și partenerii festivalului sunt Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Muzică din București – Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Club Control. Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în București), Ambasada Israelului în România și Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociația Avmotional.
18:00 – 18:45
Fragmente despre Sens și Senz
proiecție de film și discuții cu Alina Ușurelu și Gina Șerbănescu
La începutul verii 2016 Gina Șerbănescu și Alina Ușurelu au pornit un proiect de cercetare despre viața și opera marii doamne a dansului românesc, Miriam Răducanu. În urma multor interviuri, cercetării arhivelor și descoperirii unor povești din culisele lumii scenice, acestea și-au propus să realizeze o carte și un film documentar. În cadrul evenimentului, ele vor prezenta procesul cercetării lor și fragmente din interviurile video cu doamna Miriam, învăluite de imagini de arhivă în premieră.
Intrarea liberă.
19:00 – 19:45
STRANGE BODY IN ARTIFICIAL PARADISE
Chris Haring este unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai ultimului deceniu. Invitat ca membru al juriului în festival, Chris Haring va susține un lecture în care va prezenta publicului din România laboratorul intern și procesul de creație al companiei Liquid Loft, un proces bazat pe influența rețelelor de socializare asupra omului contemporan și felul în care acest subiect a influențat arta performativă practicată de artist în ultimii ani.
Coregraful austriac și-a început cariera lucrând cu companii ca DV8 Physical Theatre (UK), Nikolais/Luis Dance Cie (SUA), man act (GB), Nigel Charnock (GB) și pilottanzt. În colaborare cu artistul multimedia și compozitorul Klaus Obermaier a dezvoltat performace-urile de video-dance “D.A.V.E.” și “VIVISECTOR” care au fost prezentate cu succes peste tot în lume. Una din marile influențe reflectate în performance-urile sale este domeniul science fiction, așa cum se vede și în Fremdkörper pentru care a primit Premiul pentru Cel mai Bun Performance la Bienala de Dans din Lyon 2004, un performance care expune omul ca pe un peisaj cibernetic.
Din 2005 este director artistic al Liquid Loft. A coregrafiat spectacole precum “Kind of Heroes”, “Running Sushi”, ”Talking Head and the Perfect Garden Series”. În 2007 pus bazele proiectului „Posing Project Series”, iar „Posing Project B – The Art of Seduction” a câștigat Leul de Aur pentru Cel mai Bun Performance la Bienala din Veneția. În 2010 Chris Haring a primit premiul Outstanding Artists Award pentru aportul adus în dezvoltare artelor performative, din partea Ministerului Federal al Artelor din Austria (BMUKK). Recent, a coregrafiat lucrări pentru companii internaționale cum ar fi Jin Xing Dance Theatre (Shanghai), Les Ballets de Monte-Carlo (FR), Dialogue Dance (RU), Staatstheater Kassel (DE) și Ballett Moskau (RU).
Intrarea liberă.
20:00 – 21:45
Mr. Gaga
În mintea lui Ohad Naharin
Film documentar, 100′, 2015 (IL, SE, DE, NL)
Regizor: Tomer Heymann
Coregraf: Ohad Naharin
Regizorul Tomer Heymann suprinde cu multă tenacitate portretul lui Ohad Naharin, cel mai cunoscut coregraf israelian, considerat reinventatorul dansului modern. Ca director al companiei Batsheva, Ohad Naharin a dezvoltat tehnica Gaga, devenită un fenomen în lumea dansului contemporan. Documentarul ne prezintă artistul la 60 de ani, aflat într-un punct critic al vieții sale, deschizându-și pentru prima oară laboratorul către publicul larg, într-un film care a durat 8 ani ca să ajungă pe marile ecrane.
Ohad Naharin este recunoscut ca unul dintre cei mai proeminenți coregrafi contemporani ai lumii. Ca director artistic al Batsheva Dance Company din 1990, a ghidat compania cu o viziune artistică aventuroasă și i-a revigorat repertoriul cu stilul său coregrafic captivant. Naharin este de asemenea creatorul unui limbaj de mișcare inovativ, cunoscut tuturor dansatorilor din lume – tehnica Gaga.
Preț bilet: 10 lei
Cumpără bilete: https://www.kompostor.ro/evenimente/6509-mr-gaga-
Dacă vrei să vezi mai multe filme de dans poți vizita site-ul festivalului: http://www.bidff.ro