Proiecţii de film în cadrul Festivalului One World Romania
- Film documentar

Info
One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului – ajunge anul acesta la cea de-a opta ediție. Ea va avea loc la București în perioada 16-22 martie.
În 2015, motto-ul nostru este „kino-maidan” – pentru că festivalul se definește ca un loc de întâlnire între cinema-ul documentar și maidanul unde se adună oamenii ca să vorbească despre problemele lor și ca să fie împreună. Locul de unde pleacă privirile documentariștilor și către care se întorc filmele lor – la București, ca și la Kinshasa, la Sao Paulo sau la Kiev. Selecția noastră de filme și evenimente conexe deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente.
Filmele vor fi împărțite în mai multe secțiuni tematice, printre care: o secțiune despre ”golanii” care revendică democrația tocmai acolo unde pare să își fi pierdut busola, una despre capitalismul sălbatic instalat în fostele țări comuniste, un grupaj african care propune o alt fel de explorare a continentului, o secțiune dedicată trecerii delicate de la adolescență la maturitate, etc. Aducem documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, filme dintre cele mai surprinzătoare ca tratare și noi producții românești.
One World Romania se însoțește pentru prima oară cu Centrul Național al Dansului. Pentru că – în acțiunile CNDB – vedem un sâmbure documentar, o privire atentă la oameni și un suflu creativ de la care am vrea să ne contaminăm.
Argument: „The Institute of Change” în programul One World Romania
Am putea prelua, aproape fără modificări, manifestul “Institutului Schimbării”. Festivalul nostru a încercat constant să aducă în discuție probleme legate de gen, de drepturile minorităților sexuale, de violența domestică, etc. Anul trecut am prezentat o secțiune de filme cu tema ”și dragostea este un drept al omului”. În centrul spectacolului de la CNDB pe care am ales să-l includem în programul 2015 stă dragostea – ca agent al schimbării. E ceva ce ne preocupă. Ne plac: impertinența ideilor scăpate din țarcul corectitudinii, candoarea care dezarmează forța brută, umorul și libertatea de a fi tu însuți.
”The Institute of Change” te ia ostatic, îți aplică un torent de senzualitate și te încălzește pe dinăuntru. Vrem ca și spectatorii și invitații noștri să trăiască această experiență.
Filmele proiectate în warm-up One World Romania @CNDB:
727 de file fără Karamo
Anja Salomonowitz
Austria, 2013
Durata: 80 min
Cum filmezi un sistem care distruge vieți omenești?
Dacă ești Anja Salomonowitz, cu siguranță nu faci asta încercând să examinezi mecanismul central al sistemului ci dezvoltând o strategie alternativă: mai întâi coregrafiezi 21 de scenete separate și inviți 21 de indivizi afectați de sistem să își ‚performeze’ realitățile în cadrul oferit de fantezia ta. În continuare, alegi o culoare predominantă – în cazul de față, galben – și o răspândești asupra întregului film, spre a aminti spectatorilor că oamenii prezentați au ceva în comun: 1. dragostea față de partenerii lor, și 2. nefericirea provocată de sistem.
Escala
Kaveh Bakhtiari
Elvetia / Franta, 2013
Durata: 104min
Apartamentul lui Amir din Atena e mic și murdar. În spatele geamurilor acoperite cu perdele groase, trăiesc clandestin șase bărbați din Iran și o femeie din Armenia. Cu toții așteaptă acte false sau pe cineva care să îi conducă spre Europa. Pentru ei, Grecia e doar un punct de tranzit unde trăiesc precar pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, împărtășind nesiguranța unei țări care se îndreaptă periculos către extrema dreaptă, și speranța unei lumi mai bune.