Making of Outcome
- Documentar
- În cadrul proiectului Distanțe și reapropieri
25 min.
Info
În 2020, Manuel Pelmuș a lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance CNDB pentru a readuce în scenă lucrarea Outcome, asistat și de Eduard Gabia – artistul care a performat în versiunea originală a lucrării, din 2001.
Revizitarea istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri, a fost documentată de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR.
După un an de cursuri și ateliere, echipa formată a trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.Vă invităm să descoperiți eforturile colective și personale care stau în spatele muncii lor, sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 11:00, în documentarul care surprinde interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din spectacol.
Outcome a avut premiera în cadrul ediției 2001 a Festivalului Internațional de Dans ”BucurEȘTi Vest”, organizat de Fundaţia Proiect DCM și a fost privită ca un fel de scurtcircuit, un șoc, care pentru mulți dintre tinerii coregrafi de atunci a produs o întrerupere a estetismului provenit din dansul francez, care își lăsase puternic amprenta în coregrafia românească la începutul anilor ’90. Lucrarea a fost reperată la nivel internațional și prezentată în mai multe festivaluri din Europa.
Outcome a venit ca ecou al unei apropieri a artistului de noul dans european de la acea vreme. Pe lângă participările la ateliere și festivaluri internaționale, Manuel Pelmuș a vrut să înțeleagă ce transformări aveau loc în discursul coregrafic din acel moment.
În procesul creației lucrării originale Manuel Pelmuș a lucrat alături de artistul Eduard Gabia, care astăzi îl asistă la predarea ștafetei către Filip Stoica, interpretul din academia CNDB care performează noua versiune a lucrării.
Aceasta este prima lucrare în care Pelmuș problematizează ce înseamnă coregrafia pentru el, poziția corpului în societate, implicațiile sale artistice și politice. Artistul se referă la Outcome ca la o lucrare care a influențat tot ce a produs artistic mai departe, chiar dacă în alte forme sau spații de prezentare.
O văd ca pe o încercare de a depăși anumite limite a ceea ce învățasem și înțelesesem despre dans până atunci, ca pe un răspuns la tendințele internaționale reprezentate de „noul dans european” din acel moment. În plan local, cred ca se întâmplă o deschidere către noi forme de expresie și de gândire artistică, cum ar fi noul val românesc în film, dar și în artele vizuale sau în plan semi instituțional, prin apariția unor noi structuri artistice independente, unei dorințe de a inventa și construi spații noi pentru cercetare artistică, așa cum a fost CNDB, și pentru un alt tip de conștiință politică și civică, aflată în formare și afirmare la începutul acestui secol în România. (Manuel Pelmuș)
Linkul pentru vizionare documentar
Evenimentul de facebook unde veți putea urmări această producție video este disponibil aici.
Conceptul si coregrafia: Manuel Pelmuș
Asistent coregraf: Eduard Gabia
Light design: Alexandros Raptis
Producție video: Bogdana Pascal
Cu
Filip Stoica/Eduard Gabia
Lucrare prezentată în cadrul proiectului Distanțe și reapropieri.
Producția
Centrul Național al Dansului (CNDB)
Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.