fbpx

Making of Despre tine (o versiune)

  • Documentar
  • În cadrul programului “Dance me to the End of…”

30 min.

Info

În luna noiembrie CNDB prezintă online 9 producții video care acompaniază spectacolele rezultate din munca ultimului an a primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance, create de zece coregrafi invitați în cadrul programului ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”.

Jan Burkhardt (DE) și Sigal Zouk (ISR), Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager (BG) și Vava Ștefănescu – au fost invitați de CNDB să reviziteze lucrări care i-au consacrat și care, la vremea lor, au scris istorie în dansul contemporan românesc.

Coregrafii au lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB pentru a readuce în scenă vechile lucrări, dar și pentru a propune altele noi. După un an de cursuri și ateliere, echipele formate au trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.

Întregul proces a fost documentat de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR. Pe tot parcursul lunii noiembrie, CNDB va difuza aceste producții video prin live-streaming pe Facebook.

Cele nouă producții video surprind ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” în esența sa: o revizitare a istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri.

Prin interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din cele nouă spectacole, documentarele prezentate de CNDB invită la descoperirea eforturilor colective și personale care stau în spatele ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” – programul prin care o nouă generație de artiști debutează chiar în mijlocul unei pandemii. 

DESPRE TINE (O VERSIUNE) – de Vava Ștefănescu

Un spectacol cu premiera în 1997, acest solo coregrafic semnat de Vava Ștefănescu a fost invitat în numeroase festivaluri internaționale (Aerowaves – Londra 1998, Manoever – Leipzig 1999, etc.).

De-a lungul timpului, spectacolul a căpătat diverse forme: interpreții au fost multiplicați, s-au schimbat spațiile de joc, ajungându-se până la spectacol-experiment în alimentară și chiar la o încercare de spectacol de dans radiofonic. 

Spectacolul inițial avea 24 de variante de succesiune a scenelor. Publicul vota ordinea primelor patru scene: Copilul, Strada, Casa, Dragostea. Cea de-a cincea, Calul, era întotdeauna ultima și era o improvizație pornită de la energia acumulată în sală până la acel moment. 

În 2020, coregrafa revizitează această lucrare și o numește Despre tine (o versiune), lucrând la repunerea ei în scenă alături de Diana Solomon și Cătălin Munteanu, studenți în programul Academiei de dans și performance CNDB.

Coregrafia originală integra în fiecare scenă o instalație cu fotografii făcute de Cosmin Bumbuț și de tatăl artistei. Și versiunea actuală păstrează elementul fotografic, dar într-o variantă radicalizată a imaginii. Cătălin Munteanu privește corpul aproape în mod jurnalistic prin fotografia instantanee și îi dă parcursul ei independent, ca un spectacol paralel cu cel tridimensional. 

Dacă atunci miza întregului spectacol era pusă pe dramaturgie în toate elementele ce îl constituiau, astăzi, forma găsită împreună cu Diana Solomon deplasează miza pe „ceea ce poate corpul să spună”. Am căutat o anume radicalizare atât a procesului de lucru, a exercițiului de cercetare, cât și a esteticii generale a rezultatului – a spectacolului. 

Aveam 27 de ani când l-am creat, iar Diana Solomon are azi, 23 de ani mai târziu, aceeași vârstă. Foarte puține elemente au rămas de atunci. Însă anumite teme „arhetipale” cum sunt Copilul, Strada, Casa, Dragostea au o primă reprezentare corporală în aceeași familie de semne corporale. (Vava Ștefănescu)

Linkul de abonare la live-stream
Evenimentul de facebook unde veți putea urmări această producție video este disponibil aici.

Concept si coregrafie: Vava Ștefănescu
Asistență coregrafie: Carmen Coțofana
Coloana sonoră: Sorin Romanescu
Light design: Alexandros Raptis
Producție video: Bogdana Pascal
Grafică: Daniel & Andrew

Cu
Diana Solomon, Cătălin Munteanu (foto live)

Spectacol realizat în cadrul proiectului cultural Program intensiv de formare în dansul contemporan.

Producția
Centrul Național al Dansului București (CNDB)

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național..
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Știri

Sari la conținut