Lansarea proiectului documentar «CNDB Ocupat»
- Documentar
- Intrare liberă
Info
Ca reacție la pierderea spațiului din clădirea Teatrului Național București, un grup de artiști au ocupat Centrul Național al Dansului București (CNDB).
Actiunea Occupy CNDB*/ CNDB Ocupat a avut loc în martie – aprilie 2011.
Manifestul CNDB ocupat detalia cauzele care i-au determinat să ia atitudine și natura acțiunii:
”Astăzi, 21 martie 2011, un grup de artiști a ocupat CNDB-ul. Zona din jurul CNDB e înconjurată de un gard, iar lucrările de demolare au început. Momentul amânat atât de mult timp a sosit. (…) În aceste condiții, decidem ocuparea clădirii CNDB până când un nou spațiu decent de desfășurare a activității va fi dat în folosință. Desi artiști independenți, cu toții am folosit spațiul CNDB pană acum ca un spațiu de lucru comun – parte fundamentală a condițiilor de lucru. Spațiul oferit ca variantă – nu poate acoperi nevoile comunității artistice organizate în jurul CNDB de-a lungul timpului. Lipsa unui spațiu de lucru ne împiedică să lucrăm și să trăim din produsul muncii noastre. Facem un apel către alți artiști, studenți, profesori, activisti, susținători, prieteni și toți cei care sunt interesați să ni se alăture. Vă invităm să veniți și să folosiți spațiul CNDB. (…) Nu e vorba doar de lupta privată a unei comunități care vrea să își păstreze spațiul de lucru, dorim legitimarea artei contemporane ca muncă și lucru susținut, legitimarea certitudinii unui spațiu dinamic de întâlnire și producție pentru artiști.”
OCUPANȚII
Grupului inițial, format din dansatori și coregrafi, i s-au alăturat arhitecți, juriști și practicieni din alte domenii, atrași de posibilitatea unui spațiu comun de întâlnire și de lucru.
Documentarul CNDB Ocupat, finanțat de Centrul Național al Dansului București, reunește într-un singur montaj mai multe contribuții video din timpul ocupării CNDB și mărturii ale participanților la acțiune, un an mai târziu.
*Occupy este o mișcare internațională de protest împotriva inegalităților sociale și economice, scopul ei fiind de a schimba structurile economice și relația de putere în societate, cu unele mai echitabile. Inspirată de Primăvara Arabă (2011), mișcarea Occupy s-a extins în mai multe state din SUA până în Europa, de la domeniul strict al puterii economice la cel artistic, ca o reacție critică la inegalitățile (instituționale) culturale.
Coordonarea proiectului și regia: Emi Vasiliu
Montajul: Sergiu Mihăescu
Imagine: Daniel Kosuth
Sunet: Constantin Roșu
Finanțat de
Centrul Național al Dansului București (CNDB)
Parteneri media
Liternet, Onlinegallery.ro, Metropotam.ro, WebPr.ro, HipMag.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Tataia, 24 FUN